[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Brak wolnych obrotów na ciepłym, białe dymienie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Brak wolnych obrotów na ciepłym, białe dymienie

Post numer:#1  Postprzez CmK » 15 maja 2014, o 08:23

Po zmianie uszczelki pod głowicą moje m20b20 objawiło 2 problemy :

1. odpaliło bez problemu natomiast w trakcie odpowietrzania strasznie dymiło na biało, na początku okropnie zaś potem już trochę mniej - jednak nadal za bardzo. Nie robiłem jazdy testowej z racji problemu nr. 2

2. Po odpaleniu na zimnym chodzi bardzo ładnie, delikatnie cyka jeden zawór być może nie uważnie ustawiłem szczelinę. Jednak po zagrzaniu się silnika obroty jałowego już znikają. Dokładniej, trzeba trzymać go na 1k rpm pedałem gazu, jeżeli puszcze pedał gazu od razu gaśnie. Jak już zgaśnie to odpala normalnie od strzała, jednak jeżeli nie przytrzymam pedału gazu to oczywiście od razu gaśnie.

Więc problem wtrysków i ciśnienia paliwa raczej odpada skoro odpala od razu i po tym jak zgaśnie znów bez problemowo odpali. Guma na przepływomierzu nowa, lewego powietrza ciągnąć nie może wszystko składałem na opaskach ew czerwonym sylikonie. Krokowca czyściłem rozpuszczalnikiem. Może kwestia komputera? Akumulator był wyciągnięty przez miesiąc czasu. Może źle ustawiłem luzy zaworowe?

Jakieś sugestie?

PS. Mam lpg na parowniku ale problem dotyczy oczywiście benzyny.
CmK

Re: Brak wolnych obrotów na ciepłym, białe dymienie

Post numer:#2  Postprzez qbacki » 15 maja 2014, o 15:08

Powiem Ci szczerze ze ja najpierw sprawdzilbym Luz zaworowy to raz. Wiadomo ze o te troszke nie chodzi. Jak bedzie w miare to krokowy.
Niepokojacy jest ten bialy dym...
Krokowy nawet jak przeczyscisz to moze byc do du*y.
Podobny objaw mial moj kumpel tez na m20. Po rozgrzaniu gasl. Tylko ze juz nie chcial odpalac. Wymienilismy czujnik od temp I bylo okey. Ale tutaj wina jest raczej gdzies indziej.
Ja po zlozeniu glowicy wlasnie tego dymu z wydechu nie mialem.
qbacki

Post numer:#3  Postprzez CmK » 15 maja 2014, o 16:28

Dzwoniłem do mechanika twierdzi że ten dym trzeba przepalić bo prawdopodobnie przed założeniem i w czasie zakładania dostał się płyn tam gdzie nie trzeba przez co teraz musi go przerzuć. Pojeżdżę chwilę i zobaczymy.

W każdym razie obroty przez źle ustawione zawory bardzo możliwe - robiłem to pierwszy raz.
CmK

Post numer:#4  Postprzez CmK » 15 maja 2014, o 18:07

Co jeszcze udało mi się zaobserwować.. po zagrzaniu silnika odkręciłem korek oleju, który był upaćkany jakąś białą mazią. Olej ma masę km przejechane poza normę jest do zmiany aczkolwiek myślę że takiej postaci by nie przybrał. No i delikatny dym się wydobywał właśnie z zaworów.
Na LPG auto chodzi ładnie. Lecz też dymi jak się zagrzeje.

Wskazówka temperatury nie jest w pionie lecz trochę poza tą kreseczką wcześniej. wydaje mi się że to chyba za niska temperatura. Może czujnik się uszkodził? Musiałem go wykrecić gdyż inaczej obudowa termostatu by mi nie weszła (ten z brązową wtyczką)
Jak silnik zimny to praktycznie w ogóle nie dymi na biało.
CmK

Post numer:#5  Postprzez wolpen » 15 maja 2014, o 21:01

jak dymi na biało to kontroluj poziom płynu gdyby okazało sie ze idzie w cylinder i przez to kopci,jak mechanik mówił ze auto musi przepalic to co sie dostało w czasie sciągania głowicy to powinno to byc kilka minut-tak było u mnie jak wypluło mi sciece na 6 cyl.i musiałem dojechac do domu,po odpaleniu juz ze swieca tez dymiło ale przez chwile

jezeli dymienie bedzie sie utrzymywało to trzeba szukac przyczyny ,sprawdz kolor swiec czy któras jest inna

co do wolnych obrotów to krokowy moze swiruje,odepnij wtyczke i zobacz czy bedzie róznica lub podmien u kogos ,gdyby brała lewe powietrze to by falowała
wolpen
Stażysta

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: e36
Silnik: m50b25

Post numer:#6  Postprzez qbacki » 16 maja 2014, o 06:26

Temp masz na tej kresce wczesniej Bo pewnie termostat jest na 80 stopni. Tym sie nie przejmuj.
Ale jezeli mowisz ze pod korkiem robi sie maslo... Niedobrze.
Zrob tak: wytrzyj sobie ten korek zeby byl ladny bez nagaru. Zagrzej silnik I przejedz sie troche o ile dasz rade Bo mowiles ze gasnie. Jak przyjedziesz to zobacz ile bylo plynu czy cos ubylo I zerknij na ten korek jeszcze raz. Jezeli pojawi sie bialy osad po tej jezdzie lub na drugi dzien to masz glowice do zrzutu niestety.
Gdyby troche plynu Ci sie dostalo gdzies tam to pokopcilaby chwile I koniec. Te podcisnienia z serwa ktore Ida Te takie jedno ktore pozniej idzie na dwa do przepustnicy masz dobrze wlozone? Nie ma tam nieszczelnosci?
Aha nie przejmuj sie na zapas kolego:)
Ja ustawialem wczoraj Luz zaworowy Bo po remoncie glowicy mialem 0.5 na niektorych zaworach I roznica w obrotach jest ogromna.
qbacki

Post numer:#7  Postprzez CmK » 16 maja 2014, o 08:48

Nie przejmować się ciężko;) dopiero głowica zakładana i jeżeli znów do ściągnięcia to nie dość że kasa czas to jeszcze nerwy i kolejne zużycie szpilek nakrętek itd.

Masło w zasadzie mogło się pojawić bo przecież autko stało ze 3 miesiące nie zapalane nawet. Luzy zaworowe itak musżę zrobić jeszcze raz bo jednak klepią za bardzo na moje ucho.

Pytanie zasadnicze, jeżeli to znów wina uszczelki - gdzie mógłbym dojebać za przeproszeniem?
Głowica sprawdzana ciśnieniowo planowana uszczelka erling grubsza szpilki dokręcone. Wszystko szło zgodnie z planem więc nie rozumiem tego, cylindry nie miały żadnych widocznych śladów pęknięć. Ciśnienia już nie robi a ze zbiorniczka nie idą żadne bąbelki.

Po zalaniu płynu po remoncie pojawiły sie w zbiorniczku jakieś tłuste oczka ale to stwierdziłem, że wina tego że gdzieś tam coś zawsze po wpływało nie tam gdzie trzeba przy czyszczeniu etc. Więc dosłownie przelałem poziom by te oczka wypłynęły ze zbiornika - i tak się stało teraz płyn już tłusty nie jest. Zaś czy płyn jest w oleju cięzko stwierdzić bo jak wspominałem ma on mase km przejechane poza normę, zwyczajnie wygląda jak błoto.. Mam wszystko przygotowane do jego zmiany jednak nie robię tego narazi bo gdyby się okazłao że jednak jakieś przebicie jest to znów kasa na marne bo nowy olej do wymiany.
CmK

Post numer:#8  Postprzez wolpen » 16 maja 2014, o 18:58

zrób tak jak kolega piswze!wytrzyj korek z mazi,pojezdzij i napisz czy dalej to samo na korku i czy płynu ubywa i ile!!2

patrzyłes na swiece czy któras inna kolorem ,?, moze to jakos pomorze

przy odpaleniu kopci bardzo i nadal sie to kocenie utrzymuje?
wolpen
Stażysta

Moje BMW: 320i
Silnik: M20B20
Kolejne BMW: e36
Silnik: m50b25

Post numer:#9  Postprzez CmK » 16 maja 2014, o 19:25

Nie nie...przy odpaleniu norma, delikatny dymek autko chodzi normalnie równo (jeden lub 2 zawory klepią ale to w pierwszej kolejności zlikwiduję) następnie im silnik cieplejszy tym więcej tego dymu i automatycznie mniejsze obroty na jałowym. Na ciepłym silnik kopci dość pokaźnie a obrotów jałowego na benzynie nie ma wogóle. Na gazie z obrotami wszystko spoko a kopci tak samo jak wyżej.
CmK

Post numer:#10  Postprzez qbacki » 16 maja 2014, o 22:46

Czyli na gazie masz obroty okey?
Kolego zrob Te zawory koniecznie i zrob to co napisalem. Przynajmniej bedziemy miec jedno rozwiazanie mniej.
qbacki

Post numer:#11  Postprzez Premierek » 17 maja 2014, o 10:09

Nie wyrabiam ostatnio :/
CmK napisał(a):Po zmianie uszczelki pod głowicą

a czemu była zmieniana uszczelka? bo jeśli puściła płyn to

CmK napisał(a):natomiast w trakcie odpowietrzania strasznie dymiło na biało

jest normalne, w wydechu potrafi się nazbierać naprawdę sporo płynu, i żeby go wypalić trzeba nieźle rozgrzać wydech. Mechanik dobrze Ci powiedział.

CmK napisał(a):Co jeszcze udało mi się zaobserwować.. po zagrzaniu silnika odkręciłem korek oleju, który był upaćkany jakąś białą mazią. Olej ma masę km przejechane poza normę jest do zmiany aczkolwiek myślę że takiej postaci by nie przybrał

I znowu. K*rwa mać, jeśli uszczelka była zmieniana bo np puściła płyn do oleju to brawo, jak dla mnie nominacja do nagrody Darwina za niezmieniony przy okazji olej. Zbierasz już na nowy silnik?

Jeśli ten olej jest "skażony" płynem, to przed wymianą na nowy śmiało możesz zrobić płukankę silnika. Nie wiem ile na tym oleju jest przejechane i jak dużo masła się wytworzyło ale na wszelki wypadek sprawdź czy odma już nie jest zatkana.
Skoro auto jest odpowietrzone, bąbli żadnych nie ma i jeśli płynu nie ubywa to raczej z głowicą wszystko ok.

wolpen napisał(a):jak mechanik mówił ze auto musi przepalic to co sie dostało w czasie sciągania głowicy to powinno to byc kilka minut-tak było u mnie jak wypluło mi sciece na 6 cyl.i musiałem dojechac do domu,po odpaleniu juz ze swieca tez dymiło ale przez chwile

Ale u Ciebie wywaliło świecę, a nie dostał się płyn do wydechu.

A co do obrotów to szczerze mówiąc nie wiem, może czujnik temp do kompa, jeśli jest taki.
Premierek

Post numer:#12  Postprzez qbacki » 17 maja 2014, o 11:48

No ten olej tez wypadaloby zmienic. Odma nie jest zatkana? Olej zmien zobacz odme, zawory I zrob to co mowilem. Ja mialem walnieta glowice plynu walilo w wydech od chu*ja I jakos po zlozeniu nie kopcil wcale. Wiadomo jakis tam dymek na zimnym zawsze ale bez przesady.
qbacki

Post numer:#13  Postprzez CmK » 17 maja 2014, o 13:06

Premierek, dzięki za fachowe odpowiedzi jednak możesz też to robić bez nerwów.
Głowica była ściągana ze względu na to, że robiło mi ciśnienie w układzie chłodzenia po krótkim czasie wywalało płyn korkiem. Jak pisałem po wymianie uszczelki problem zniknął.

qbacki, tak na LPG mam obroty normalne, ale to raczej nie ma związku bo przecież ciśnienie i mieszankę gazu ustawiam osobno parownikiem.

Do tej pory nie robiłem nic bo jak pewnie wiecie w Małopolsce przez ostatnie dni jest mega walka z powodzią.. u mnie też. Więc musiało poczekać.
Zaraz zabieram się za zawory, sprawdzę wszystko jeszcze raz dokładnie..
Co do odmy bardzo prawdopodobne, że się przytkała, gdyż nigdy do niej nie zaglądałem.
A propo oleju, po zmianie głowicy olej nie był zmieniany to fakt ale nie był też jeżdżony - 2 razy odpalony i zagrzany do temp. 80. Po prostu go zmienię i wtedy zacznę "jeździć" by rozwiać wątpliwości co do płynu w wydechu. Martwi mnie tylko to, że skoro byłby płyn w wydechu, to troszkę by pluła nim z tyłu tak?
CmK

Post numer:#14  Postprzez pawels5 » 17 maja 2014, o 13:56

Wg. mnie to nie usunąłeś poprzedniej usterki i teraz to procentuje. Nie wiem ile może dymić z wydechu, ile musiałoby być tam płynu. Po prostu cały czas sadzi płyn do cylindra, być może przez pękniętą głowicę. Im cieplej, tym większa robi się szpara i dymi. Znajomy miał to samo w M30, na początku ok, po nagrzaniu biały dym.
pawels5
Inżynier

Moje BMW: 318
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18

Post numer:#15  Postprzez CmK » 17 maja 2014, o 15:14

Problem wolnych obrotów rozwiązany, rzeczywiście chodziło o luzy zaworowe, prze regulowałem jeszcze raz i ładnie chodzi. Tylko strasznie "cykają" nie wiem czy tak ma być czy też nie. Ustawiłem ciasne 0,25. No i po tej regulacji delikatnie przy dodawaniu gazu go zadławi jak by mu brakowało i na wysokich obrotach juz spoko. Takie dławienia to chyba kwestia zaworów ssących dobrze myślę?

Co do dymienia jest już znacznie mniejsze, ale nadal jest. Z początku nie było auta widać... Teraz dymi conajmniej o połowę mniej.
Głowica była sprawdzana ciśnieniowo i planowana przed założeniem. Odmy jeszcze nie sprawdziłem bo wężyk mi nie chce zejść z przepustnicy bo za ciasno, ale spokojnie dam mu radę bądź po prostu utnę i założę nowy. Na pewno jest tam mega dużo syfu z racji że wepchnąłem w w/w wężyk od strony pokrywy grubszą żyłkę i po wyciągnięciu była na niej dosłownie kremowa masa.. i to bardzo dużo. Tak więc trzeba to przeczyścić.

Zmienię olej pojeżdżę trochę i zobaczymy co z tym dymieniem..
CmK

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie