[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z odpaleniem

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Problem z odpaleniem

Post numer:#1  Postprzez ReD » 2 wrz 2008, o 23:30

Witam,
Od wczoraj mam problem z odpaleniem auta. Zaczęło się to od tego ze auto nie chciało odpalić na bezynie (mam instalacje II generacji i zawsze odpala na automacie). Wyglądało to tak że samochód owszem zapala ale obroty nie przekraczały 500 i po jakiś 3-4 sekundach gasł. Z początku myślałem że to moze brak bezyny choć na oko powinno być w baku powinno być na oko 12-15 litrów. Alo dobra odpaliłem go na tz. trybie awaryjnym czyli tylko na gazie. Odpali pojechałem dalej. Zrobiłem tak ze 40 km, pojechałem na stacje zatankowałem kontrolka pokazał 20 litrów i dalej to samo a ponieważ musiałem jechać na lotnisko zrobiłem jeszcze 150 km tylko na gazie. Przyjechałem samochód postał 2 godziny i próbowałem nie kręcąc długo żeby go nie męczyć zapalić na PB i juz wogóle przestał odpalać jak na PB tak i na LPG. Myśle że to pompa paliwa ale może ktoś miał podobny przypadek to chętnie skorzystał bym z rady bo samochód mi jest dość potrzebny i raczej szybko chce się z tym uporać...
ReD

Post numer:#2  Postprzez Griegu » 4 wrz 2008, o 21:17

mam ten sam problem, tylko ze ja nie mam gazu. Oddałem go na warsztat okazało się że to nie pompa lecz nie wiadomo co :evil: odpala teraz normalnie, dowiedziałem się że możliwe naszła mi wilgoć pod kopułkę i dlatego nie odpalał wyparowało i odpala :P
Griegu

Post numer:#3  Postprzez drivere30 » 5 wrz 2008, o 11:47

pompa paliwa ostatnio głośno nie pracowała ? ..ja stawiam na pompe ,nie chciał póżniej zapalić ponieważ sie zalała gazem ..posprawdzaj jeszcze przewody zapłonowe i wyczyść kopułkę z "sera" :mrgreen:
drivere30

Post numer:#4  Postprzez ReD » 5 wrz 2008, o 21:39

Kopułka czysta, kable i świece są nowe a pompy chodziła to tej pory bez zarzutu tak to wyglada jak by jakis syf w baku zatkał wyjście bo jakies pół roku temu był wymieniany bak i chyba gość nie wymienił tego "sitka w baku".
ReD

Post numer:#5  Postprzez Jakub.j » 20 wrz 2008, o 02:22

drivere30 napisał(a):nie chciał póżniej zapalić ponieważ sie zalała gazem
dobre :lol:
zalał sie gazem.... :thu:

jezeli nie pali na gazie i na benzynie to zaczął bym szukac jednak od zapłonu (czyli czujnik polozenia wału ,cewke, wszystkie połaczenia elektryczne (do cewki ap. zapł. sprawdz przeplywke bo nie wiem czy ujeta jest do doziałania gazu, połączenia do sterowników cz nie są zawilgociałe itp) zapomnij o takich zeczach jak pompa paliwa czy reg. cis. bez tego paliłby na gazie.
daj znac jak sie uporasz.
Jakub.j

Post numer:#6  Postprzez ReD » 20 wrz 2008, o 19:18

A wiec tak w tej chwili pali na gazie bez problemu ale z paliwem jest problem. Wymieniłem pompe paliwa ( była totalnie spalona) i filtr paliwa.Musze ja tak ze 3 razy zakrecic zeby zastartowała. Gdy juz sie uda odpalić to trzyma tak 500 obr. i nią szarpie. Przy dodawaniu gazu jest duża zmóła .Na pb nie da sie komletnie jezdzic bo nagle jest wszystko oki przejade ze 300 m i juz zaczyna ja zmulać i to tak że ma wciśniete do dechy obraty nawet sie nie podnoszą wręcz zaczynają spadać.
ReD

Post numer:#7  Postprzez Jakub.j » 21 wrz 2008, o 12:38

To w takiej sytuacji ja bym sprawdnił (podmienił od kogos) przepływke i regulator cisnienia paliwa.
daj znac co wyszlo...
Jakub.j

Post numer:#8  Postprzez Stammek » 21 wrz 2008, o 15:51

Jakub.j napisał(a):regulator cisnienia paliwa.

dokladnie
Obrazek
Stammek
Doktor

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#9  Postprzez zupa221 » 23 wrz 2008, o 18:22

Ja tez mam problem z moja bunia.odpalac to moze i odpala ale po pewnym czasie zaczyna nierówno chodzic na niskich obrotach. po dłuższej chwili sama gasnie. mam wrazenie ze moze byc cos z silniczkiem krokowym bo dawno nie był czyszczony.drugi problemem jest zapach paliwa w kabinie jak zatankuje wiecej niz 20 l.
sprawdzałem pod tylna kanapa czy nie ma gdzies jakiejs dziury itp ale nic. z zewnatrz tez zadnego sladu dziurawego baku. co to moze byc???
zupa221

Post numer:#10  Postprzez ReD » 25 wrz 2008, o 00:02

Też mi co jakiś czas jedzie paliwem w kabinie. W tej chwili został wymieniony filtr paliwa i jest troche lepiej. Dzisiaj pół dnia jeździłem na pb i było wszystko normalnie aż nie spodziwanie znowu dostał muła na pedale gazu.
ReD

Post numer:#11  Postprzez Piotrek1987 » 17 lis 2008, o 18:49

panowie taz mam taki klopocik... wymienilem przewodu,swiece,filtr paliwa,nie mam gazu kopulka nowa,palec rozdzielacza tez w nocy auto stoi w garazu,a jak ja odpalam to chodzi na 500 obrotach i gasnie... regulowalem zaplon ustawilem kont na 10 stopni i jest masakra,a jak sie rozgrzeje to nie gasnie na wolnych... nie wiem co zrobic...
Piotrek1987

Post numer:#12  Postprzez Escobar » 17 lis 2008, o 20:59

Skoro regulowałeś zapłon to masz silnik m10,przy tym silniku masz wtryskiwacz rozruchowy i sterowany termicznie zawór powietrza dodatkowego ,sprawdż te dwa urządzenia.
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#13  Postprzez Piotrek1987 » 18 lis 2008, o 17:59

ten caly sterownik termiczny to pewnie ten ktory znajduje sie kolo czujnika temperatury itp. gdize siedzi ten zawor powietrza dodatkowego??
Piotrek1987

Post numer:#14  Postprzez Escobar » 18 lis 2008, o 19:32

Miałem na myśli nr,11 z tego linku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15 w książce sam naprawiam e30 jest instrukcja jak go sprawdzic .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie