[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wtrysk w M10B18 - jakiego typu?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Wtrysk w M10B18 - jakiego typu?

Post numer:#1  Postprzez Dymi » 16 paź 2007, o 00:42

Witam.
Mam pytanie odnośnie wtrysku. Silnik M10B18, auto ze stycznia 1987r. Pytanie - jaki wtrysk jest/powinien być u mnie zamontowany? LE czy LU? Nie wiem czy auto miało katalizator (w dowodzie nie jest wpisane), ale jest sonda lambda. Ktoś wyspawał praktycznie cały układ wydechowy i tak szczerze mówiąc, nie wiem czy ta sonda w ogóle powinna tam być. A czemu?
Teoretycznie układ LU posiada lambdę, ale to chyba ona powinna w głównej mierze sterować składem mieszanki. Czemu więc delikatna regulacja śrubą na przepływomierzu, ma ogromny wpływ na pracę i obroty silnika? Czyli, tak jakby lambda w zasadzie nie miała nic do powiedzenia. Resztę rzeczy na razie pomijam. Póki co byłbym wdzięczny jakby ktoś mógłby mi przybliżyć jaki układ wtryskowy powinien być w moim aucie oraz gdzie mogę poszukać dokumentacji nt. konkretnych wtrysków (do LU w internecie praktycznie nic nie znalazłem :/

Z góry dziękuję za pomoc :)
Dymi

Post numer:#2  Postprzez Arczi e30 » 16 paź 2007, o 16:26

dokładnie tak jak napisałeś LU-Jetronic znajdował sie w samochodach z silnikiem m10 z sonda lambda i katalizatorem, a układ wtrysku LE i na początku L Jetronic w silnikach bez kata i sondy lambda ..

Tak jak napisałes sonda lambda mierzy zawartość tlenu w strumieniu spalin a sygnał daje do kompa .. na podstawie tych sygnałów komp zmienia skład mieszanki z powietrzem i zapewnia najlepsze dopalanie spalin w katalizatorze ..

Ale czujnik znajduje sie takze w przepływomierzu, jak sama nazwa zreszta wskazuje. Dasz za mało powietrza na przepływce to bedzie ci falowac na obrotach ..

Miałem 2 e30-tki z silnikami m10 i tez w jeden miałem ten problem, z tym że ja miałem gaz ...
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez czerkies » 24 sty 2009, o 22:39

Ja mam BMW e30 M10B18 z Grudnia 1986, Posiada ono wtrysk LU- Jetronic (BOSCH)sondę lambda i katalizator. Obecność tego ostatniego można bardzo łatwo zweryfikować, mianowicie wersje go posiadające mają 75kw(102KM) a nie posiadające 77kw(105KM), więc polecam lekturę dowodu rejestracyjnego. Pozdrawiam.
czerkies

Post numer:#4  Postprzez tigre0070 » 26 sty 2009, o 00:01

Dymi, o ile mi się dobrze wydaje to powinieneś mieć to jakoś wytłoczone na komputerze.
tigre0070

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie