[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Schemat baku? Jak spuścic benzyne z baku?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Schemat baku? Jak spuścic benzyne z baku?

Post numer:#1  Postprzez chip » 25 wrz 2007, o 19:31

Jak w temacie. Moze ma ktoś zdjecie albo wie jaka jest droga od wlewu paliwa do baku? Bo musze całą benzyne spuscic a nie wiem jak? Wsadzilem kabel do baku i spuscilem jakies 20L lecz wiecej jakby sie nie da, moze miekszym kablem? Pomozcie..
Ostatnio edytowano 25 wrz 2007, o 19:39 przez chip, łącznie edytowano 1 raz
chip

Post numer:#2  Postprzez PaWeLeK_E30 » 25 wrz 2007, o 19:40

od dołu zbiornika jest śruba spustowa

http://bmwfans.info/original/E30/tou/32 ... l-16_0062/

element nr 3

możliwe że żeby wszystko spuścić będziesz musiał pobujać autem, albo postawić je na lewarku z jednej strony :D

No i uważaj, żeby w zbiorniku gwintu nie zerwać :D
PaWeLeK_E30

bak

Post numer:#3  Postprzez zaBMWujany » 25 wrz 2007, o 20:00

Sprawa jest banalna.
Rozłączasz w dogodnym miejscu wężyk dostarczający paliwo do ukł. wtryskowego.
Przypinasz na "krótko" napięcie do pompy paliwa. Smok pompy jest najniżej umieszczony w baku. Warto przechylić autko na prawą stronę.
Ja miałem pecha, bo w żadnej swojej betce nie dałem rady odkręcić korka spustowego.
zaBMWujany

Post numer:#4  Postprzez Iro » 25 wrz 2007, o 20:07

Dowiedziałem się od najlepszego szpeca od E30 w Białymstoku.-Dzięki HUBERT :cool2:
A mianowicie:
1.Otwierasz: Obrazek
Tą pokrywę
2.Są 3 przekaźniki,
3.przed tym zdejmujesz przewód paliwa przy filtrze i kierujesz go tam gdzie chcesz zlać wache.
4.na środkowym przekaźniku łączysz gruby kabelek: czerwony i zielony.
5.IIIIIIIIIIIIIiiiiiiiiiii, :jawdrop: , mistrzostwo świata wacha się leje :D
Iro

Post numer:#5  Postprzez zaBMWujany » 26 wrz 2007, o 19:51

dokładnie j.w.
ale i kolejne 2 możliwości
:idea: 1. Wyjmujesz przekaźnik z podstawki, zdejmujesz jego górną obudowę(delikatnie) i zwierasz kawałkiem izolowanego przedmiotu jego styki (można to zrobić paluszkiem, ale w tym wypadku jest możliwość iż po rozwarciu styków kopnie cię lekko prąd :twisted: wzbudzony w cewce przekaźnika co jest groźne dla ludzi ze schorzeniami serca)
:idea: 2. W podstawkę przekaźnika wtykasz kabelek łączący styk 30 i 87. Ich rozmieszczenie powinno być opisane na samym przekaźniku lub czasem na podstawce.
I paliwko się leje :D

Drugie rozwiązanie sprawdza się także przy kontroli sprawności działania zestyku przekaźnika. Pod zaciskiem nr 30 jeżeli bezpiecznik jest OK cały czas znajduje się napięcie z akumulatora.
Zacisk nr 87 i 87b to "wyjście" napięcia z przekaźnika do elementu wykonawczego.
Po zwarciu obu tych konektorów (czemu może towarzyszyć małe zaiskrzenie) -jeżeli instalacja doprowadzająca napięcie do kontrolowanego urządzenia jest sprawna-element ten powinien zadziałać(dot.np;klakson,reflektory,halogeny no i oczywiście pompka paliwa)
Bez głębszej wiedzy elektronicznej nie należy manipulować przy pozostałych "pinach" przekaźników gdyż można się narazić na potrzebę zakupu nowego sterownika silnika
zaBMWujany

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie