[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Ogromne SPALANIE 20L przy spokojnej BENZYNA + GAZ

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Ogromne SPALANIE 20L przy spokojnej BENZYNA + GAZ

Post numer:#1  Postprzez Icek » 1 paź 2012, o 13:52

Witam
Nie znalazlem tematu z moim problemem wiec zakladam nowy i juz opisuje wszystko po kolei.
Samochod oczywiscie BMW e30 z silnikiem 1.8 (m40b18) touring benzyna razem z gazem
Spalanie benzyny wynosi 20litrow przy spokojnej jezdzie jak mu troche dam to dojdzie i do 40 za to gazu pali 20 co jest faktem ze to troche sporo.

Dodatkowo silnik na wolnych obrotach lekko trzesie buda i delikatnie pyrka, wczesniej trzymal 1500 obrotow non stop i falowal wiec podmienilem mu przepustnice z czujnikiem polozenia przepustnicy i wymienilem odme i pomoglo teraz idealnie trzyma 900 i nie faluje ale takie lekkie przerywanie sluchac

Odpala bez problemow czy zimny czy cieply, to moja pierwsza e30 wiec nie mam porownania co do mocy ale z moich doswiadczen wynika ze idzie dosyc dobrze w poprzednim samochodzie mialem identyczny problem ale tam nie chodzil na 1 gar po regulacji zaworow ustapilo tutaj dobrze pracuje nie slychac zeby ktorych gar nie chodzil, badalem kompresje i wyszla po 12.5 bara na kazdym cylindru

Swiece i przewody wymienione chodz iskra jest dosyc slaba jak pozniej sie rozkreci to jest niebiesciutka nie zdazylem kopulki podmienic ale jak na nia patrzylem to ma jeszcze sporo tych blaszek nie sa wypalone, po odlaczeniu przeplywomierza silnik chodzi nie gasnie lekko spadna oborty ale zaraz trzyma dobrze i dobrze sie wkreca tylko strasznie smierdzi z wydechu zla mieszanką.

Wydawalo by sie ze problem lezy w przeplywce badz sondzie ale gaz jest 1 generacji mixer wsadzony za przeplywomierz. I teraz nasuwa sie pytanie co moge sprawdzic, co mialo by wplyw na moj problem parownik od gazu podmienialem i spalil 25litrow wiec ta rzecz musi byc powiazana z praca silnika. Prosze o pomoc bo jestem w totalnej :cen:.
Icek

Post numer:#2  Postprzez kamil7s » 1 paź 2012, o 14:25

Nikt ci nie powie dlaczego tak chodzi a nie inaczej skoro ty z góry mówisz że na benzynie spali czterdzieści czy osiemdziesiąt.

Doprowadź benzynę do ładu. Sonde sprawdź miernikiem, a przepływkę podmień. Do wymiany od razu świece i kable. Co do gazu masz zjebany parownik albo regulacje bo pyrka tylko z tych przyczyn.
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Icek » 1 paź 2012, o 14:48

Po to zalozylem ten temat aby doprowadzic benzyne do ladu, przeplywomierz i sonda moga doprowadzic do spalania 40 litrow benzyny ? nie wykluczam ze parownik sie nie nadaje gaz jest tylko przykladem tez duzego spalania moze to ma jakas wspolna ceche bo ta instalacja nie wykozystuje ani przeplywki ani sondy. Swiece i przewody wymienione u gory to napisalem, po odlaczeniu przeplywki obroty faluja tego zapomnialem dodac.
Icek

Post numer:#4  Postprzez bey » 1 paź 2012, o 15:24

sonda panie
bey
Student

Moje BMW: 325eT
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B27
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Icek » 1 paź 2012, o 16:53

Po odlaczeniu sondy zadnej zmiany w pracy silnika przed chwila wrocilem ze szrotu z nowo zakupionym przeplywomierzem bedzie podmianka to napisze co i jak.
Icek

Post numer:#6  Postprzez strzala_wawa » 1 paź 2012, o 23:33

Miałem podobnie w moim m20.

Wymieniłem:
1. Sonda
2. Czujnik temperatury
3. Kable i świece

Dołożyłem, bo brakowało:
1. Czujnik impulsów.

Spalanie z 21 spadło do 13 l. Praca równa.
Kupię:
- boczne listwy drzwi kierowcy i błotnika shadow line.
- Prawy błotnik delphin metallic bez rudej
strzala_wawa
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez Icek » 4 paź 2012, o 20:36

Podmienilem przeplywke i dalej to samo spalanie nie zmienilo sie, ale z ciekawosci wlaczylem analizator spalin HC wyszlo 115 a Lambda po za zakresem takze winowajca chyba znaleziony, i ogolnie 2 problemy oddzielnie czyli benzyna duze spalanie i gaz tez duze spalanie

[ Dodano: 11-10-2012, 19:01 ]
Panowie odswieze temat poniewaz nie udalo mi sie zlokalizowac usterki po podmianie sondy dalej sa te same objawy gdy wlaczam analizator spalin to na wolnych obrotach lambda jest sporo ponad 1700 a dokladniej pokazuja sie 0000 i braknie skali, ale jak go wkrecam na obroty to lambda spada i potrafi zejsc nawet do 1030. Jak zapalam zimny silnik to trzyma mi 1500 obrotow az sie troszke nagrzeje pozniej spadaja normalnie do 900+/- czy czujnik temperatury cieczy (ten w glowicy) on odpowiada za ssanie, czy jest mozliwe ze po zejsciu juz z tych obrotow on dalej podaje bogata mieszanke? przy wymianie sondy stara jest okopcona na czarno calo, spaliny maja wlasnie taki specyficzny zapach zle spalonej mieszanki (po odlaczeniu przeplywki jeszcze bardziej). Moze ktos ma pomysl co to moze byc?

Dodam jeszcze ze bez wlaczonego zaplonu sonde sprawdzilem na lekko rozgrzanym silniku i miala 0,25V (czarny +, akumulator - tak jak w googlach znalazlem)

[ Dodano: 11-10-2012, 19:01 ]
Panowie odswieze temat poniewaz nie udalo mi sie zlokalizowac usterki po podmianie sondy dalej sa te same objawy gdy wlaczam analizator spalin to na wolnych obrotach lambda jest sporo ponad 1700 a dokladniej pokazuja sie 0000 i braknie skali, ale jak go wkrecam na obroty to lambda spada i potrafi zejsc nawet do 1030. Jak zapalam zimny silnik to trzyma mi 1500 obrotow az sie troszke nagrzeje pozniej spadaja normalnie do 900+/- czy czujnik temperatury cieczy (ten w glowicy) on odpowiada za ssanie, czy jest mozliwe ze po zejsciu juz z tych obrotow on dalej podaje bogata mieszanke? przy wymianie sondy stara jest okopcona na czarno calo, spaliny maja wlasnie taki specyficzny zapach zle spalonej mieszanki (po odlaczeniu przeplywki jeszcze bardziej). Moze ktos ma pomysl co to moze byc?

Dodam jeszcze ze bez wlaczonego zaplonu sonde sprawdzilem na lekko rozgrzanym silniku i miala 0,25V (czarny +, akumulator - tak jak w googlach znalazlem)
Icek

Post numer:#8  Postprzez misza » 13 lis 2012, o 13:35

I jak udało Ci się rozwiązać problem z tym spalaniem?
misza

Post numer:#9  Postprzez Dudi81 » 13 lis 2012, o 13:42

A myślałeś nad czujnikiem położenia przepustnicy ?? sprawdzałeś może to ??

I jeszcze jedno dolot szczelny nie łapie lewego powietrza wszystkie podciśnienia ok nic nigdzie nie spadło ??
Dudi81
Rekrut

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Touring
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#10  Postprzez kamil600f » 12 gru 2012, o 19:53

To co podałeś to raczej by miał problemy z wkręcaniem na obroty. A może wtryski winne? Jaki stan filtra powietrza?
kamil600f

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie