[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40b16 czasem trzyma wysokie obroty(kolo 2k)

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m40b16 czasem trzyma wysokie obroty(kolo 2k)

Post numer:#1  Postprzez Lerlitz » 20 kwi 2014, o 14:53

Witam :) mam taki problem , od pewnego czasu co jakiś czas mam tak, że jak odpalam auto to mam około 2tyś obrotów (i to słychać więc złe wskazywanie przez zegary odpada) , nigdy nie robi się to w trakcie jazdy, tzn jak odpali normalnie to już będzie okej do zgaszenia, robi się tak przy odpalaniu i nie ma reguły kiedy ustanie, raz przestaje samo po 15sekundach i obroty robią się normalne, raz przegazowanie silnika pomoże, tzn wciskam gaz powiedzmy do 3-3,5tys i wtedy już spada do normalnych obrotów a raz ma tak pare minut i nic mu nie pomoże i samo w końcu ustaje tu taki krótki filmik, w sumie nic nie pokazane, tylko trzyma 2tyś obrotów :P
https://www.youtube.com/watch?v=p82MtUyN4Xo

nie ważne czy się stoi czy jedzie, czyli np jade w miescie i wcisne sprzęgło to też spada tylko do 2 tyś obrotów , linka gazu sprawdzona, nie blokuje się nigdzie,silniczek krokowy był czyszczony bodajże w grudniu, albo na początku stycznia, to on może być winny ? jak nie to co ?

silnik to m40b16, bez gazu (nie było nigdy)
Lerlitz

Re: m40b16 czasem trzyma wysokie obroty(kolo 2k)

Post numer:#2  Postprzez Lerlitz » 22 kwi 2014, o 22:08

mały apdejt, zauważyłem pewną prawidłowość, dzieje się tak bardzo często jak się odpali auto po tym jak chwilę wcześniej się je zgasiło, dosłownie w 99% przypadków, czyli np jedziemy na stacje, gasimy(obroty byly normalne), tankujemy, oczywiscie placimy, odpalami i wtedy trzyma wysokie obroty, praktycznie za kazdym razem tak się dzieje
Lerlitz

Post numer:#3  Postprzez Rotax » 25 kwi 2014, o 09:31

Mam dokładnie te same fazy co ty...

Tylko że ja mam silnik M20B20. Na razie zbieram tylko informacje co może być przyczyną. Wymieniłem już czujnik temp. cieczy chłodzącej, bo tez może mieć wpływ na bezsensownie wysokie obroty ...(nic to nie dało) :(
Generalnie chce kupić 'krokowca' i podmienić .....albo swój na maxa rozebrać i umyć

Nie wiem jak twoim silniku, ale u mnie rzekomo może być za te 'chore' obroty odpowiedzialny także:
- jakiś czujnik położenia przepustnicy i też niby jego regulacja
- wyczyszczenie przepustnicy
- regulator biegu jałowego

muszę to pokonać w tym roku bo mnie już to wkurza
Rotax

Post numer:#4  Postprzez buncol520 » 25 kwi 2014, o 12:14

Gdy masz te 2000 rpm odepnij waz idacy od krokowca,ten idacy do gumy od przeplywki i zatkaj go palcem,tak aby krokowy nie dostawal powietrza,jednoczesnie zatkaj otwor w gumie zeby nie brala falszywego powietrza,jezeli zgasnie to winny krokowiec.typowa objawa przycinajacego sie krokowca.
buncol520

Post numer:#5  Postprzez Lerlitz » 25 kwi 2014, o 22:02

buncol520 napisał(a):Gdy masz te 2000 rpm odepnij waz idacy od krokowca,ten idacy do gumy od przeplywki i zatkaj go palcem,tak aby krokowy nie dostawal powietrza,jednoczesnie zatkaj otwor w gumie zeby nie brala falszywego powietrza,jezeli zgasnie to winny krokowiec.typowa objawa przycinajacego sie krokowca.

tak wiec sprawdzone, trzyma sobie 2000 rpm, otwieram maske, no i odlaczam wezyk (odlaczylem go od strony silniczka krokowego jesli ma to jakies znaczenie), odkrecam , sciagam i najpierw zsunal mi sie tak troche, ze byla szpara z 3-5mm (srubokret mi sie obsunal wiec troche tak chodzil) i wtedy obroty oczywiscie na sluch, byly normalne, zdjalem do konca waz , nie zdazylem ani go zatkac ani wlotu w silniczku, silnik od razu zgasl, po zalozeniu ponownie weza i odpaleniu dalej trzymal 2 tys obrotow

krokowiec do wymiany ?
Lerlitz

Post numer:#6  Postprzez marjan325i » 25 kwi 2014, o 23:32

Mam takie same objawy tylko w m20b25, gdy silnik jest zimny to ma 2 tys gdy zlapie temperatury towraca do normy. Mam tak po wymianie przeplwomierza kupilem używany od wersji 325ix. :( ale wszystko inne z silnikiem jest... chyba :)
marjan325i

Post numer:#7  Postprzez maniur » 26 kwi 2014, o 05:23

jak na moje oko to masz walnięty przepływomierz...najlepiej byłoby go podmienić i zweryfikować. Oczywiscie mogę się mylić
maniur

Post numer:#8  Postprzez buncol520 » 26 kwi 2014, o 09:37

No to zrob to przed odpaleniem auta...tzn.odczep waz od krokowca przy gumie od przeplywomierza,zaslep tymczasowo otwor w gumie od przeplywki tak aby nie lapala lewego powietrza(przez to ci zgasla) i odpal auto,gdy obroty beda za wysokie,zatkaj palcem waz idacy do krokowca,jezeli zgasnie to znaczy ze masz szczelny dolot i winny wysokich obrotow jest przycinajacy sie krokowiec,ktory po max. otwarciu w momencie odpalania auta nie zamyka sie do odpowiedniej pozycji tak aby byly odp.obroty.Wymyj go w nafcie,lub pozostaw na noc i moze pomoze jak nie to wymiana.
buncol520

Post numer:#9  Postprzez kamil.k » 26 kwi 2014, o 22:03

pany sprawdźcie czy klapka przepływki się nie zacina

wyciągnij krokowy , włącz/wyłącz zapłon patrz jak się otwiera i zamyka .jak się zamknie można dmuchnąć żeby sprawdzić szczelność
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Nadwozie: -------
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#10  Postprzez Lerlitz » 26 kwi 2014, o 23:12

tak wiec, wracam dzis z pracy no i akcja, wyciagam waz, zaslepiam otwor weza od gumy przeplywki (na bank szczelnie) , waz od krokowego zostawiam niezaslepiony, odpalam, odpalil i od razu zgasl, sprobowalem z zaslepionymi obydwoma otworami, tzn tak samo jak w probie pierwszej od gumy przeplywki no i dodatkowo zaslepilem waz od krokowca, odpalil, chwile pochodzil nierowno i tez zgasl, zmontowalem wszystko do kupy, odpalil i obroty normalne ..
Lerlitz

Post numer:#11  Postprzez Lerlitz » 12 maja 2014, o 18:37

Tak więc ... zanim wymieniłem silniczek krokowy (w między czasie jeszcze była przygoda z pogryzionymi przewodami zapłonowymi) pojawił się dodatkowy problem, np przy dojeżdzaniu do skrzyżowania po wcisnieciu sprzegła obroty za bardzo malały, tzn poniżej normalne, taki efekt jakby troche przygasał i wracały na normalne, po wymianie silniczka też po odpaleniu jak jest ciepły ma wysokie obroty (teraz za to 1,5-1,6 tys zamiast poprzednich 2tys) i też przy np dojeżdzaniu do skrzyżowania (czyli po wcisnieciu sprzegła kiedy obroty spadaja z np 3tyś) przygasa, a dzis nawet zgasł, tak samo, po wciśnięciu sprzegła (dojeżdzałem do czerwonego na skrzyżowaniu) , obroty spadają i .. zgasł , odpalił normalnie tyle, że znów miał wysokie obroty (bo był ciepły - 1,5tys obr).

już nie wiem co mam z tym robić ... najwyraźniej to nie wina silniczka, chyba, że ten też jest zły ?
Lerlitz

Post numer:#12  Postprzez pawels5 » 12 maja 2014, o 23:18

Zmierz sobie jeszcze napięcie podawane na krokowy. Przy prawidłowych wolnych powinno być ~5,2V. Jak obroty opadają to napięcie spada do 4V. Będziesz miał pewność czy to elektryka, czy coś innego. Żeby zmierzyć trzeba z wtyczki ściągnąć osłonę gumową i wsadzić w piny końcówki miernika. Możesz też dłuższy przewód tak podłączyć i obserwować podczas jazdy.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#13  Postprzez Pietrek » 13 maja 2014, o 18:38

w b25 miałem kiedyś przypadek że obroty wchodziły na ok 2tys, wymiana krokowego i jest spokój
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#14  Postprzez CmK » 19 maja 2014, o 13:43

Spiknij się z kimś komu działa poprawnie zamień na chwile krokowca i masz odpowiedź. Bądz podjedz nim na szrot znajdź krokowca zamien jak smiga to zapłać jak nie to oddaj.
CmK

Post numer:#15  Postprzez Lerlitz » 24 maja 2014, o 17:23

tak wiec wymiana silniczka krokowego pomogła znacząco ale nie do końca, już nie ma wysokich obrotów ani na ciepłym ani na zimnym, po prostu juz odpala normalnie, ale czasem jak sie nagrzeje to delikatnie przygasa jak obroty spadaja, tzn jak np dojezdzamy na czerwone, wciskamy sprzeglo i spada ponizej obrotow normalnych , leciutko przygasa tak jakby, i wraca do normalnych, co to moze byc ?
Lerlitz

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie