[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M40 odcina paliwo podczas jazdy na 1s

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M40 odcina paliwo podczas jazdy na 1s

Post numer:#1  Postprzez rafal328 » 10 sty 2014, o 12:58

Witam, mam problem, mianowicie podczas jazdy odcina dawke paliwa czasem na 0,5s czasem na 1s czasem na jakies setne, tak ze ledwo to zauwazyc. Dzieje sie to sporadycznie, podczas tego rowniez opada wskazowka obrotomierza, wiec jak sie domyslam winny czujnik polozenia walu, ale jakby padl to nie dzialalby w ogole na rozgrzanym, a on ewidentnie przerywa sobie kiedy mu sie zachce. Sprawdzilem przewod od czujnika, wizualnie wszystko ok, jest to o tyle trudne w diagnostyce, ze dzieje sie podczas jazdy i tylko na sekunde, wiec nie wiem jak mam zobaczyc, czy jest jakies zwarcie czy przerwa w obwodzie, bo nie ma jak pomierzyc. Jak ida kable od kostki czujnika do ecu? Ktore piny w ecu za to odpowiadaja? Nie wiem jak sie do tego zabrac, szczegolnie, ze wizualnie jest ok, ale nie zaglebialem sie jeszcze w wiazke od silnika do wlasnie ecu. A moze w ogole jest inna przyczyna niz mysle?
rafal328

Re: M40 odcina paliwo podczas jazdy na 1s

Post numer:#2  Postprzez Guteq98 » 10 sty 2014, o 22:27

miałem podobnie, że też przerywał mi na chwilke i opadał obrotomierz. U mnie rozwiązaniem były słabo dokręcone klemy w akumulatorze :D
Guteq98

Post numer:#3  Postprzez rafal328 » 10 sty 2014, o 23:38

Sprawdze jutro, bo dzis mi sie juz nie chce, ale raczej same sie nie poluzowaly

edit, klemy ok, masa do silnika ok, dzis bylo wszystko dobrze, nie przerywal
rafal328

Post numer:#4  Postprzez jozef05 » 10 kwi 2014, o 21:39

Miałem tak samo jak ty.
Na początku obwiniałem kostkę stacyjki, ale po jej wymianie było to samo.
Później przyszła zima i się uspokoiło, ale ostatnio znów zaczął szaleć ale po rozgrzaniu.
Więc doszedłem do wniosku, że to koło pasowe z którego czujnik zbiera sygnał i sam czujnik po rozgrzaniu silnika zwiększają swą objętość do tego stopnia, że czujnik nie łapie przerw na kole.
Wyczyściłem więc dokładnie koło, a pod czujnik wyciąłem i podłożyłem podkładkę z cienkiej tektury.
I jak ręką odjął, wszystko wróciło do normy, więc najzwyczajniej w świecie wymieniłem czujnik i jest spokój. :cool2:
jozef05

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie