[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M42 falowanie obrotow.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M42 falowanie obrotow.

Post numer:#1  Postprzez gawryjol » 30 maja 2012, o 22:26

Czesc, moze ktos bedzie mnie umial nakierowac na przyczyne bo mnie to juz doprowadza do szalu. Na jaowych obrotach silnik faluje miedzy 500 a 1500 obr. Uszczelnilem dolot wymienilem cewki i przewody, znajomy podpowiedzial ze to moze byc silniczek krokowy, odpiolem wtyczke i sie poprawilo (jalowe 1100 ale nie falowal). Po kilku dniach faluje i z podlaczony i z odlaczonym silniczkiem wiec sie wziolem i kupilem inny silniczek, wio bylo jak trzeba ale po przejechaniu jakichs 20km znow to samo! nie wiem czego juz mam szukac. Aha czujnik polozenia przepustnicy tez zmienilem tylko mam cos po**bane w wiazce od tegoz czujnika bo z czujnika wychodza 3 przewody i lacza sie z 2 (albo na odwrot) a jeden wisi obciety (przewody od czujnika maja inne kolory niz te doi ktorych sa podpiete, jakby byla inna wiazka i dosztukowane przewody do czujnika).
gawryjol

Post numer:#2  Postprzez Pietrek » 31 maja 2012, o 15:42

Czujnik położenia wału nie ma ekranowanego przewodu ?
Zrób najpierw porządek z tą wiązką i potem szukaj przyczyn.

Ps. Sonde sprawdziłeś ?
Ps2. O falowaniu już wszystkie możliwe opcje były na tym forum...
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez gawryjol » 31 maja 2012, o 19:40

Pietrek napisał(a):Ps. Sonde sprawdziłeś ?
Ps2. O falowaniu już wszystkie możliwe opcje były na tym forum...

Sonda tez nowa ale ponoc na komputrze jej nie wykrylo wiec znow pewnie cos z wiazka. Domyslam sie ze o falowaniu juz bylo bo to jest dosc czesty przypadek ale nie sadze zebym tu cos odnosnie m42 znalazl. Podpowiedziano mi zebym sprawdzil podcisnienia? gdzie ich szukac? Czy to sa jakies charakterystyczne przewody?

[ Dodano: 31-05-2012, 22:01 ]
Posiedzialem sporo, obejrzalem wszystkie p[rzewody jakie zobaczylem i sa ok, przeplywka dziala, ale jak odpiolem sonde to silnik sie uspokoil, jutro sie przejade wiekszy kawalek i zobacze czy znow po jakims czasie nie zacznie falowac.
gawryjol

Post numer:#4  Postprzez potejtos » 1 cze 2012, o 23:27

Sprawdź napięcia na kablu sygnałowym od sondy, ale najpierw jak napisali: porządek z wiązką.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez szalwi » 3 cze 2012, o 12:09

A silnik faluje i na benzynie i na gazie? Czy tylko na jednym z paliw?
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez gawryjol » 7 cze 2012, o 20:47

na obu paliwach, odpiolem sonde i jest ok. Musz miec cos z wiazka za wtyczka od sondy albo nie czyta nieorginalnej sondy.
gawryjol

Post numer:#7  Postprzez szalwi » 10 cze 2012, o 14:26

Ja proponuje sprawdzic bledy w komputerze...albo podmieniać wszytko po koleji
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Nadwozie: Coupe
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez gawryjol » 10 cze 2012, o 22:59

komputer skanowalem i kasowalem juz 2 razy ale przed wymiana sondy i tylko blad starej sondy byl

[ Dodano: 18-07-2012, 18:30 ]
Wiec tak znajomi podpowiedzeili mi zebym sprawdzil szczelnosc podcisnien psikajac pod kolektor ssacy np. plakiem - zero efektow, nie wiem czy dobrze mierzylem napiecia sondy ale wyszlo mi 0,7 - 0,8 a na drugim kablu 0,3 - 0,4 (nie wiedzialem ktory kabel mialem zobaczyc wiec sprawdzuilem oba) ale tak czy tak jakis slaby sygnal, zatkalem reka dolot zeby zobaczyc czy zgasnie i gasnie. JAkies pomysly dalej? A czy na czujniku polozenia przepustnicy jest jakas regulacja?
gawryjol

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie