[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pompa paliwowa

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez luki77 » 29 paź 2007, o 22:47

czy jak pompa chałasuje to słuchać takie "elektryczne" jakby bzzzzzzyczenie??
bo u mnie już tak bzyczy od kilku miesięcy i ok 6000 km i szczerze mówiąc nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków w czymkolwiek.
luki77

Post numer:#17  Postprzez xixek » 29 paź 2007, o 23:12

witam. po przerwie. zapomniałem dopisać, że potem pojawiły mi się jeszcze podobne efekty (jak w poprzednim długim poście), siadanie motoru, już nie tak drastyczne jak przy tym zatkanym filtrze. okazało się że musiałem zrobić "usta usta" wężykowi od regulacji ciśnienia na listwie wtrysków. nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale wlałem tam wd40, wsadziłem strzykawkę i robiłem na zmianę ciśnienie i podciśnienie z 10 minut. i definitywnie koniec problemów. od tamtej pory zrobiłem ponad 10.000 km i nic się nie działo. teraz za to siada mi sonda. ale to już typowe "sondowe" objawy... cóż. ma już swoje 190tys prawie więc ma prawo...

pozdrawiam!
Kris
xixek

Post numer:#18  Postprzez MachoAdamez » 12 lis 2007, o 12:07

Ja mam takie pytanie na temat pompy paliwowej. Czy jak sie przełacza na gaz to pompka pracuje czy moze sie wyłacza. Wczesniej nie mialem pompki a teraz nie mam napiecia w tym kabelku ktory przechodzi do pompki. Czy mozna ja podłaczyc inaczej ?!

Pozdrawiam.
MachoAdamez

Post numer:#19  Postprzez Globi » 12 lis 2007, o 12:22

MachoAdamez, jak przełączasz na gaz to pompa cały czas powinna pracować chyba ze masz jakiś wyłącznik albo pod elektrozawór zrobiony patent ze gdy przełącza na gaz to wyłącza automatycznie pompkę ogólnie to nie jest standardowo montowane przy gazie i nie powinno sie odpalać auta na gazie :nienie:
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#20  Postprzez MachoAdamez » 12 lis 2007, o 14:02

A mam jeszcze jedno pytanie. W orginalnym kablu nie mam napiecie i czy jest mozliwosc podpiac ja w inny sposób??

Pozdrawiam.
MachoAdamez

Post numer:#21  Postprzez lupanet » 12 lis 2007, o 23:06

Najpierw sprawdz bezpiecznik i przekaznik pozniej kombinuj.
--- Miejsce na Twoją reklamę ---
lupanet
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#22  Postprzez xixek » 13 lis 2007, o 11:16

MachoAdamez napisał(a):Ja mam takie pytanie na temat pompy paliwowej. Czy jak sie przełacza na gaz to pompka pracuje czy moze sie wyłacza. Wczesniej nie mialem pompki a teraz nie mam napiecia w tym kabelku ktory przechodzi do pompki. Czy mozna ja podłaczyc inaczej ?!

Pozdrawiam.

Witam.
Z tą pompką na gazie to są 2 szkoły:
jedna mówi że się powinno zostawić zasilanie pompki nawet w trakcie pracy na gazie, bo paliwo cyrkuluje, a pompka się nie spali, przecież jest zawór zwrotny na listwie wtrysków,
druga szkoła (która jakoś bardziej mi pasuje) mówi, że przekaźnik załączający zawór gazu powinien jednocześnie odcinać zasilanie do pompki paliwa, bo po jakiego grzyba ma pracować skoro auto i tak benzyny nie używa w trakcie pracy na gazie.
W drugim przypadku pompka z pewnością pożyje dłużej....
pozdrawiam, Kris
xixek

Post numer:#23  Postprzez marcin77 » 14 lis 2007, o 11:04

Pompka może pożyje dłużej ,ale jest jakaś teoria która mówi o tym że wtryski zapiekają się jeśli nie są chłodzone przez paliwo podczas pracy na lpg.
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#24  Postprzez Globi » 14 lis 2007, o 11:33

u mnie hałasowała we wcześniejszej e30 miałem też gaz normalnie chodziła tak głośno ze było ją mocno słychać było to M10 i półtora roku wyła i nic z nią sie nie działo wiec to nie ma zasady kiedy coś sie stanie może też wyć Ci jeszcze dwa lata a może tydzień :)
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Post numer:#25  Postprzez Adamus871 » 3 gru 2007, o 21:58

Witam mam podobny problemik ,ale pompe paliwa sprawdziłem pod akumulatorem i pompa działa... :D ale co gorsze moze mam gdzieś przerwana instalacje :?: lub uszkodzony przekaźnik (tylko niewiem ,który to jest) wiec bym prosił o wskazówki... Z góry dziękuje...
Adamus871

Post numer:#26  Postprzez ADAM » 30 gru 2007, o 12:35

moje E30 (M40) nie zawsze chce odpalic musze prubowac kilka krotnie. nie słychac pracy pompki dopiero po paru prubach słychac jak sie załancza pompka i auto odpala co moze byc????
ADAM

Post numer:#27  Postprzez marcin77 » 30 gru 2007, o 17:01

ADAM napisał(a):nie słychac pracy pompki dopiero po paru prubach słychac jak sie załancza pompka i auto odpala co moze byc????

Pompka nie pracuje od razu po przekręceniu stacyjki, przekaźnik załącza ją dopiero po uruchomieniu silnika, więc na mój gust winę za problemy rozruchowe ponosi zawór, który powinien utrzymywać ciśnienie na listwie wtryskowej.W m40b18 masz chyba pompę zewn. pod progiem z lewej strony,więc możesz spróbować podłączyć ją" na krótko" przed rozruchem i obadasz czy będzie lepiej(bieguny +\- są zaznaczone na pompie)
marcin77
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#28  Postprzez lincoln » 7 kwi 2008, o 23:29

Mam b25 i tez mam koło lewego wachacza pompkę, ktora w dodatku wydaje z siebie co pare sekund dzwiek jakby sie przyxcierała, albo dostawała wiekszego obciazenia, poza tym silniczek pracuje normalnie, a pompkę słychac jedynie bedac w kanale, tak moze byc???
lincoln

Post numer:#29  Postprzez anthony » 21 kwi 2008, o 12:06

lincoln napisał(a):Mam b25 i tez mam koło lewego wachacza pompkę, ktora w dodatku wydaje z siebie co pare sekund dzwiek jakby sie przyxcierała, albo dostawała wiekszego obciazenia, poza tym silniczek pracuje normalnie, a pompkę słychac jedynie bedac w kanale, tak moze byc???

Raczej, nie może :) Ale na pocieszenie Ci powiem, że ja mam tak dokładnie od dwóch lat i pompa to raczej ostatnie co będę robił (chyba że mnie wyprzedzi ;) ) bo na razie nie mogę dojść z zawieszeniem do ładu ..
pozdrawiam
anthony

Post numer:#30  Postprzez Waski » 21 kwi 2008, o 14:27

heh ja jak miałem 325 ix to miałem 2 pompy zewnętrzną i wewnętrzna obie były podłączone i sprawne :) ciekawe po co aż 2
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Kolejne BMW: 325i

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie