[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M40 po dodaniu gazu nie pali na wszystkie cylindry

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M40 po dodaniu gazu nie pali na wszystkie cylindry

Post numer:#1  Postprzez kolebka » 17 gru 2012, o 11:22

Witam, ostatnio odpalilem moje e30 po mieisęcznej przerwie, z racji pogody teraz stoi w garażu i...

odpalił jak to zawsze bywa od razu ale szarpało nim jak by nie palił na wszystkie gary a ma ich az 4. Po kilku sekundach sytuacja się normuje i trzyma równe obroty tak jak zwykle.
Problem pojawia sie znowu po dodaniu gazu, ja mu depne a on albo traci moc i nie umie sie wkrecic na obroty albo wkreca sie powoli cały czas szarpiąc jak by palił na powołę a juz na pewno 3 cylindry. Jak już się wkręci na ok 2tyś obrotów to sytuacja się poprawia i chodzi już normalnie jak spadnie poniżej to problem powraca.
Dodam że jak już trochę pochodzi i się rozgrzeje to jest lepiej, szarpanie zmniejsza się i lepiej się wkręca.

co zrobiłem po wykryciu usterki: odpiolem sondę lambda, podmienilem przepływomierz, cewke zaplonową, sprawdziłem aku i ładowanie (13,7), wyczyscilem swiece, nic to nie pomogło.
Wyfaje mi sie ze to jest uszczelka pod głowicą ale pewności nie mam, zrobiłem jakieś 10-13 km i nie zauważyłem ubytku w plynie chłodniczym, jak myślicie co to może być? i jak to ewentualnie sprawdzić
Ostatnio edytowano 17 gru 2012, o 11:54 przez kolebka, łącznie edytowano 1 raz
kolebka

Post numer:#2  Postprzez SpiderS » 17 gru 2012, o 11:37

czy układ zapłonowy masz w sensownym stanie ??

a może długo Ci auto stało z małą ilością paliwa w baku i masz sporo wilgoci.
Obrazek
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez kolebka » 17 gru 2012, o 11:57

SpiderS napisał(a):czy układ zapłonowy masz w sensownym stanie ??

a może długo Ci auto stało z małą ilością paliwa w baku i masz sporo wilgoci.

sugerujesz kopolke, palec, kable? wymieniane wszystko w przeciagu 3ch lat, kable wymienione na ori uzywane, poprzednie mialy przebicia i swieciły w nocy.
zalane jest prawie do pełna
kolebka

Post numer:#4  Postprzez zabafilip » 17 gru 2012, o 16:02

Ta sama sytuacja jakieś 3 tyg temu.
Oczywiście głupi wymieniłem przewody WN na nowe - dalej NIC.
Kopułka, palec 3 lata BREMi - a mówię zajrzę tam...
Teraz będę to sprawdzać co roku przed sezonem zimowym w którym wilgoć robi swoje.

Wracając do tematu naprawy usterki: zaśniedziałe styki palca i kopułki. Wyczyścić i po sprawie.

Pozdro
Obrazek
zabafilip
Magister

Moje BMW: 325eA
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Instalacja LPG: NIE
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez santos » 11 lut 2013, o 12:57

nie przejmuj się , to normalne , nie pali na wszystkie gary bo mu 2 brakuje , wumień silnik na 6 cyl i zacznie palić na wszystkie gary.

wiem wiem troche świnia jestem:):):)
santos

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie