[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

masakryczne spalanie lpg...hilfe!!!

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

masakryczne spalanie lpg...hilfe!!!

Post numer:#1  Postprzez zajcu » 16 kwi 2008, o 23:24

witam,
posiadam 318i m10 i mam podlączoną niestety instalkę lpg. jakieś pół roku temu jak kupiłem auto paliło naet nieźle, a teraz na 100 schodzi 17 litrów!!!! i to spokojnie.
rzadko kiedy uda mi się zejść do 15l. podejrzewam że normalną sytuacją to to chyba nie jest. nie mam doświadczenia z lpg więc poproszę o jakąś radę od czego zacząć i co zrobić żeby trochę mniej paliła.

dzięki
zajcu

Post numer:#2  Postprzez DavMc » 16 kwi 2008, o 23:46

zajcu, na początek powymieniaj filtry: gazu i powietrza
koszta niewielkie, a zobaczysz czy coś się zmieniło...
Jeśli nie to ewentualnie udaj się do jakiegoś dobrego gazownika
na regulację i powinnobyć OK, bo spalanie o którym piszesz rzeczywiście
przy tym silniku przeraża
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez mnogal88 » 17 kwi 2008, o 00:16

miałem tak i ja. filtry i mała regulacja i po kłopocie :cool2:
mnogal88

Post numer:#4  Postprzez KAWUŚ » 17 kwi 2008, o 01:33

jesli masz zalozona zwykła srube a nie silniczek krokowy to sprobuj ja lekko przykrecic...ale dosłownie 1/5 pełnego obrotu... jest ona w wezu idacym do parownika...
KAWUŚ

Post numer:#5  Postprzez toots » 17 kwi 2008, o 08:26

ja też mam 1.8 M10 i spalanie 18lpg/100km, a niekiedy i większe lol2
ale w moim przypadku to tylko remont silnika pomoże, ponieważ wymieniłem wszystko co dotyczy gazu prócz butli. Az w końcu z gazownikiem zmierzyliśmy ciśnienie na cylindrach. I tu była niemiła niespodzianka. na pierwszym cylindrze mam 6bar, na 2 i 3 po 9,5bar, a na 4 jest 10,5bar
Także w moim przypadku aby spalanie było normalne wypada zrobić remont silnika (no chyba, że są inne sposoby na poprawe ciśnienia na cylindrze)
Jeżeli u Ciebie nie pomoże wymiana filtra i regulacja to na wszelki wypadek zmierz ciśnienie na cylindrach, żebyś później nie był zdziwiony jak to jest w moim przypadku.
Pzdr
toots

Post numer:#6  Postprzez ZTJ » 17 kwi 2008, o 10:25

KAWUŚ napisał(a):esli masz zalozona zwykła srube a nie silniczek krokowy to sprobuj ja lekko przykrecic...ale dosłownie 1/5 pełnego obrotu... jest ona w wezu idacym do parownika...

Przy takim spalaniu to spokojnie 1/2 lub cały obrót :)

toots napisał(a):wypada zrobić remont silnika (no chyba, że są inne sposoby na poprawe ciśnienia na cylindrze)

Możesz spróbować użyć ceramizera.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#7  Postprzez tigre0070 » 17 kwi 2008, o 21:32

ja śrubę u siebie przykręciłem najpierw tak że zaczał się dławić ,a później odkręciłem aż złapał dobre obroty i spala przerażająco mało :D
tigre0070

Post numer:#8  Postprzez KAWUŚ » 17 kwi 2008, o 23:18

a Jesli masz silniczek krokowy to wypie :cen: aj z nim i wsadz srube.. nie kosztuje wiecej niz 15zł, a przynajmniej nie zmniejsza reakcji samochodu na dodanie gazu jak ten zasrany krokowiec :mrgreen: pzdr
KAWUŚ

Post numer:#9  Postprzez anthony » 17 kwi 2008, o 23:33

Moja tak paliła na samym początku "kariery" u mnie. Wystarczyła wymiana świec (wstawiłem wtedy Bosch) i spadło do normalnego poziomu, czyli max 12 na mieście.
pozdrawiam
anthony

Post numer:#10  Postprzez zajcu » 20 kwi 2008, o 22:56

dzięki za pomoc.powymieniam filtry i pod regulację no i zobaczymy co z tego wyjdzie.
zajcu

Post numer:#11  Postprzez OpTo » 30 kwi 2008, o 13:52

W mojej poprzedniej miałem to samo tylko że tam nie mogła zamknąć sie w 20 :lol: pomogła regulacja i wyczyszczenie calego dolotu wraz z wymiana filtra, w przepływomierzu miałem ok 1mm osadu na sciankach i klapce. Dodam ze to była eta ;)
OpTo

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie