[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z zapachem benzyny.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Problem z zapachem benzyny.

Post numer:#1  Postprzez kmaksiu » 20 kwi 2014, o 10:47

Witam kilka dni temu spełniłem swoje marzenie i stałem się posiadaczem E30. Ma kilka wad, lecz wszystko się z czasem zrobi :). Najbardziej martwi mnie to, że raz na jakiś czas czuć zapach benzyny, gdy wysiadam z auta i sprawdzam czy coś wycieka to obok prawego przedniego koła jest mała niewielka plamka.
kmaksiu

Re: Problem z zapachem benzyny.

Post numer:#2  Postprzez rychoo » 20 kwi 2014, o 12:46

możliwe ,że rurki puszczają i trzeba by było przejrzeć
rychoo

Post numer:#3  Postprzez Mrok » 21 kwi 2014, o 08:11

Jak zapach benzyny to zdejmij siedzisko kanapy tylnej i odkręć zaślepkę za fotelem pasażera, tam znajduje się dojście do pompy paliwa jak i odpowietrzenie baku, zobacz czy ten przewód jest cały, u mnie ostatnio tamtędy się lało jak ostrzej polatałem autem.
Mrok

Post numer:#4  Postprzez marjan325i » 25 kwi 2014, o 01:43

Sprawdź przewody paliwowe zasilający i powrotny mogą pękać ze starości...
marjan325i

Post numer:#5  Postprzez lukbarto » 30 kwi 2014, o 15:02

Dokładnie sprawdź przewody paliwowe. Jak czujesz zapach benzyny tylko na postoju jak wysiadasz z auta to pewnie przewód powrotu, gdyby był zasilający to czułbyś podczas jazdy też. Przewody mogą być sparciałe już ze starości, nie koniecznie musi tryskać paliwem, pęknięcia mogą być mikroskopijne wtedy wyciek z przewodu jest grubości włosa, prawie niezauważalny. Najlepiej przy włączony silniku przesuwaj suchą gołą dłonią po przewodach paliwowych i wyczujeszcz gdyby był wyciek. Na pewno sprawdź miejsce gdzie mówisz że jest mokro. Gdyby były uszkodzone przewody, sprawdź wszystkie od listwy wtryskowej po zbiornik dla pewności. Przewody paliwowe są praktycznie w całości na wierzchu w komorze silnika i pod autem.
lukbarto

Post numer:#6  Postprzez kmaksiu » 2 maja 2014, o 22:53

Dzięki lukbarto, problem jednak leżał w powrocie. Po kilku dniach zapach bardzo się nasilał i coraz większa plama pod autem, perełka stoi już u znajomego mechanika, ponieważ ja niestety nie mam gdzie i jak samemu ją dopieszczać, a szkoda bo bardzo bym chciał.
kmaksiu

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie