[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

problemy z m20 nie pali na benzynie, d?awi si?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

problemy z m20 nie pali na benzynie, dławi się

Post numer:#1  Postprzez bladybmw » 2 sty 2011, o 19:08

Witam pisałem już kiedyś o tym że autko nie pali na benzynie, ale niedoszliśmy czemu.
Silnik to m20b20 z 84 roku. czyli kopułka przy bloku, zamiast silniczka krokowego elektrycznego, takie małe ustrojstwo popychające dźwignie od przepustnicy, itd.
A więc tak autko na gazie odpala po kilku próbach ( instalacja I gen.) i chodzi wzorowo, na benzynie trzeba kręcić i kręcić i w końcu odpala ale leje się z wydechu benzyna, zalewa go przy dodaniu gazu ogólnie kupa. Koledzy proszę o pomoc od czego zacząć przy reanimacji?????
Ostatnio edytowano 2 sty 2011, o 20:28 przez bladybmw, łącznie edytowano 2 razy
bladybmw

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 2 sty 2011, o 19:14

Tytuł tematu jest niezgodny z regulaminem!
Masz 24h na poprawę tytuł, aby uniknąć zamknięcia wątku.
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez Pietrek » 2 sty 2011, o 19:20

Masz stare m20 na podciśnieniach i z wtryskiem rozruchowym, może wina tkwi w tym wtrysku ?

Obrazek

I nazwij temat po ludzku.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#4  Postprzez bladybmw » 2 sty 2011, o 20:29

prosił bym o dokładne zdjęcia całej komory silnika co gdzie jest podłączone, bo mam niezły bajzel ( tak kupiłem) z góry dziękuje.
bladybmw

Post numer:#5  Postprzez Slivak » 3 sty 2011, o 00:24

bladybmw jak masz m20 do września '84, to masz wtryskiwacz rozruchowy- zawór zimnego startu tak jak mówi Pietrek.
Patrz element numer 7

Dlaczego nie odpala na benzynie?
1. Podaje Ci dwa paliwa na starcie i zalewa np. gasisz wieczorem na gazie i rano odpala na mieszance gazu i benzyny.
2. Strzelona jest przepływka. Komputer dostaje złe dane ile ma powietrza dać do spalania.
3. Regulator ciśnienia jest uszkodzony. Druga opcja: założony został niewłaściwy.
4. Nie liczyłbym na to, ale nie wiadomo- wtryski są zajechane. Mało samochód widział etyliny.
5. Uszkodzone są czujniki. Temperatury albo termowyłącznik czasowy. Poczytaj.
6. Prozaiczne. Urwał się któryś przewód. Od czujników, od wtryskiwacza rozruchowego.
7. Kopułka i palec w aparacie zapłonowym są wytarte. Stare kable. Cewka zapłonowa?
8. Zapomniałbym! Pompa paliwowa zajechana i daje za słabe ciśnienie.
9. Może ktoś coś jeszcze wie?

Takie są uroki gazu. Powodzenia!
Slivak

Post numer:#6  Postprzez bladybmw » 3 sty 2011, o 01:35

A więc tak Samochód kupiłem jakoś w lato, poprzedni właściciel wcale nie jeździł na benzynie i coś namieszał pod maską ( dopiero dochodzę co do czego przyłączyć) przepływka była od m40 i wcale nie podłączona służyła tylko jako podłączenie gazu (wtrysk był do niej podłączony i anty wybuch był na tę z m40 bo z m20 jest za mały) wtyczka od przepływki ucięta i nie znam kolejności podłączenia przewodów. Zakupiłem przepływkę od m20 dokładnie do tego modelu ( u gerta ) i niewiem jak ją podłączyć, mam też zapasowy komputer, obecnie moja "Babcia" stoi w warsztacie znajomego, ale on nie ma czasu na ogarnięcie jej tzn ciągle mnie olewa( tak mi się zdaję) . Mam zamiar sam się za nią wziąć i poskładać ją jak należy. Napiszcie proszę jak sie mam za to zabrać, nie jestem zupełną noga jeśli chodzi o mechanikę, ale do tej pory miałem tylko e30-stki z silnikami m40 i m10 i tam wszystko robiłem sam, ale m20 (te moje stare) jest troszkę skomplikowane. W poprzednich e30-stkach jak kupowałem było wszystko ok i tylko jak coś się psuło to sam dochodziłem do tego co , a w tej ktoś namieszał i zupełnie niewiem co robić a szkoda oddawać do mechaniorów którzy odrazu mówią mi że to stary złom i żebym coś nowszego sobie kupił albo swap zrobił , ja chcę zachować go w oryginale.Prosił bym o fotki komory silnika, pomoc w sprawie przepływki dokładnie to jej podłączenia ( kolejność przewodów) , wasze relacje co się psuje w tych rocznikach ( tzn jakie awarie najczęściej nękają ten silnik) itp. Mam nadzieje że razem dojdziemy do tego co jest namieszane.
bladybmw

Post numer:#7  Postprzez Slivak » 3 sty 2011, o 10:17

Co do kabli do przepływki, to zalogowałbym się na forum elektroda.pl tam jest sporo elektryków. Dział Serwis Samochody/ Samochody Serwis/ Samochody Elektryka i elektronika.
W m10 miałeś tak samo wtryskiwacz rozruchowy, czujniki, regulator ciśnienia. Ta sama zasada działania.
Slivak

Post numer:#8  Postprzez bladybmw » 3 sty 2011, o 16:07

Slivak napisał(a):W m10 miałeś tak samo wtryskiwacz rozruchowy, czujniki, regulator ciśnienia. Ta sama zasada działania.

Tak miałem m10, ale wszystko było dobrze podłączone i działało bardzo dobrze.
A moje m20 jest zaniedbane i pokombinowane przez poprzedniego właściciela.

A w m40 jak się coś psuło to albo sonda, albo przepływka, albo silniczek krokowy, to były moje jedyne awarie poza wałkiem rozrządu ale wymieniłem go i smigałem aż miło. Tyle że tam jak się coś popsuło to najczęściej podmianka i wiedziałem co , a w tej e30-stce jest namieszane i podmianka nic nie daje ( a pozatym przepływka jest odłączona i wtyczka odcięta i niemam pojęcia jaka powinna być kolejność, mam wtyczkę od m20 nowszego ale tam kolory kabli są inne).
bladybmw

Post numer:#9  Postprzez Pietrek » 4 sty 2011, o 03:04

Jak masz odpiętą przepływke to oczywiste że będzie kulawo pracował.

Masz tą obciętą wtyczke od przepływki czy tylko ucięte przewody ?
Zrób zdjęcia wtyczek które nie masz podłączone to coś podpowiemy, bo raczej nie znajdziesz zdjęć w internecie podłączenia wszystkich przewodów...
Jakie masz kolory przewodów w tej uciętej wtyczce przepływki ?

Jak mechanior nie kwapi się do roboty to zabieraj auto z tamtąd bo szkoda kasy, czasu i nerwów
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#10  Postprzez bladybmw » 4 sty 2011, o 14:28

Pietrek napisał(a):Jak masz odpiętą przepływke to oczywiste że będzie kulawo pracował.

Masz tą obciętą wtyczke od przepływki czy tylko ucięte przewody ?

Ale jak jest odpieta przepływka to powinien chodzić w trybie awaryjnym, a go poprostu zalewa.
Wtyczkę mam od nowszego m20 i są inne kolory.

Postaram się dzisiaj albo jutro porobić zdjęcia wszystkiego i wrzuce.
bladybmw

Post numer:#11  Postprzez kam 16 » 4 sty 2011, o 20:13

z tego co wiem to m20 nie ma trybu awaryjnego... I jest to bardzo prawdopodobne że przyczyną tych wszystkich niedomagań jest właśnie przepływka :mrgreen:
kam 16
Uczeń

Moje BMW: 328i
Nadwozie: -------
Silnik: M52B28

Post numer:#12  Postprzez bladybmw » 4 sty 2011, o 21:48

jakby tylko to było przyczyną to bym się cieszył, zobaczymy pojutrze bo kolega teraz niema czasu, ale prosił bym kogoś kto się zna o potwierdzenie w/w informacji.

[ Dodano: 07-01-2011, 17:24 ]
A więc tak zamieniłem przewody paliwowe zasilanie z powrotem i zaczeła chodzić na benzynie ( nawet bez przepływki) teraz mam rebusa bo się okazało że poprzedni właściciel odłączył całkowice przewód paliwowy od wtryskiwacza rozruchowego i niegdzie go niema gdzie powinien być podłączony wtryskiwacz rozruchowy?????? proszę o pomoc kolegów posiadających ten wtryskiwacz

[ Dodano: 23-02-2011, 20:38 ]
Temat zamknięty, wiązka była nadpalona i ogólnie niezły roz.... pod maską był ale GERT z Różanek wszystko ogarnął w jeden dzień i wymienił mi cały osprzet na inny, wiązkę, wtryski, kolektor z przepustnicą i wiele innych gratów i wszystklo śmiga jak trza hehe:)
bladybmw

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie