[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

falowanie obrotów

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

falowanie obrotów

Post numer:#1  Postprzez Matejo1991 » 21 gru 2012, o 17:55

Siema. Mam problem z moją bunią e30 1,8is. Kiedy ją odpalam jest wszystko ok ma nieco ponad 1000 obrotów na zimnym więc to jest do zaakceptowania ale podczas rozgrzewania tzn, kiedy jest już niemal nagrzana ( po przejechaniu kilku km) zaczyna falować. Na gazie po wciśnięciu sprzęgła trzyma ok 2500 tyś obrotów czasami więcej na benzynie odrobine mniej ale też wysoko. i po około 1 min takiego chodzenia na benzynie zaczyna falować od 2tyś do 3 mniej więcej i tak stopniowo spada coraz na niżyszch obrotach zaczyna falować i w końcu kiedy już ma 1200 obr to przestaje i jest wszystko ok do momentu aż znów ostygnie i nie zaczne jechać.

Jakiś czas temu to było bardzo żadko i myślałem że to wina gazu czy coś bo nie chodziłą mi na benzynie więc nie miałem możliwości tego sprawdzić i tak jeździłem. Teraz to jest przy każdym rozgrzewaniu silnika i to bardzo wkurza. Co na to poradzić? Krokowy wyczyszczony chodzi ładnie, rura gumowa do przepustnicy od przepływki też w pożądku, odma odpowietrzająca komore korbową też ok. Pomóżcie. Z góry dzięki ;)
Matejo1991

Post numer:#2  Postprzez potejtos » 22 gru 2012, o 01:52

Podstawowa sprawa. W zasadzie dwie:

1. Czy to samo jest na PB i na LPG.
2. Jaki to typ instalacji LPG.
E36 z kuchenką.
potejtos
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez panczuk » 22 gru 2012, o 02:27

kolego a może najpierw podmień krokowca z innego auta? być może padł i czyszczenie nic tu nie pomoże
panczuk

Post numer:#4  Postprzez Matejo1991 » 22 gru 2012, o 08:53

Tak dokładnie to samo jest na benz i na gazie instalacja lpg to najzwyklejszy gaz z mikserem w róże ssącej. do tego jakiś moduł od sondy.

Zdiołem dziś klapkę z przepływomierza, jak ma takie głupie obroty to jest bardziej wychylony więc wydaje mi sie że nie ciagnie powietrza gdzieś z boku. Slisko było dziś rano więc jechałem na około 1200 obr i sie nie wkręcił a jak go tylko przegazowałem to już nie opadły obroty tzn troche opadły ale nie do końca. Odpinałem też silnik krokowy podczas pracy silnika. Zero zmian a precież zamyka sie kiedy prąd ginie na nim hm..... Kąt uchylenia przepustnicy na biegu jałowym też zmieniałem. zero rezultatu. Dzięki za zainteresowanei tematem ;)

[ Dodano: 22-12-2012, 07:56 ]
panczuk napisał(a):kolego a może najpierw podmień krokowca z innego auta? być może padł i czyszczenie nic tu nie pomoże

Brałem go prądem 12v i chodzi ładnie równiutko nie zacina sie wydaje sie byś w pożądku hm...
Matejo1991

Post numer:#5  Postprzez barteknadma » 28 sty 2013, o 01:49

Moze sonda ??
barteknadma

Post numer:#6  Postprzez pawels5 » 28 sty 2013, o 02:20

Matejo1991 napisał(a):Brałem go prądem 12v i chodzi ładnie równiutko nie zacina sie wydaje sie byś w pożądku hm...

Krokowy, przynajmniej w M40, nie chodzi na 12V. Na wolnych obrotach dostaje 5,4V i wtedy trzyma ładnie wolne, przy spadku napięcia albo wzroście telepie albo podnosi obroty. Zdejmij osłonę gumową z wtyczki i zmierz napięcie przy tych wariacjach obrotów.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#7  Postprzez misza » 7 lut 2013, o 22:57

Podepnę się pod temat.

M40b16, falują obroty od 1000rpm do 1200rpm dość szybko. Odpala sprawnie. Aktualnie jeżdżę na odpiętym, ciężko odpala ale da radę jeździć(dużo pali), nie działa ekonomizer.

Podmieniłem przepływomierz, czujnik przepustnicy, przepustnice, 3ci silniczek krokowy. I ciągle jest bez zmian. I ciekawostka po odpięciu przepływomierza i krokowca, silnik odpala i ekonomizer szaleje razem z obrotami które ciągle delikatnie falują 500-600 obrotów.

Nie wiem co dalej.....

[ Dodano: 08-02-2013, 10:25 ]
Nikt nic nie wie?
misza

Post numer:#8  Postprzez sebolx » 18 lut 2013, o 23:28

podpinałeś wogóle pod komputer? ja bym obstawiał sonde
sebolx

Post numer:#9  Postprzez misza » 19 lut 2013, o 11:41

nie mam sondy, i nie mam czasu na to auto.... może kiedyś to ogarnę
misza

Post numer:#10  Postprzez tony_d » 12 mar 2013, o 17:33

Przeczyść przepływomierz i sprawdź, czy guma nie jest popękana. To często sprawiało kłopoty z obrotami.
tony_d

Post numer:#11  Postprzez kawka335i » 12 mar 2013, o 22:05

walczyłem z falowaniem obrotów w m30b35.Sprawdziłem krokowy,przepływke ,sonde,ustawiałem mieszankę z analizatorem a silnik falował. Wymieniłem czujnik temp płynu i jest ok.
kawka335i

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie