[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

[touring m40] bak paliwa

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

[touring m40] bak paliwa

Post numer:#1  Postprzez bey » 15 lis 2009, o 11:47

witam

to moj w sumie pierwszy problem tutaj :P ale zaraz napisze kolejne w innych dzialach :D

mam maly problemik tzn w sumie duzy

mam ten duzy bak 63 l w touringu i tak wiec

kupilem go jak wskazowka paliwa byla na 30L wiec myslalem ze ma pol baku ale pozniej wlaczyla mi sie rezerwa i se jechalem jechalem wyjechalem cale paliwo zalatwilem pompe i tyle

zmienilem pompe paliwa zatankowalem i dalej to samo wskazowka poszla do 40L potem spadla w 30L i znow rezerwa , nie chcialem zalatwic kolejnej pompy wiec zatankowalem

no i problem nie zniknol

posprawdzalem plywak paliwa i ten drugi w lewej komorze no i w sumie dzialaja no ale teraz mam znow rezerwe

zatankowalem za 50 zl czyli 12 litrow przejechalem az 18 KM i znow rezerwa , sie wkurzylem posprawdzalem czy gdzies mi wacha nie ucieka , nic , zero pocenia sie itd ,

otworzylem obie komory, w prawej komorze jest znikoma ilosc paliwa , lewa komora no pelna az po prog przelewowy gora.... czyli zalana cala

pytanie moje brzmi , gdzie ejst cos co przelewa paliwo z lewej do prawej ?

dodam tez iz w lewej komorze paliwo jest juz lekko rdzawe brazowe , wiec bardzo dlugo se tam juz lezy... na dnie baku czuc rdze , wiec moze sie cos zapchalo ? tylko ze w touring nie ma przelewowego przewodu wiec gdzie szukac problemu ? a i czy dobrze rozumuje ze skoro lewa jest pelna to dobrze mi dziala plywak bo pokazuje 30 l a jak prawa jest pusta to rezerwe mi pokazuje a jak natankuje to wchodzi na 40 i rezerwa znika ...

pewnie czeka mnie zdjecie baku wyplukanie itd ale nie wiem co z tym przelewaniem paliwa? gdzie szukac tego

pozdrawiam

aa u gory na wieczku po lewej stronie wychodza mi z plywaka 2 przewody gumowe ale oba sa odrazu zaslepione ... chyba zle ? no i wtyczka 3 pinowa a 2 kable sa tylko jeden kabel nie podlaczony chyba oznaczenie G przy pinie

dzieki za pomoc jak cos
bey
Student

Moje BMW: 325eT
Nadwozie: Touring
Silnik: M20B27
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez Strzelba » 15 lis 2009, o 12:03

z tego co pamiętam to przewód przelewowy jest właśnie na dole miedzy komorami zbiornika
może kiedyś ktoś miał jakąś przygodę i skasował ten przelew aby nie wymieniać zbiornika
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#3  Postprzez bey » 15 lis 2009, o 12:06

ponoc w touringu nie ma tego przewodu wlasnie i odbywa sie to w jakis inny sposob
bey
Student

Post numer:#4  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 12:17

Byłem pod touringiem i przewod przelewowy był. Moze tu jest jakos inaczej ale napewno jest cos podobnego bo paliwo musi sie mieszac z komory do komory, wiec poprostu musisz go poszukac i zobaczyc czy jest drożny
Jabol

Post numer:#5  Postprzez bey » 15 lis 2009, o 12:21

na rysunkach tez nie widzialem tego przewodu mam tez coupe i tam jest

slyszalem cos ze to dziala na zasadzie paliwa zwrotnego z listwy wtryskowej ze jest jakas tam pompka co tloczy wache do lewej komory ona sie przelewa i tak w kolko

no ale sprawdze jeszcze raz na kanale
bey
Student

Post numer:#6  Postprzez Waski » 15 lis 2009, o 12:36

bey napisał(a):ponoc w touringu nie ma tego przewodu wlasnie i odbywa sie to w jakis inny sposob

ja w touringu mam :)
zapraszam na fejsa do polubienia czerwonych e30 pełno zdjęć i tapet czerwonych i innych e30 http://www.facebook.com/E30RedLove

K> karoserie e30 wąska lampa stan nadająca się jeszcze do ożywienia auta im starsza tym lepsza
Waski
Profesor

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 325i
Silnik: MxxBxx

Post numer:#7  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 12:40

Całkiem mozliwe ze jest cos takiego tam zastosowne... musisz dokładnie obejrzeć. Napewno masz cos zatkane i tyle. Najlepiej jak bys zbiornik sciagnoł ale to jest troche roboty, tylko wtedy bys dokładnie obejrzał i nawet go przepłukał porządnie....
Jabol

Post numer:#8  Postprzez bey » 15 lis 2009, o 12:43

mam warsztat samochodowy wiec pewnie sobie wyciagne ten bak w ramach wolnego czasu

ten przewod to NUMER 4 na rysunku zalacznik ? Obrazek
bey
Student

Post numer:#9  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 12:57

No tak dokładnie... Musisz spawdzic czy jest drożny, jak bedziesz miał mozliwosc odkrecenia go z kanału lub podnosnika to to zrub i sprawdz... a mysle ze tu tkwi cały twoj problem....
Jabol

Post numer:#10  Postprzez bey » 15 lis 2009, o 13:06

a jeszcze czym plukac bak ? rozcienczalnik czy wystarczy woda z octem ?
bey
Student

Post numer:#11  Postprzez Jabol » 15 lis 2009, o 13:11

Np. aceton:) ja tak naprawde kiesys w starej WFMce płukałem i czysciłem zbiornik woda z ludwikiem i dalo oczekiwany efekt...:P ale ja bym radził ci spróbować acetonem. Mozesz tak jak piszesz tez sprubowac woda z octem zawsze to tanszy sposób
Jabol

Post numer:#12  Postprzez Strzelba » 15 lis 2009, o 13:30

a ja jeszcze coś takiego znalazłem może ci coś to pomoże

ty zwróć uwagę na el nr 7
Obrazek

a tu na nr 3
Obrazek

i może z tego wynikać ze masz racje ze nie ma takiego przewodu przepływowego od spodu jak dla mnie z tych obrazków wynika ze jest takie ustrojstwo (7) w zbiorniku co przepompowuje przez przewód (3) paliwo
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Kolejne BMW: 318iS
Silnik: M42B18

Post numer:#13  Postprzez bey » 15 lis 2009, o 13:42

rozumiem ze to przekruj i tak to takie cos mam bo jak wyjolem plywak nr 7 to widzialem rurke wchodzaca w srodek lewej komory

a jak wyjolem pompe to ona byla tak jakby w takim koszyku jak na rzucie ktory pokazales

tylko co napedza to ustrojstwo ? bo raczej bena sama w gore nie poplynie ....

hmm w tym pierwszym obrazku chodzilo ci o 7 czy 6 ? return pipe. ..
bey
Student

Post numer:#14  Postprzez Michas » 15 lis 2009, o 13:46

Strzelba, nr 7 to jest z tego co sie orientuje plywak... mam takowy akurat na biurku ;)
Michas

Post numer:#15  Postprzez bey » 15 lis 2009, o 13:51

o 6 mu pewnie chodzilo , tylko ze skoro tam jest rurka co idzie przez lewa komore do prawej ale ta rurka jest podlaczona bezposrednio pod powrot paliwa no chyba ze ma jakies otwory w lewej komorze ze sie miesza i leci dalej

chyba wezne szlifierke zaleje bak woda i wytne gorny plat baku :) bedzie wiadomo na przyszlosc jak jest bak zaprojektowany i jak dziala hehe
bey
Student

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie