[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Obroty po wymianie pompy

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Obroty po wymianie pompy

Post numer:#1  Postprzez marcin.steven » 31 sty 2009, o 17:22

Witam. Siadła mi pompka paliwa, to zmieniłem na nie oryginalną lecz nową, autko chodzi dobrze, przyspiesza jak dawniej, wkręca się do odcinki itp, ale na wolnych obrotach ma jakieś ok 500rpm. a przy tak niskich obrotach już szarpie budą troche. Przeglądałem całe mnóstwo tematów i zaraz fachowcy mi tu wyskoczą że silniczek krokowy albo przepływka. To jest juz wymienione i napewno sprawne, tak samo świece, przewody , kopułka, palec, wszytkie filtry i paski. Sprawdzona szczelność dolotu ciśnienie na cylindrach. Na początku po zakupie trochę zawory klekotały, dałem do mechanika do regulacji i już jest lepiej. Trochę grają ale jest lepiej niż było. Tylko w zasadzie problem jest przy wolnych obrotach. Trochę przebiera, obroty za niskie. Kto poradzi?
marcin.steven

Post numer:#2  Postprzez Antonio » 31 sty 2009, o 18:35

A przez caly czas czy np. tylko rano przy odpaleniu?
Antonio

Post numer:#3  Postprzez marcin.steven » 3 lut 2009, o 08:36

jak jest zimny po odpaleniu to ma wiadomo wyższe tak ok 900
marcin.steven

Post numer:#4  Postprzez Krissek » 3 lut 2009, o 12:53

Regulacja się kłania :) Po prostu je podkręć i po kłopocie :)
Krissek

Post numer:#5  Postprzez marcin.steven » 3 lut 2009, o 19:40

może i w maluchu bym tak zrobił, ale tutaj za odpowiednie obroty kolego odpowiada silnik krokowy a co za tym idzie szczelny dolot, co sprawne jest. No własnie może się nie znam, czy silniczek krokowy w pełni odpowiada za te wolne obroty czy może śrubką do obrotów powinienem coś ruszać?
marcin.steven

Post numer:#6  Postprzez Krissek » 4 lut 2009, o 10:34

Właśnie o tą śrubkę mi chodziło :) Czasem jest tak, że stara pompa musi podawać większe ciśnienie przez dajmy na to jakieś uszkodzenie jej a co za tym idzie są większe obroty. Po wymianie na nową ilośc podawanego paliwa wraca do normy i wymaga toto regulacji :)
Krissek

Post numer:#7  Postprzez Jakub.j » 4 lut 2009, o 20:21

Krissek napisał(a):że stara pompa musi podawać większe ciśnienie przez dajmy na to jakieś uszkodzenie jej a co za tym idzie są większe obroty. Po wymianie na nową ilośc podawanego paliwa wraca do normy
niewazne jakie duze cisnienie podaje pompa, za cisnienie paliwa na listwie (wtryskach) odpowiada regulator cisnienia paliwa, po zmianie pompy, cisnienie na listwie sie nie zmienia.
marcin.steven napisał(a):silniczek krokowy w pełni odpowiada za te wolne obroty czy może śrubką do obrotów powinienem coś ruszać?
dokladnie.... wolnymi obrotami steruje komputer za pomocą silniczka krokowego, niema tutaj srubki do reg. obrotow, to tylko podpora dla przepustnicu,

jezeli masz dobrze ustawiony czujnik polozenia przepustnicy, wkrecisz troche srubke, czujnik przep to wylapie i odrazu zwiekrza dawke i obroty rosną , ale napewno wiecej niz bys chciał,

jezeli czujnik przep. nie zareaguje, to sprawny silniczek krokowy bedzie zmniejszal powietrze ktore wleci przez przepustnice i obroty nie bedą wiekrze....

--teoretycznie

moze to zbieg okolicznosci a przyczynza lezy gdzie indziej....
Jakub.j

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie