[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M40 d?awi, ga?nie, ci??ko pali

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M40 dławi, gaśnie, ciężko pali

Post numer:#1  Postprzez RadekE30 » 16 lis 2015, o 19:39

Witam, jestem tu nowy i od dwóch tygodni posiadam BMW E30 318i M40B18 z 87r
Zacznę od tego co już wymieniłem:
Świece NGK, Kable WN, kopułka, palec i czujnik położenia wału korbowego.
Zrobiłem jeszcze: Założyłem impulsator na kabel WN 4cylindra (był rzucony na błotnik razem ze starym kablem) uszczelniłem kolektor dolotowy i wywaliłem LPG (instalacja była holenderska I gen brc)

Teraz problem... Odpalam auto, pali raz dobrze, a czasem chwilę kręcę (to jeszcze nic), chodzi niby ok (delikatnie faluje), jadę, jedzie normalnie, i nigdy nie wiadomo kiedy (w różnych momentach) po prostu przestaje reagować na pedał gazu, byyyy i (jak trzymam gaz to strzeli z wydechu i dalej byyy) a jak puszczę gaz to czasem zejdzie na niskie normalnie a czasem zgaśnie. Potem z odpaleniem jest już problem, czasem odpali czasem nie, czasem tak jakby nie na wszystkie cylindry i zgaśnie a czasem całkiem normalnie, ale na gaz nie reaguje, a wręcz odwrotnie, troszkę się wkręci i byyy (znów jak trzymam gaz to strzał) jak puszczę to niskie obroty albo zgaśnie. Po jakimś tam czasie (każdorazowo innym) zapali i chodzi znów jakby nigdy nic... Kilka przejechanych m/km i znów to samo...

Pomocy, bo już mnie to tak ćwiczy że szok!
RadekE30

Re: M40 dławi, gaśnie, ciężko pali

Post numer:#2  Postprzez pawels5 » 17 lis 2015, o 00:11

Zainteresuj się pompą paliwa w baku, wymień filtr paliwa, bo pewnie jedzie na fabrycznym i sprawdzić by się przydało regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej. Niestety nie wiem jak w warunkach domowych sprawdzić pompę i regulator. Pewnie tylko podmiana. Na podtlenku lpg też tak kulał?
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#3  Postprzez RadekE30 » 17 lis 2015, o 01:48

Ja na gazie nie jeździłem, była to instalacja stworzona z byle czego co tamten gość (poprzedni właściciel) miał pod ręką, jak tylko kupiłem to auto to to wywaliłem wszystko. (Ale jak on mi pokazywał że działa gaz to wszystko było ok, w ogóle auto było dobre) To dopiero teraz się stało, pierwszy raz w zeszły wtorek (już gazu na pokładzie nie było 3dni) Pompa paliwa idzie cały czas, mam wrażenie że jest w porządku, filtr paliwa zmieniam na dniach, a ciśnienie na listwie jest w porządku. To bardziej coś z zapłonem myślę, bo jak tak się zdławi a trzymam gaz to czasem strzeli z wydechu czarną chmurą (więc paliwo dostaje ok)
RadekE30

Post numer:#4  Postprzez CincinCm » 17 lis 2015, o 11:16

Czujnik obrotów wału sprawdzałeś? I wałka? Nie wiem czy w m40 jest czujnik wałka?
CincinCm

Post numer:#5  Postprzez RadekE30 » 17 lis 2015, o 12:20

W M40 niema czujnika wałka rozrządu (jest impulsator na kablu WN 4cyl jak pisałem w pierwszym poście), czujnik położenia wału wymieniłem.

A teraz najlepsze, dziś przejechałem normalnie z trzema postojami na góra 5min (gasząc auto) 24km i nic się nie działo, jak ręką odjął. Jedyne co dziś zrobiłem, to wyregulowałem śrubę zderzakową na przepustnicy. Auto chodzi normalnie puki co... Ktoś mi wyjaśni dlaczego? Czyżby ta śruba nie pozwalała się domknąć przepustnicy w takim stopniu że czujnik położenia przepustnicy wykazywał po jakimś czasie błąd i dlatego były te wszystkie głupie akcje? Napiszę jeszcze jak to wyregulowałem: otóż wykręciłem te śrubę do równa z gwintem w mocowaniu, otworzyłem i puściłem cięgno przepustnicy, w tym miejscu w którym się zatrzymała "styknąłem" śrubę regulacji z cięgnem i podciągnąłem jeszcze ćwierć obrotu.
RadekE30

Post numer:#6  Postprzez misza » 17 lis 2015, o 15:51

Raczej problem by był od razu po wywaleniu gazu ale jeszcze bym się zainteresował przepływomierzem.
misza

Post numer:#7  Postprzez RadekE30 » 17 lis 2015, o 16:01

Już wszystko działa, regulacja przepustnicy pomogła... prawdopodobnie czujnik wywalał błąd po pewnym czase, bo sygnał był nieprawidłowy... nie domykała się przepustnica.
RadekE30

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie