[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[m10b18] Silnik wariuje

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez alonz » 16 sie 2013, o 17:36

no też zależy od instalacji gazowej bo te najstarsze nie używają sondy. Wymień ten czujnik temp bo koszt niewielki a one też takie jaja potrafią robic
alonz

Post numer:#17  Postprzez Hubeert » 16 sie 2013, o 20:32

instalacje mam 2-giej generacji i jak sprawdziłem to idą od niej przewody do przewodów z sondy.
Ogólnie nie dawało mi to spokoju poszedłem, rozpiąłem złącze to z pod szyba przedmuchałem "podociskalem wszystkie kabelki, zapiałem odpaliłem i zagadała normalnie.
Znów zrobiłem trochę km, postała odpaliłem silnik chodzi idealnie, przejechałem parę km pochodziła na wolnych, wracam do domu i przy dość mocnym hamowaniu silnik zgasnął, a że rezerwa się świeciła to stwierdziłem że pewnie za mało paliwa. Zalałem ponad pół baku i znów nie ma wolnych.
Jutro coś podziałam jeszcze i poszukam czujnika.
Dzięki wielkie za pomoc! :not:
Hubeert
Uczeń

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M10B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#18  Postprzez alonz » 17 sie 2013, o 01:32

no z tego co opisujesz wynika ze wlaśnie jak silnik się dogrzeje to wtedy problemy się zaczynają więc wskazuje to raczej na czujnik
alonz

Post numer:#19  Postprzez Hubeert » 8 wrz 2013, o 19:56

Wymieniłem czujnik temperatury.. silnik gdy jest ciepły chodzi okej, gdy jest zimny.. masakra..
Kolejna diagnoza padł wyłącznik termiczno czasowy.
Jako że nówka kosztuje ponad 400zł, załatwiłem sobie używkę.
Podmieniłem i silnik dalej na zimnym na benzynie ledwo co chodzi..
Hubeert
Uczeń

Post numer:#20  Postprzez plazgut » 9 wrz 2013, o 19:40

Sprawdź jak wyglądają świece. Sprawdziłbym również szczelność układu paliwowego, bo może łapać powietrze albo gdzieś ucieka ciśnienie paliwa. Nie koniecznie objawy te muszą być związane z temperaturą silnika.
plazgut

Post numer:#21  Postprzez gofer » 9 wrz 2013, o 20:40

Ja w poprzedniej e30 z m10 miałem ten sam problem na zimnym gasła i telepotało jak cholera a na ciepłym bajka winowajcą była przepływka
Było
316/m40
318/m10
335/m30
Jest
325/m20 100% oryginał
gofer
Uczeń

Moje BMW: 325iA
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#22  Postprzez Hubeert » 9 wrz 2013, o 22:17

Świece były wymieniane z miesiąc temu. (dziś sprawdzałem i jest okej)
Dziś wymieniłem wtryski ( kopciła na czarno) odpaliłem na chwile silnik to dalej problem wystepuje.. ( dwa wtryski były "mokre", i teraz juz nie kopci na czarno)
co do przeplywki, to jeżeli na benzynie problem występuje a na gazie nie, to tez przepływka może być walnięta?
Dodam że gdy odepnę wtyczkę przeplywki na benzynie silnik gaśnie, a jak ja odepnę na gazie to silnik dalej chodzi.
Aaa dodam ze silnik na benzynie pracuje tak jakby nie chodził na wszystkie gary..
Ogólnie już nie mam pomysłów co to może być, a znając życie będzie to jaka mala pierdółka..
Hubeert
Uczeń

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie