[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[M40B18] Dusi si? dodaj?c gazu

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Dusi się dodając gazu

Post numer:#1  Postprzez silverknz » 9 lip 2015, o 10:56

Witam wszystkich użytkowników E30 stek :D
Szukam podobnego problemu, ale każdy jest niby taki sam ale inny. Opisze od początku. E30 to mój drugi samochód , stoi w garażu i użytkuję go tylko czasami w słoneczne dni. Tak robię od 6 lat że jeżdżę średnio raz w miesiącu pomijając okres jesienno zimowy. Do póki użytkowałem auto codziennie było wszystko ok - ale z czasem postoju zaczęły dziać się cuda. Problemem z którym się do was zwracam to problem z pracą / obrotami silnika. Wskazówka stoi jakby zamurowana na wolnych a czuć w aucie drgania jakby zapłon wypadał. Jak na wolnych obrotach dodam energicznie gazu, zaczyna się dusić krztusić aż osiągnie tak 1700 obrotów i powyżej nich jest już elegancko, wkręca się jak powinna.( nie ma znaczenia czy ciepła czy zimna - zapala na dotyk ) Jeśli dodam gazu delikatnie to wkręca się normalnie. Podczas jazdy sprawa wygląda tak ze przyśpiesza tak jakby na raty, nie ma tej jedwabistości, czuć spadek mocy po czym za chwile jest dobrze. Nie chcę sugerować żadnych odpowiedzi więc czekam na jakieś pomysły. Pozdrawiam.
silverknz

Re: Dusi się dodając gazu

Post numer:#2  Postprzez majkele30 » 5 sie 2015, o 00:16

Sprawdź układ zapłonowy. Świece, przewody, kopułka i palec rozdzielacza
majkele30

Post numer:#3  Postprzez armando » 5 sie 2015, o 19:32

U mnie przyczyną nierównomiernego przyśpieszania była konająca pompa paliwa, też możesz sprawdzić jakie ciśnienie podaje.
Pozdrawiam
armando

Post numer:#4  Postprzez silverknz » 18 sie 2015, o 16:23

Ok - byłem na kompie - a nawet na 2 - i wyszło że czujnik tlenu / lambda - po skasowaniu błędu auto odżyło na ok 40 km po czym powtórka. Więc wsio jasne. Nowa sonda boscha zamówiona 250 zł - w tygodniu podmienię i dam znać co i jak :)

-- 20 sie 2015, o 08:34 --

Powitać. No i klapa - sonda wymieniona - zero zmiany - a nawet bym powiedział że jeszcze bardziej zaczęła mulic - jazda praktycznie niemożliwa. Skan kompem i ku mojemu zdziwieniu znów błąd lambdy! Problem z uruchomieniem i praca tylko z wciśniętym gazem - wolne obroty praktycznie na skraju zgaśnięcia. Po sprawdzeniu ciśnienia na listwie okazało się że jest raptem 1.5 bara a z powrotnego susza. Czekam teraz za nową pompą paliwa ( ta w zbiorniku). Mam nadzieje że to zakończy problem. Tylko dlaczego dalej wyskakuje ten błąd sądy? i czy była potrzeba jej wymiany? Pozdro

-- Dodano 22 wrz 2015, o 07:40 --

Witajcie. Problemy usunięte. Winowajcą problemów okazała się pompa paliwa która dawała różne ciśnienie. Wymiana załatwiła sprawę :D. Dodatkowo: został przeprogramowany przepływomierz żeby ta nóżka poruszała się po niewytartej ścieżce, umyty krokowiec, sprawdzona kopułka. Auto odzyskało dawny wigor. Pozdrawiam.
silverknz

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie