[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Jak ustawić zapłon m20 L i Le jetronic

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Jak ustawić zapłon m20 L i Le jetronic

Post numer:#1  Postprzez Iro » 27 sie 2009, o 01:26

Panowie jest sprawa tego pokroju ze w ''sam naprawiam'' jest opisane wszystko fajnie tylko ze jak wol napisane ze istrukcja do silnikow 4 cylindrowych. Czy w 6 garach tez utawiamy tak samo kat wypszedzenia jak w 4 a mianowicie zdejmujemy przewody podcisnienia z rozdzielacza ustawiamy sruba na kolektorze odpowiednie obroty i jedziemy z lampa stroboskopową?? czy jest jakas inna procedura slyczalem ze przewodow podcisnienia sie nie zdejmuje ale troche mija sie z celem bo one steruja wyprzedzeniem i opoznieniem kąta. Jak coś wiecie na ten temat piszcie,
Iro

Post numer:#2  Postprzez kamil.k » 27 sie 2009, o 21:00

raczje robi sie tak samo bo co za różnica ile cylindrow ?? ustawiamy dla pierwszego i reszta ma automatycznie tak samo ustawione
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez Iro » 28 sie 2009, o 02:37

wlasnie dzis ustawilem
kupa roboty bo przy wyjacej wiskozie przy 3 tys na rozgrzanym silniku ciazko utrzymac lampe sroboskopowa :) ale est gitara fura chodzi mam nadziej ze zajdzie spalanie z 15 chociarz na 12 ale na krzyzowkach i przy przystankach autobusowych wiecie jak to jest
Iro

Post numer:#4  Postprzez rpautosport » 30 sie 2009, o 12:21

Na pewno ustawienie lampą stroboskopową będzie zgodne z danymi fabrycznymi, ale zauważyłem, że przeważnie zapłon ustawiony w ten sposób jest za bardzo opóźniony. Ustawienie w ten sposób, że na biegu jałowym przyśpieszam zapłon aż obroty zaczną wzrastać, potem delikatnie opóźniam, daje lepsze efekty niż ustawianie lampą.
rpautosport

Post numer:#5  Postprzez kamil.k » 30 sie 2009, o 13:39

dokładnie lepiej przyspieszyc lekko zapłon tak żeby obroty wzrosły na wolnych troche.za dużo nie możemy bo auto bedzie paliło wiecej,bedzie słabsze i bedzie strzelało w dolot
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez Iro » 30 sie 2009, o 19:13

zrobilem jakies 200 km po ustawieniu a mianowicie opoznilem go troche i jest lepiej auto sie szybciej zbiera i jakby spalanie spadlo ale nie duzo i tak ciezka noga. jak cos to zawsze jest mozliwosc regulacji a i tak polaczkow w passatach wypied.... jak chcem :)
Iro

Post numer:#7  Postprzez taoszczak » 1 lis 2009, o 20:56

zdejmujemy przewody podcisnienia z rozdzielacza ustawiamy sruba na kolektorze odpowiednie obroty i jedziemy z lampa stroboskopową

która śrubką?? a w którym miejscu znajduje sie ten przewód podciśnienia na kopułce.
mam m20b20 i za bardzo nie widzę takiego przewodu. prosił bym o jakieś zdjęcie:))
taoszczak

Post numer:#8  Postprzez Iro » 1 lis 2009, o 21:19

tu masz gdzie przewody podcisnienia wchodza w silownik
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=45

a tu srube nr 19.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=40
Iro

Post numer:#9  Postprzez Escobar » 1 lis 2009, o 22:07

taoszczak napisał(a):zdejmujemy przewody podcisnienia z rozdzielacza ustawiamy sruba na kolektorze odpowiednie obroty i jedziemy z lampa stroboskopową

która śrubką?? a w którym miejscu znajduje sie ten przewód podciśnienia na kopułce.
mam m20b20 i za bardzo nie widzę takiego przewodu. prosił bym o jakieś zdjęcie:))
tak z tą różnicą że Ty masz już na motronicu i w tym systemie wtryskowym nie ustawia się zapłonu.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez taoszczak » 2 lis 2009, o 00:03

tak z tą różnicą że Ty masz już na motronicu i w tym systemie wtryskowym nie ustawia się zapłonu.

to skoro nie mam reg. zapłonu to jak mam zmienic kąt/???? obecnie skaner komp wskazał mi 32st. a mechanik powiedział ze ma być ok 12 st. pomóżcie co mam robic.

[ Dodano: 01-11-2009, 23:06 ]
Escobar napisał(a):
taoszczak napisał(a):zdejmujemy przewody podcisnienia z rozdzielacza ustawiamy sruba na kolektorze odpowiednie obroty i jedziemy z lampa stroboskopową

mam uszkadzana pompe paliwa w zbiorniku czy ma to jakies znaczenie??

[ Dodano: 04-11-2009, 17:41 ]
wymienilismy pompe paliwa przewody wn i swiece i wszystko jest ok. silniczek pracuje równo:)
taoszczak

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie