[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

szarpnie i obroty spadna do 0

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

szarpnie i obroty spadna do 0

Post numer:#1  Postprzez granat » 3 wrz 2007, o 09:45

witam od tygodnia jestem posiadaczem bmw e30 316i z 89r. (nie wiem jakie oznaczenie silnika)juz na drugi dzien miałem takie objawy... jade jade nagle czuje szarpniecie... jade nadal nagle obroty spadaja 0 i zero rekacji na pedał gazu(było tak ze zgasła i tak ze po 5sekundach wszystko było ok) czasami nie ma szarpniecia tylko odrazu obroty spadaja i zadnej reakcji na pedał gazu;/ co to moze byc??? wiem ze mam cewke obklejona jakas tasma moze ona nie daje napiecie jak myslicie??? prosze o pomoc:)
granat

Post numer:#2  Postprzez Globi » 3 wrz 2007, o 10:05

może to być przepływomierz jak również coś z gazem spróbuj na samej benzynie sie przejechać i zobacz co będzie
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez PioterW » 3 wrz 2007, o 10:46

w sumie napisz czy te objawy są na LPG, na Pb, czy w obu przypadkach

jak cewka jest oklejona/poklejona, to może faktycznie gdzieś przerywa - najlepiej ją rozkleić i przyjrzeć się jak to wygląda pod "oklejeniem" gdyż może być zrobione na sztukę
PioterW

Post numer:#4  Postprzez granat » 3 wrz 2007, o 12:25

tzn jeszcze nie mam gazu w srode jade załozyc ale juz zaznaczyłem ze jest :D te objawy sa na benzynie. mam nadzieje ze to nic powaznego... jak bede gaz zakładał to kupie kable swiece i cewke jakas skołuje zobaczymy czy nadal tak bedzie....słyszałem ze cewka podchodzi od poloneza prawda to??
granat

Post numer:#5  Postprzez piotrekxxl » 3 wrz 2007, o 16:49

granat napisał(a):jestem posiadaczem bmw e30 316i z 89r. (nie wiem jakie oznaczenie silnika)

pewnie kochane M40 :mrgreen:
piotrekxxl

Post numer:#6  Postprzez PioterW » 3 wrz 2007, o 22:01

granat napisał(a):....słyszałem ze cewka podchodzi od poloneza prawda to??

jak to kiedyś napisał jeden kolega ... że można sobie do E30 wstawić także drzwi od malucha - co prawda nie pasują od razu, ale po małej pasówce :P
na rynku jest obecnie tak wiele części do beemek, a do E30 sa na dodatek w dość przystępnych cenach, więc nie wiem po co szukać taakich rozwiązań - sorry, ale moim zdaniem to kundlenie autka
PioterW

Post numer:#7  Postprzez granat » 3 wrz 2007, o 23:05

tak tylko zapytałem. ale nadal nie wiem co moze byc przyczyna tego gasniecia;/ dzis miałem to samo. zagasnie podczas jazdy jak stanie pali od kopa;/
granat

Post numer:#8  Postprzez Chalski » 5 wrz 2007, o 08:55

Cewka jak cewka, niby do 4 cylindrowego silnika, tyle że BMW kręci się troche dalej nić poldek - pytanie czy starczy prądu w cewce "na górze"?? Ale generalnie cewka to cewka - może być od MB na przykład

Jesli chodzi o przerywanie...
Po pierwsze cewka - rozkleić i sprawdzić czy nie ma nadpaleń świadczących o przebiciu.
Po drugie przewody WN + palec + kopułka + świece - chociaż sprawdzenie i wyczyszczenie styków (szczególnie że zamierzasz założyć LPG - jeśli przerwie zapłon na LPG to prawie napewno będzie bum i po przepływomierzu)
Po trzecie - sprawdzić przepływke - mechanicznie czy klapa łagodnie chodzi i ew podmienić od kogoś)
Po czwarte - czyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego (w m40b18 mojej dziewczyny to pomogło na szarpanie - objaw był taki jakby na chwile wyłączać zapłon - występowało to przy różnych obrotach) - operacja wiąże się ze zdjęciem połowy kolektora dolotowego - przepustnice należy odkręcić i wykąpać w noPb oraz dokładnie oczyścić i przedmuchać wszystkie kanały.
Po piąte - może to też wina sondy lambda.

Zaczoł bym kontrole w powyższej kolejności
Chalski

Post numer:#9  Postprzez granat » 5 wrz 2007, o 11:20

Chalski, dzieki wielkie naraszcie jakies konkrety:) zaczne od kabli cewki i swiec bo i tak to bede wymieniał jak to nie pomoze bede kolejno wszytko sprawdzał;) jeszcze raz dzieki za wypowiedz :cool2:

[ Dodano: 06-09-2007, 23:21 ]
cewka wydaje sie ok. oklejona byla dlatego ze guma która chyba jest orginalnie na nia załozona była potargana i ktos okleił zeby poprostu nie lało sie na nia, przynajmniej tak mi sie wydaje..... nastepne co zrobie to wymienie kable i swiece.
granat

Post numer:#10  Postprzez OConnor » 31 gru 2007, o 14:45

Podczepię sie pod temat. U mnie też przerywa ale wygląda to trochę inaczej:
-odpalam na zimnym silniku M40 (chodzi idealnie)
-przejeżdżam kilka kilosów i wyłączam silnik
-odczekuje 10 minut i odpalam silnik ponownie, dodaje gazu a on nie reaguje, obroty są nieregularne i bardzo niskie, (aż sie całe auto trzęsie)
-dopiero kiedy wdeptuje gaz do spodu, zaczyna się normalnie wkręcać
-rozpędzam samochód do ok.40km/h (na pierwszym biegu) i wszystko jest w porządku

To wszystko dzieje się na pb, na gazie nie mam takiego problemu. POZDRO!!
OConnor

Post numer:#11  Postprzez malinosia » 1 sty 2008, o 18:25

czesc!ja w swoim autku obserwuje te same objawy alezawsze po odpaleniu na benzynie,tzn na cieplym i na zlmnym.Cisne do podlogi a obroty ponizej 500 i szarpie.Musze zaraz po odpaleniu trzymac na2500-3000 przez jakas minute i dopiero lapie.Ktos mi powiedzial ze musi sie rozgrzac sonda lambda, ale to chyba nie jest normalne?Co myslicie o wymianie sondy?Mam juz na liczniku ponad 200tys,ale po podlaczeniu do miernika sonda pracuje prawidlowo-gora-dol.
malinosia
malinosia
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#12  Postprzez ADAM » 4 sty 2008, o 16:17

[quote="malinosia"]czesc!ja w swoim autku obserwuje te same objawy alezawsze po odpaleniu na benzynie,tzn na cieplym i na zlmnym.Cisne do podlogi a obroty ponizej 500 i szarpie.
Musiz szukac we wszystkim co jest zwiazane z Pb pompka paliwa, filter paliwa listwa z wtryskiwaczemi
ADAM

szarpie i spadaja obroty

Post numer:#13  Postprzez malinosia » 4 sty 2008, o 18:06

Czesc!Zabieram sie teraz za to tzn pompa i wtryski.ale teraz okazalo sie ze tuz po odpaleniu sonda pokazuje 0,8 to chyba nie jest dobrze?Moze jest cos nie tak z sygnalem z komputera,co o tym myslicie?
malinosia
malinosia
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#14  Postprzez galaher » 4 sty 2008, o 21:07

OConnor napisał(a):Podczepię sie pod temat. U mnie też przerywa ale wygląda to trochę inaczej:
-odpalam na zimnym silniku M40 (chodzi idealnie)
-przejeżdżam kilka kilosów i wyłączam silnik
-odczekuje 10 minut i odpalam silnik ponownie, dodaje gazu a on nie reaguje, obroty są nieregularne i bardzo niskie, (aż sie całe auto trzęsie)
-dopiero kiedy wdeptuje gaz do spodu, zaczyna się normalnie wkręcać
-rozpędzam samochód do ok.40km/h (na pierwszym biegu) i wszystko jest w porządku

To wszystko dzieje się na pb, na gazie nie mam takiego problemu. POZDRO!!

i ja mam dokladnie to samo :( do tej pory nie doszedlem co to ... sprawdzilem krokowca i przeplywe i to nie to :/

silniczek m40b18 ... objawy w 100% takie same. ... jak dojdziesz co to daj znac :D
galaher

Post numer:#15  Postprzez kubex » 4 sty 2008, o 23:37

to jakies fatum mam nadzieje ze u mnie sie to nie stanie :)
kubex

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie