[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Problem z benzyną

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Problem z benzyną

Post numer:#1  Postprzez TripleX » 10 paź 2007, o 16:03

Hej, ,mam problem. Na 45l lury przejechałem tylko 260km! Benzyne czuć wyraznie po otwarciu drzwi. Ale jak sprawdziłem zostawiając bunie na prostym suchym betonie, nie widac zeby benzynka wyciekala. Co moze sie dziac. Pomocy koledzy!
TripleX

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 10 paź 2007, o 16:33

Benzyna by musiała lecieć ciurkiem, żebyś ją zobaczył pod autem- za szybko paruje. Obejrzyj przewody pod maską doprowadzające paliwo do wtryskiwaczy, obejrzyj bak i przewody z niego wychodzące.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Iro » 10 paź 2007, o 16:37

Czyli spalił ci około 18 litrów /100 km DUŻO :jawdrop: jak na is-a. Jest to możliwe, nie napisałeś jeszcze przy jakiej jeździe. niektóre potrafią spalić po 25/100 a nawet więcej np 20 litrów przez 15-20 minut kacenia. :roll:
Iro

Post numer:#4  Postprzez TripleX » 10 paź 2007, o 18:00

Jezdzilem w trybie mieszanym, spokojna drogowa jazda i jak spadl deszcz to boczkami po rondach, ale tego katowania to tak duzo nie bylo. benzyne czasami czuc w srodku. Nie zapchal moze sie powrot do zbiornika, zbiornik z zewnatrz jest suchutki, czy jakies zapowietrzenie??? Na jalowym nie rowno pracuje. Jak staje na swiatlach i puszczam gaz do konca ,obroty spadaja do 1000rpm, a potem strasznie wolno do wlaciwych 800rpm :cry:
TripleX

Post numer:#5  Postprzez Bagor » 10 paź 2007, o 18:06

Mi to wygląda na niesprawną sondę lambda. Typowe objawy - czuć paliwo i spalanie zdecydowanie za duże.
Weź wkręć silnik na wysokie obroty i zobacz czy nie idzie brunatny dymek z rury wydechowej. Silnik rozwija pełną moc? Nie spadły Ci przypadkiem osiągi?
Bagor

Post numer:#6  Postprzez TripleX » 10 paź 2007, o 19:51

Nie wydaje mi się ,zeby latal slabiej. Ale przy niskich obrotach troszeczke przerywa, jakby sie czyms troche dlawil (zbyt duza iloscia paliwa?). Tez podejrzewam ,ze sada. Ale czy z niesprawna soda ,az tak duzo by chlał??
TripleX

Post numer:#7  Postprzez ZTJ » 10 paź 2007, o 20:01

Bagor napisał(a):Mi to wygląda na niesprawną sondę lambda. Typowe objawy - czuć paliwo i spalanie zdecydowanie za duże.

Ale kolega pisał, że czuć benzynę, a nie spaliny, a to dwa rózne zapachy jak na mój nos :wink: .

[ Dodano: 10-10-2007, 20:03 ]
TripleX napisał(a):Tez podejrzewam ,ze sada. Ale czy z niesprawna soda ,az tak duzo by chlał??

Przy uszkodzonej sondzie pogorszenie osiągów jest słabo wyczuwalne. Sterownik przechodzi w stan awaryjny i dozuje ciągle mocno bogatą mieszankę. Takie spalanie jest wtedy jak najbardziej możliwe, zwłaszcza w połączeniu z jakąś nieszczelnością, jak jest najprawdopodobniej w Twoim przypadku.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez maaaad » 10 paź 2007, o 22:07

ZTJ napisał(a):Ale kolega pisał, że czuć benzynę, a nie spaliny, a to dwa rózne zapachy jak na mój nos .

Kolega Bagor też napisał, że czuć paliwo, a nie spaliny :D Zresztą, gdyby nie było czuć spalin, to chyba jakiś melex to by musiał być :D

Jak czuć wachę z wydechu to chyba objaw tego, że nie cała dawka się spala. A dlaczego nie cała dawka się spala? Bo jest za dużo paliwa w mieszance, czyli jest ona zbyt bogata. Co odpowiada za regulację składu mieszanki? Ano czujnik tlenu, czyli sonda lambda...

Aha, skutkiem zbyt bogatej mieszanki jest zwiększone zużycie paliwa...

Wypadanie zapłonów - nie zapala się mieszanka, bo jest zbyt bogata. Z tego powodu też może czuć benzynkę. A słychać walenie w tłumik? Jak w rajdówce, po odjęciu gazu? (tylko cichsze)

To tak na logikę... chyba. Poprawcie mnie, jak coś nie tak :D
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#9  Postprzez ZTJ » 10 paź 2007, o 22:39

maaaad napisał(a):Kolega Bagor też napisał, że czuć paliwo, a nie spaliny Zresztą, gdyby nie było czuć spalin, to chyba jakiś melex to by musiał być

Jak czuć wachę z wydechu to chyba objaw tego, że nie cała dawka się spala

Ale wg mnie w takim przypadku od auta nie będzie śmierdzieć benzyną w czystej postaci. Zapach spalin będzie po prostu bardziej intensywny i chyba nie da się tego pomylić ze smrodem wyciekającej gdzieś benzyny, ale właściwie to nie wiem dokładnie jaki zapach unosi się przy aucie TripleX-a.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Chalski » 11 paź 2007, o 10:40

Jeśli zapach czuć w zamkniętym samochodzie a na zewnątrz też jest wyczuwalny bez przystawiania nosa do wydechu to na 100% nieszczelność.

Jakieś 2 tyg temu uporałem się z takką samą przypadłością w aucie mojej dziewczyny, śmierdziało benzyną, czasami była padaczka na biegu jałowym, w końcu zaczeło ciec tak jakby ze zbiornika. Okazało się (jeszcze troche i zdjoł bym zbiornik) że przegniła rurka metalowa na zbiorniku (fabrycznie lutowana do zbiornika od góry) ominołem tę rurke stosując przewód paliwowy z oplotem 7 czy 8 mm średnicy. Nie śmierdzi, nie dławi się i chyba też mniej pali.

Żeby sprawdzić czy to ta usterka wystarczy zdjąć kanape, odkręcić maskownice pompki paliwa (po prawej) można też tą drugą i małą latarką poświecić w szczeline między zbiornikiem a budą. Koszt naprawy <10 pln i ze 30 min roboty.
Warto sprawdzić zanim zacznie się wyjmować zbiornik (ja już zaczołem ale się opamiętałem jak zobaczyłem ile z tym roboty).
Chalski

Post numer:#11  Postprzez TripleX » 11 paź 2007, o 14:29

U mnie jest taka sprawa, ze wyjechałem na tydzien zostawiajac bunie. Dokladnie zapamietalem ile pokazywalo lury, po powrocie stan był identyczny! Tak wiec o przecieku nie ma mowy! Koledzy co do sondy chyba mają racje. Maaaad mowisz o waleniu w tlumiku jak w rajdówce? Popatrz na moj podpis.
TripleX

Post numer:#12  Postprzez ZTJ » 11 paź 2007, o 14:41

TripleX napisał(a):U mnie jest taka sprawa, ze wyjechałem na tydzien zostawiajac bunie. Dokladnie zapamietalem ile pokazywalo lury, po powrocie stan był identyczny! Tak wiec o przecieku nie ma mowy!

W przypadku wycieku przy wtryskach zaczyna ciec dopiero, kiedy pompa paliwa zaczyna działać, ale o czym tu gadać- sam musisz wszystko obadać.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez TripleX » 11 paź 2007, o 19:19

Ok. Dzieki za rady koledzy. Jutro po robocie zaczynam działać. :cool2:
TripleX

Post numer:#14  Postprzez Maarian » 12 paź 2007, o 17:11

Ja miałem taka sytuację że było czuć bezyne czesto w srodku auta jak i po wyjsciu z niego- tez nie moglem zlokalizowac miejsca wycieku... okazalo sie ze trzeba bylo tylko dokrecic wkrętakiem obejme z przewodem paliwowym chyba zasilajacym, poprostu sie poluzowala. I po sprawie :)
Maarian

Post numer:#15  Postprzez TripleX » 12 paź 2007, o 20:16

Maarian, podobnie u mnie. Moglbys przypomiec sobie o ktory przewod chodzi?? I powiedziec ,gdzie ta obejma sie znajduje. Bylbym bardzo dzwieczny
TripleX

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie