[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Śruba przepływomierza m20b25

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez nowak » 6 sie 2010, o 11:12

lincoln napisał(a):nowak napisał/a:
Jasne, że tym zajmuje się ECU... ale jak nie dostanie optymalnej dawki tlenu to żadne układy scalone nie pomogą by dopalić spaliny :)

To ciekawe, bo w przepływkach masowych i innych firm nie ma żadnej śruby regulacyjnej i jakoś sobie radza z doborem optymalnej dawki, baa robią to dużo dokładniej

No gdyby pewnie nie było tej śrubki to komputer byłby tak zaprogramowany, żeby sobie radzić. Widocznie BMW wprowadziło dodatkową regulacje.
nowak
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#17  Postprzez Dantte26 » 22 paź 2010, o 17:27

podejżewam iż była to zasługa tylko i wyłącznie postępu i zaawansowania technologicznego i tyle...aktualnie jednostki sterujące są znacznie bardziej rozbudowane i ich pamięć na zapisywanie różnorakich impulsów także się rozrosła...nie ma się czemu dziwić...przykład...głupi pen-drive...miałem ostatnio takiego w rękach 32GB...pomyślcie sobie jaką pojemność miał powiedzmy 5 lat temu...może 500MB było, nie wspominając już jak kombinowali 25 lat temu aby to wszysko zgrać do kupy...

[ Dodano: 22-10-2010, 17:33 ]
a właśnie...jak przeprowadza się regulację wspominanej klapy przepływomierza?? zauważywem u siebie iż przy pełnym zamknięciu się zacina (klapa delikatnie trze po ściance bodajże czołową) i jest przez moment problem z obrotami...i mnie to strasznie wku.wia... :evil:
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#18  Postprzez rpautosport » 22 paź 2010, o 18:35

Odgrzewjąc kotleta przepływomierz Bosch 0 280 202 090 przeznaczony jest do silnika M20B20 począwszy od wtrysku L-Jetronic, a skończywszy na Motronicu. Do silnika M20B25 oraz np. Alpina M20B27 przeznaczony jest przepływomierz Bosch 0 280 202 082.
Śruba regulacyjna CO to pozostałość po L-Jetronicu i braku sondy lambda, gdzie komputer korzysta z mapy, która już nie podlega korekcie w trakcie pracy silnika. Dlatego właśnie ustawia się skład mieszanki biegu jałowego. To samo jest w pierwszym Motronicu M1.0 lub jak kto woli ML3.3.1 bez katalizatora, gdzie w przeciwieństwie do późniejszych Motroniców jest także śruba regulacyna obrotów biegu jałowego (przy przepustnicy).
Jak wiadomo B20 potrzebuje mniej powietrza niż B25, dlatego przepływomierz osiąga szybciej większe wartości i przez to okłamuje ECU, wtedy ECU daje więcej paliwa i zalewa silnik.
rpautosport

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie