[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

4000 obr/min na jałowych po starcie silnika

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

4000 obr/min na jałowych po starcie silnika

Post numer:#1  Postprzez marekdor » 20 paź 2012, o 19:56

Witam, stał mi się taki dość dziwny problem. Każdy start zimnego czy ciepłego silnika owocuje tym, że silnik samoistnie wkręca się na 4000 obrotów. Przepustnica nie jest przyblokowana, przepływka sprawna. Mój trop pada na silnik krokowy który z jakiegoś powodu otwiera się niepotrzebnie. Tu rodzi się moje pierwsze pytanie, gdyż próbowałem go zlokalizować opierając się na założeniu że jest gdzieś zaraz przy przepustnicy. Czy silnik krokowy jest jakby w powietrzu, tzn dochodzi do niego wtyczka oraz 2 rurki, gdzie jedna prowadzi za przepustnice a druga do takiej jakby puszki w okolicy przegubu cardana od kierownicy ?

Dodam że na problem jedynie pomaga dość kontrowersyjny zabieg mianowicie opukanie młotkiem lub siekierą z 5 razy kolektora ssącego w okolicach przepustnicy, wtedy obroty od razu spadają do normalnych i potem już nie ma problemów, można jechać i problem nie wraca... do następnego zgaszenia...odpalenia...

Zakładam że winny może być krokowiec (np syf się tam zebrał), ale gdy odłączałem to coś co podejrzewam że nim jest, i zatykałem rurkę od strony przepustnicy (eliminacja potencjalnego lewego powietrza) to obroty nadal były wysokie....
marekdor

Post numer:#2  Postprzez Kaczmar » 20 paź 2012, o 20:03

krokowy masz przykręcony obejmą na klucz "10" z tyłu i od spodu kolektora ssącego, do niego podłączony jest przewód z przed przepustnicy a sam krokowy jest podłączony do kolektora ssącego...
może przepustnica jest przyczyną?
Kaczmar

Post numer:#3  Postprzez buncol520 » 20 paź 2012, o 20:04

marekdor, ''silnik krokowy m40'' wpisz w google,kliknij grafiki i juz masz :cool2: ,jak tam młotkiem lub siekierką pukasz i jakoś tam pomaga,to zwyczajnie się zawiesza,może być zasyfiony w środku,lub już się po prostu ''kończy'' Obrazek
8-meczka na zdjęciu...
Ostatnio edytowano 20 paź 2012, o 20:09 przez buncol520, łącznie edytowano 1 raz
buncol520

Post numer:#4  Postprzez ksx9 » 20 paź 2012, o 20:06

marekdor napisał(a):opukanie młotkiem lub siekierą z 5 razy kolektora ssącego

Silnik krokowy w m40 jest właśnie w kolektorze ssącym, od spodu przy ścianie grodziowej, jedna strona jest bezpośrednio w kolektorze ssącym, a do drugiej idzie jakiś przewód chyba z gumy przepływki.

Jak się okaże że to krokowiec to mam do sprzedania kilka takich :)
ksx9
Inżynier

Moje BMW: e36
Nadwozie: Coupe
Silnik: m42b18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez marekdor » 20 paź 2012, o 20:09

obstawialem że to o czym piszecie to wtryskiwacz rozruchowy.. no to teraz wiem :)
marekdor

Post numer:#6  Postprzez buncol520 » 20 paź 2012, o 20:14

marekdor, m40 go nie ma...

[ Dodano: 20-10-2012, 20:24 ]
marekdor napisał(a):
Dodam że na problem jedynie pomaga dość kontrowersyjny zabieg mianowicie opukanie młotkiem lub siekierą z 5 razy kolektora ssącego w okolicach przepustnicy, wtedy obroty od razu spadają do normalnych i potem już nie ma problemów, można jechać i problem nie wraca... do następnego zgaszenia...odpalenia...

podczas odpalania silnika(sam rozruch silnika rozrusznikiem),krokowy otwiera się na maxa i przestawia w momencie odpalenia do pozycji odpowiadającej odpowiednim obrotą,u Ciebie po prostu zostaje w pozycji otwartej w momencie rozruchu silnika i(pewnie przez syf) nie ustawia się do odpowiedniej pozycji,wyczyść go, najlepiej benzyną,naftą lub jakimś inny środkiem i sprawdz,czy nadal problem będzie,jak tak to pozostaje tylko wymiana,bo gdyby sterowanie silniczka padło to pukanie młotkami,siekierami czy tam czymś by nie pomagało
buncol520

Post numer:#7  Postprzez faraon20 » 22 paź 2012, o 19:31

Miałem podobny problem i stawiam na czujnik przepustnicy. Jest zamontowany bezpośrednio pod przepustnicą, taki czarny na wtyczkę 2 lub 3 pinową, wymiana na inny używany załatwiła sprawę i obroty wróciły do normy ;)
Obrazek
Kliknij i zobacz mojego białasa!
faraon20
Inżynier

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Silnik: MxxBxx

Post numer:#8  Postprzez Jerry » 22 paź 2012, o 19:58

Dodam tylko że czujnik przepustnicy można spróbować podregulować zanim się go wymieni.
Czyszczenie krokowca i przepustnicy nie zaszkodzi.
Jerry
Uczeń

Moje BMW: 316
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie