[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Filtr paliwa

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez bunio » 29 lut 2012, o 11:03

No wlasnie chce wsadzic zwyky, ten stary tez mam w progu ale on ma 2 styki do kotrych przykreca sie jakas elektryke i nie mam pojecia do czego to wogole jest i jakie beda konsekwencje jak tego nie podepne.
bunio

Post numer:#17  Postprzez Jasmen » 29 lut 2012, o 11:07

Może to co nazywasz filtrem w rzeczywistości jest pompką?
Jasmen
Student

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M50B25
Instalacja LPG: TAK
Kolejne BMW: 728
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#18  Postprzez bunio » 29 lut 2012, o 12:00

To jest filtr na 100% umieszczony przy tylnym kole po stronie kierowcy. Pompka paliwa jest w baku i dostac sie do niej mozna przez klapke pod tylna kanapa. Az takim laikiem nie jestem :) Te styki sa po stronie wyjscia z filtra. W srodku jest wyjscie z filtra po lewej od srodka jeden styk a po prawej drugi styk. Styki i wyjscie z filtra sa w lini prostej.
bunio

Post numer:#19  Postprzez Dantte26 » 29 lut 2012, o 13:04

bunio, jakiej średnicy jest ten element...tzn. ten niby filtr...pamiętaj że były e30tki z pompką zewnętrzną a filtra z podpiętymi kablami to jak żyję na oczy nie widziałem...pompka ma średnice ok 40mm natomiast filtr ok. 80mm...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#20  Postprzez bunio » 29 lut 2012, o 16:16

Sprawdze to jeszcze ale wydaje mi sie ze ma zdecydowanie wiecej nic 40mm. A jest mozliwosc ze ktos zastosowal jakis patent ?
Tak wogole to e30 z pompka zewnetrzna mialy ta pompke w miejscu filtra paliwa ?

Edit:
I w taki przypadku gdzie bedzie filtr paliwa? Bo chyba najprosciej bedzie sprawdzic czy jest filtr w innym miejscu.
bunio

Post numer:#21  Postprzez Dantte26 » 29 lut 2012, o 17:16

być może ktoś kiedyś zastosował patent i całkowicie filtr wywalił a w jego miejsce wpiął zewnętrzną pompkę...może ta w zbiorniku komuś padła lub są teraz dwie tak jak np. w Seacie Ibizie na systemie Porsche...a propo...filtry paliwa w e30 występowały także w komorze silnika na grodzi blisko filtra węglowego...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#22  Postprzez bunio » 29 lut 2012, o 20:31

Mam rozumiec ze e30 z pompka paliwa zewnetrzna mialy ta pompke w innym miejscu niz przy tylnym kole od strony kierowcy ?
bunio

Post numer:#23  Postprzez Dantte26 » 29 lut 2012, o 22:23

nie...mówię że jeśli o e30 chodzi, to żeden problem wpiąć drugą pompkę w obieg i może ktoś po prostu to zrobił wcześniej...najlepiej zrobisz jak odepniesz jeden z przewodów od tego twojego bajersona i zobaczył reakcję czy auto zgaśnie...będziesz miał odpowiedź...a zrobiłbyś jeszcze lepiej zapodając jakąś fotę tego cuda...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#24  Postprzez bunio » 29 lut 2012, o 22:44

Na bmwautoparts po winie znalazlem info i faktycznie jest to pompka paliwa, pisze tez ze ona dziala tylko w polaczeniu z pompa tloczaca. Ta pompa tloczaca znajduje sie juz w baku? I co to za tlumik znajduje sie zaraz po tej pompie zewnetrznej? I w przypadku jezeli to pompa to filtr paliwa najprawdopodobniej znajduje sie pod maska przy filtrze weglowym ?
bunio

Post numer:#25  Postprzez Dantte26 » 29 lut 2012, o 23:04

bunio napisał(a):co to za tlumik znajduje sie zaraz po tej pompie zewnetrznej

ten tłumik to pewnie filtr paliwa...przynajmniej tam powinien się znajdować...

[ Dodano: 29-02-2012, 22:07 ]
bunio napisał(a):Ta pompa tloczaca znajduje sie juz w baku?

dokładnie...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#26  Postprzez bunio » 1 mar 2012, o 08:24

Obrazek

Nie wydaje Ci sie ze to jest za male na filtr ? Sprawdze czy pod maska jest jeszcze filtr i bedzie wszystko jasne ...
bunio

Post numer:#27  Postprzez wojtaq » 1 mar 2012, o 10:26

:duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh: :duh:
na górze pompa paliwa , to zalane to zardzewiałe gówienko które trzeba zlikwidować
nic się nie stanie , będzie przynajmniej czysto schludnie i o jedno miejsce mniej do wycieku
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Post numer:#28  Postprzez Dantte26 » 1 mar 2012, o 12:27

wojtaq napisał(a):to zalane to zardzewiałe gówienko które trzeba zlikwidować
nic się nie stanie

dokładnie...wygląda mi to na jakiś zawór zwrotny czy cuś...ktoś musiał coś wyrzeźbić kiedyś...do tej małej puszki są podpinane jakieś kable?? może to zawór odcinający dopływ paliwa? jak wyjmiesz to coś zwróć uwagę... oblukaj dokładnie przewody paliwowe od tej zewnętrznej pompki do zbiornika i od pompy do listwy wtryskowej...jeśli nigdzie nie znajdziesz filtra paliwa to możesz go zainstalować w miejscu tego zardzewiałego zalanego bajersona...wszystko będzie ok...filtr zakładasz strzałką w kierunku silnika...
Obrazek
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Post numer:#29  Postprzez bunio » 1 mar 2012, o 12:39

Wywalilem to badziewie (bylo tak zardzewialem ze az paliwo uciekalo) i jest wszystko ok. Zastapilem to wezykiem paliwowym. Poza tym wyszlo ze to seria. http://static.bmwfans.info/images/epc/MjMwNV9w.png Numer 14. Znalazlem informacje ze to jest jakis tlumik, ale co on robi to ja nie wiem. W kazdym razie dzieki za pomoc :) przynajmniej dowiedzialem sie ze byly e30 z zewnetrzna pomka paliwa. Czlowiek uczy sie na bledach :). Filtra jak nie znajde pod maska to wstawie go w miejsce tego badziewia.
bunio

Post numer:#30  Postprzez Pietrek » 3 mar 2012, o 04:05

Już tyle razy pisaliśmy w niejednym wątku że były pompy w zbiorniku i pod progiem... Teraz ciekawostka, ja w B27 mam 2 pompy , jedną w zbiorniku, drugą w progu, Ogólny w swoim b27 miał tak samo :)
Filtr paliwa mam na podłużnicy, i oryginalnie nie mam filtra węglowego, w 85r chyba jeszcze nie montowali.
A to ustrojstwo nazwane "tłumikiem" też miałem u siebie, i też przerdzewiało. Nie jest to zaworek zwrotny. Jest to puste w środku , ktoś kiedyś pisał że minimalizuje wahania ciśnienia czy coś... W starej ecie było też to samo przed wtryskiem rozruchowym, jeśli to znajde w gratach to zamontuje sobie na nowo - pod maską nie miało możliwości zardzewieć hehe :)
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Silnik: m20b25

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie