[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m10b18 gaźnik nie trzyma wolnych

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m10b18 gaźnik nie trzyma wolnych

Post numer:#1  Postprzez Wiotki » 18 lis 2011, o 20:15

Witam.

Mam problem z m10b18 na gaźniku , auto zupełnie nie chce trzymać wolnych obrotów , ba zupełnie nie chodzi na obrotach poniżej 2 tys , wyżej jest OK . Odpala normalnie , kręcenie zapłonem nic nie daje . Podciśnienia wszystkie sprawdzone , wężyki , odma itp też .

Jakieś pomysły ?
Wiotki

Post numer:#2  Postprzez ksx9 » 19 lis 2011, o 00:49

na gazniku masz taka beczulke wchodza do niej dwa wezyki podcisnienia i ze 3 przewody. Poznasz bo jest duza i rusza gazem na wolnych obrotach.
Odpal auto i obserwuj czy to urzadzenie cos tam sie rusza bo to odpowiada za wolne obroty.
Pzdr
ksx9
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Wiotki » 19 lis 2011, o 15:20

Okey , nastawnik przepustnicy wykonuje jakieś ruchy ale ewidentnie nie może sobie poradzić z wolnymi , co więcej sam mam problem z utrzymaniem obrotów poniżej 2 tys (przerywanie itp) . Do nastawnika z jednej strony wchodzi podciśnienie z gaźnika a z drugiej ciśnienie atmosferyczne tak ?

Auto po dłuższym postoju ma duży problem z odpalaniem , na ciepło i po zapaleniu jest idealnie , podejrzewam pływaki w gaźniku , może mi ktoś podpowiedzieć jak je ustawić ?
Wiotki

Post numer:#4  Postprzez ksx9 » 19 lis 2011, o 17:21

Hmmm nie pamiętam dokładnie ale tam chyba miały iść dwa podciśnienia, dość silnie musi ssać żeby to dobrze chodziło.

A co do odpalania na zimnym to musisz sprawdzić ssanie, po drugiej stronie gaźnika jest taka czarna beczułka, idzie do niej wtyczka na dwa kable, od tej beczułki w gaźniku jest tak jakby osobna przepustnica (też czarna), która się zamyka żeby auto lepiej odpalało, do tej przepustnicy leci takie cienkie cięgno, ono czasem spada i dlatego możesz nie mieć ssania, ewentualnie elektromagnes zepsuty..

Kiedyś miałem problemy z gaźnikowym m10 i zrobiłem sobie osobny przycisk żeby samemu włączać ssanie na chwilkę (1-2sekundy) i auto odpalało dosłownie na dotyk, bez ssania trzeba było kręcić może z 5min.

Co do nierównego chodzenia poniżej 2tyś obrotów to na ciepłym silniku gdy już dobrze odpala jest lepiej czy tak samo?
Pływaków się nie ustawia(chyba?bo już nie pamiętam) :D Najwyżej możesz przeczyścić gaźnik.
ksx9
Inżynier

Post numer:#5  Postprzez Wiotki » 19 lis 2011, o 18:04

Dzięki za zainteresowanie .

Mógłbyś napisać coś więcej w jaki sposób rozwiązałeś to ssanie ?

Właśnie nawet jak jest zagrzany to zupełnie nie chce chodzić poniżej 2 tys , przerywa , nawet pedałem przyspieszenia nie mogę utrzymać obrotów np w granicy 1 tys , lekko poniżej 2 tys to jest taki max (1700-1800 obr/min) .

Ta górna przepustnica rozumiem ,że jest od ssania ? czy ona po odpaleniu powinna być otwarta /zamknięta ? Bo u mnie ciągle jest lekko uchylona , a według mnie winna być otworzona , zwłaszcza po dodaniu gazu , nie wiem właśnie jak na wolnych .
Wiotki

Post numer:#6  Postprzez ksx9 » 19 lis 2011, o 20:25

No to mamy już rozwiązanie problemu, ssanie działa ci cały czas i dlatego auto nie ma wolnych obrotów,przerywa itp, ta przepustnica musi być cały czas otwarta, może ci się coś tam zacięło. Nie pamiętam jak to wyglądało ale po zamknięciu przepustnica otwierała się sama.
Przepustnica ssania jest zamykana na jedną góra dwie sekundy podczas odpalania, a później już nie pracuje - jest otwarta.

Ssanie podłączyłem normalnie, + i - z przyciskiem na plusie, przycisk wduszałem przy odpalaniu na sekundkę.
ksx9
Inżynier

Post numer:#7  Postprzez Wiotki » 19 lis 2011, o 21:27

Dzięki , w takim razie spróbuje zrobić tak jak Ty ssanie na przycisk i przyjże się dokładnie mechanizmowi tej przepustnicy .

dam znać czy coś pomogło :)

[ Dodano: 20-11-2011, 11:50 ]
Okey , faktycznie jeżeli przymknąłem ręką tą górna przepustnice to zapalił praktycznie od strzała , ale po nagrzaniu jeśli zaczynam ją otwierać to silnik od razu gaśnie , jak ją przymykam to obroty się stabilizują chodź dalej nie są niskie ale zaczyna równiej chodzić , a jak tylko ją puszczę to silnik od razu gaśnie (automatycznie próbuje się lekko otwierać) ... Po wypięciu wtyczki od ssania ,żadnej różnicy :oops:
Wiotki

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie