[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M10B18 przerywanie silnika.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M10B18 przerywanie silnika.

Post numer:#1  Postprzez Ogoniasty » 26 lip 2015, o 15:21

Cześć. Problem był od samego początku. Silnik pracuje nierówno. Podczas jazdy przerywa i to dosyć mocno. Przyspieszenie jest bardzo mizerne. Żeby jako tako jechać muszę przyspieszać i za moment wrzucać na luz, żeby szarpanie nie było takie uciążliwe.
Wymieniłem :
- Świece
- Przewody zapłonowe (miałem jeszcze oryginalne, ale po przełożeniu na nowe nie było poprawy, więc założyłem z powrotem oryginalne)
- przewody podciśnieniowe (te cieniutkie)
- filtr paliwa

Zauważyłem, że mam przepływkę z innego modelu (mam napisane markerem "320i"). Po odłączeniu przepływki silnik natychmiast gaśnie.
Może być to spowodowane ową przepływką? Macie jeszcze jakieś pomysły?
Będę jeszcze musiał wymienić palec i kopułkę.
Ogoniasty

Re: M10B18 przerywanie silnika.

Post numer:#2  Postprzez misza » 26 lip 2015, o 20:30

Regulowałeś zawory? Może oprócz podmiany przepływomierza, sprawdź jeszcze aparat zapłonowy.
misza

Post numer:#3  Postprzez Ogoniasty » 27 lip 2015, o 16:22

Zaworów się jeszcze nie dotykałem, najpierw sprawdzę tak jak mówisz aparat zapłonowy. Niestety nie mam nigdzie drugiego na podmiankę.

-- 31 lip 2015, o 12:45 --

Dzisiaj zauważyłem, że w ogóle nie mam sondy lambda. Może to to?
Ogoniasty

Post numer:#4  Postprzez Herrmar » 10 wrz 2015, o 19:46

Witam,
Mam podobny problem w Moim BMW M10B18 na gaźniku Pierburg 2BE.
Kończą się już pomysły.

Wymienione:
1. Kable zapłonowe
2. Świece
3. Filtry i płyny
4. Termoregulator (unikat) sterujący podciśnieniem.
5. Węże podciśnienia (cienkie i gruby od odmy).
6. Nastawnik przepustnicy chodzi,
7. Czujniki temperatury
Wyregulowano luzy zaworowe, Sprawdzono wiele rzeczy.Wstępny nastawnik przepustnicy otwiera drugą gardziel przy włączaniu stacyjki.

Objawy są następujące.
Silnik odpalany na zimno pracuje nawet równo, ale w miarę nagrzewania co raz gorzej. Nawet nie dochodzi do temperatury roboczej i zaczyna się dyskoteka. Obroty falują jak szalone. Samochód trochę stał. Jak był kupiony wszystko było wzorowo.

Podejrzewam jakąś totalną pierdołę ale nie mam pojęcia gdzie szukać.
Wszystkie przekaźniki wyciągałem i wkładałem. Podłączenia na silniku także podejrzewując jakieś zaśniedzenie czy cos w ten deseń.

Bardzo proszę o pomoc bo auto jest tego warte. 100% orginalny klasyk z 1987 Roku :).
Pozdrawiam
.

-- Dodano 22 paź 2016, o 12:09 --

Witam,
Takie Pytanie,
Czy ustawiliście poprawnie Zapłon?
W modelu 316 (m10B18 ustawienie zapłonu jest konieczne, ponieważ nie ma elektroniki, regulującej kąt wyprzedzenia zapłonu.
Do tego trzeba udać się do doświadczonego elektryka samochodowego i za pomocąstroboskopu ustawić kąt na około 8 stopni przed GMP, dla biegu jałowego. Ale bez odpinania podciśnienia z aparatu zapłonowego.
Następnie ustawienie zapłonu dla trybu pracy.

Dla trybu pracy silnika książka mówi o 25 stopniach przed GMP przy obrotach 2500. Ale z odpiętym podciśnieniem.

U siebie tak zrobiłem i jest znacznie lepiej. Jeszcze elektryk zalecił mi wymianę palca i kopułki, Ponieważ w tym modelu w palcu zalany jest jakiś element, który odpowiada za podtrzymanie łuku przy przejmowaniu prądu z kopułki.

Coś mi tłumaczył, że na świecy nie pojawia się jedna iskta, tylko przez jakiś czas łuk. Nie wiem ile w tym prawdy, ale jak wymienię to pochwalę się jak to działa.
Herrmar

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie