[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pompa czy rozrusznik?? Pomóżcie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Pompa czy rozrusznik?? Pomóżcie

Post numer:#1  Postprzez Griegu » 29 sie 2008, o 20:41

Witam!!!
Mam taki problem, jak dla mnie dziwny moja Beemka raz odpala, a raz nie, po kilku godzinach stania odpala normalnie na dotyk, pojeżdżę z 30 minutek i już nie odpala mogę wiercić i wiercić, a ona i tak nie odpali, ale po odczekaniu może gdzieś 2 godzinach odpali, ale potem znowu to samo. Nawet dzisiaj kiedy odpaliłem ją za każdym razem nie jeżdżąc przejechałem się nawet nie całego kilometra - zgasiłem i już nie chciała odpalić :( o co chodzi??
Griegu

Post numer:#2  Postprzez kipper1987 » 30 sie 2008, o 14:29

Powiem Ci, ze mam bardzo podobny problem, tylko ,ze ja jak pokrece rozrusznikiem kilka razy to odpala. najgorzej jest przy wysokich temperatuarch. Bylem z tym u roznych magikow, podpinalem sie pod kompa, zmienialem czujnik temperatury, kompletny rozrzad razem z walkiem i popychaczami, sprawdzalem szczelnosc ukl paliwowego razem z pompa. Nikt nie zna przyczyny, chociaz wszyscy twierdza, ze to jakas elektroniczna/elektryczna :cen: bo mechanike mam w idealnym stanie;/.. jak znajdziesz przyczyne daj odrazu znac.. !
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez matisik » 30 sie 2008, o 20:03

jeżeli pompa nie wyje to odpada, rozrusznik kręci wiec tez jest OK, wyczyść kopułkę i zobacz kable na poczatek, potem znajdz kogoś kto ma takie samo auto i podmień kompa, nóż widelec sie uda
matisik

Post numer:#4  Postprzez neophyte » 30 sie 2008, o 21:12

miałem kiedyś ten sam problem tyle że w audi. pomogła wymiana rozrusznika a też nikt nie wiedział co było przyczyną..
neophyte
Profesor

Moje BMW: sc2
Nadwozie: Touring
Silnik: K4M 1,6
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 740
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez kipper1987 » 31 sie 2008, o 10:42

U mnie kable i swiece byly zmieniane, cewke podmienialem. kompa nie podmienilem bo niestety nie mam dawcy;/
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#6  Postprzez Griegu » 31 sie 2008, o 13:15

byłem właśnie u jednego tz. "magika" z początku powiedział, ze pompa jest uszkodzona, lecz kiedy przyjechałem odebrać autko powiedział, ze pompa jest sprawna a musiał przeczyścić układ paliwowy ponieważ coś tam było zasyfione :P i rzeczywiście po przeczyszczeniu odpalał na dotyk, ale po 30 minutach jazdy doznałem tego samego efektu :evil: odczekał z jakieś 15 minut odpalił na dotyk :P hehe to jest na prawdę dziwne :P
i tak właśnie się zastanawiałem czy to nie komputer czasami, hmmm no zobaczymy na wtorek jestem umówiony z kolejnym magikiem :D
dam znać co i jak :cool2:
Griegu

Post numer:#7  Postprzez maaaad » 31 sie 2008, o 16:56

Niektórzy pewnie się będą śmiać, bo po raz xx-ty piszę o tym przy problemach z uruchamianiem silnika, ale przyjrzyjcie się regulatorowi ciśnienia paliwa :D
Na poparcie moich słów:
Wyglądało to tak, że ponad rok temu (ale również jeszcze kilka miesięcy temu) silnik bardzo często prawidłowo odpalał tylko, gdy był zimny (np. po nocy) lub gdy był ciepły, ale tylko chwilę po zgaszeniu – góra 5minut, bo już po 15minutach trzeba było kilka lub nawet kilkanaście sekund kręcić – po czym, czasami przez chwilę po uruchomieniu działał tak, jakby był zalany. Do tego czasu byłem pewny, że to sprawa wtryskiwaczy (wiele innych spraw już wcześniej załatwiłem). Jednak, od początku tego roku, zaczęło być tak, że nawet po nocy, lub tygodniu – czyli w takich sytuacjach, gdy wcześniej startowanie zazwyczaj było prawidłowe – przestał odpalać poprawnie i również wymagał długiego kręcenia. W miedzy czasie wykryłem nieszczelność na starym i popękanym wężyku podciśnienia – było w nim także paliwo. To dlatego postanowiłem jeszcze przed wtryskiwaczami kupić regulator – dobry skutek tego kroku już znasz Odpalanie wzorowe – w każdych warunkach

napisał user Solaris520 z bmw-klub.pl.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#8  Postprzez Griegu » 31 sie 2008, o 19:03

dzisiaj po przejrzeniu układu paliwowego wyszło na to, że nie działa jednak pompa paliwa :P
Griegu

Post numer:#9  Postprzez kipper1987 » 1 wrz 2008, o 18:25

a ja zamowilem dzis regulator cisnienia paliwa. 148zl w intercars ;p
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#10  Postprzez Griegu » 1 wrz 2008, o 20:20

moja już stoi u lekarza :P
Griegu

Post numer:#11  Postprzez kipper1987 » 1 wrz 2008, o 21:42

Griegu napisał(a):moja już stoi u lekarza :P

jak mozesz to dowiedz sie u "doktora" gdzie znajduje sie regulator cisnienia w m40 i pokaz mi na jakims przykladowym zdjeciu, szczerze mowiac nie mam pojecia gdzie moze byc zamontowany...
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez sylwek255 » 2 wrz 2008, o 19:07

kipper1987 napisał(a):gdzie znajduje sie regulator cisnienia w m40 i pokaz mi na jakims przykladowym zdjeciu,

Tu jest pokazane
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de6 ... 298e9.html
http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=5307
sylwek255

Post numer:#13  Postprzez kipper1987 » 2 wrz 2008, o 22:43

Dzieki za pomoc:) sam znalazlem w ciagu dnia;d kupilem nowy i szukalem po ksztalcie:D
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez Griegu » 6 wrz 2008, o 13:36

Okej Beemka wróciła od kolejnego magika, a co on zrobił?? NIC totalnie NIC, zaczęła sama odpalać chociaż dzień wcześniej musiałem ja holować na warsztat :P hehe moja Beemka jest ześwirowana :lol:
Griegu

Post numer:#15  Postprzez kipper1987 » 6 wrz 2008, o 15:53

spoko, ja zmienilem regulator i dalej nic. Wiec nastepna rzecza jaka zmienie nie bedzie pompa, zmienie silnik :)
Obrazek
kipper1987
Student

Moje BMW:
Silnik:

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie