[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pompa paliwa siada?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#16  Postprzez Menl » 28 sie 2008, o 16:43

maaaad, taaaa, a wiesz jak on jest schowany w m50 :mad2: nie to co w m20 8)
Menl

Post numer:#17  Postprzez Antonio » 28 sie 2008, o 18:59

Ja u siebie odkrylem przyczyne dziwnego zachowania silnika, silniczek krokowy. Na wolnych obrotach puknalem w niego kluczem na przedluzce i silnik zaczal normalnie pracowac, trzeba bedzie go przy okazji wyjac i wyczyscic a jak nie pomoze zmienic.
Antonio

Post numer:#18  Postprzez Menl » 28 sie 2008, o 22:28

Antonio, i znowu ta sama beznadziejna sprawa. kurde w m20 do wszystkiego byl dostep jak na dloni.wyjac taki krokowy to min roboty a tu w m50? :mad2: porazka po calosci.
Menl

Post numer:#19  Postprzez Antonio » 28 sie 2008, o 23:54

Menel napisał(a):Antonio, i znowu ta sama beznadziejna sprawa. kurde w m20 do wszystkiego byl dostep jak na dloni.wyjac taki krokowy to min roboty a tu w m50? :mad2: porazka po calosci.
Ja sobie poradzilem w 5 min :D mam tak chude rece ze wszedzie wsadze :lol:

Ale ten silniczek to jednak chyba nie to, nie mialem zamontowanego tego zaworka co idzie po drodze od filtra weglowego do przepustnicy, dzis go wsadzilem i podlaczylem, silnik chodzi równiutko nic nie trzesie nie szarpie, bajka, totalnie inne auto :) Sprawdz u siebie czy jest sprawny, podmien albo podlacz pod komputer, powinien wyskoczyc blad ventilationcostam, ale dla pewnosci bym podmienił od kogos.

Pozdro.
Antonio

Post numer:#20  Postprzez Menl » 29 sie 2008, o 10:45

zauwazylem dziwna sprawe, zawsze mialem tylko troche benzyny w baku tak ze wskazowka minimalnie wychylala sie za kreske z rezerwa, czasami rezerwa na zakretach sie zasiwecala czyli musialo byc malo tej benzyny.wczoraj zalalem za 100zl i...dzisiaj rano juz nie mialem tych problemow co zawsze.nic nie zamulalo itd.
sadze ze jak mam bardzo malo benzyny to pompa paliwa nie ma sily zasysac paliwa i przez to mialem problemy z zamulaniem.

jak ktos ma podobny problem to moze niech doleje tez u siebie pb, minimum 20l.
Menl

Post numer:#21  Postprzez maaaad » 29 sie 2008, o 10:48

Menel, albo pompa ściąga z resztką wachy ten cały syf, co się na dnie zbiornika osadza. Filtr przypchany i o...
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#22  Postprzez Menl » 29 sie 2008, o 10:58

no filterek paliwa tez wynieniam jutro. nie jest drogi wiec nawet jak to nie to ,to mi nie zaszkodzi 8)
Menl

Post numer:#23  Postprzez marpusz » 16 wrz 2008, o 09:43

no i wymieniłem dziś czujnik... i nic nie dało :cry: nadal to samo odpala po chwili i łapie 200obr na benzynie na zimnym :cry: na gazie elegancko śmiga.... i pompa to też pewnie nie bedzie skoro na ciepłym silniku jest ok?? przepływomierz? co jeszcze moze byc przyczyną? :cen:
marpusz

Post numer:#24  Postprzez Jakub.j » 20 wrz 2008, o 02:00

jaki czujnik wymieniłes???

Jezeli na ciepłym jedzie i wszystko jest OK to na 100% ani pompa ani filtr paliwa to nie jest(no bo jedna samochod jezdzi co nie panowie?? :lol: )
stawiam na jakis czujnik -(a jaki juz wymieniłes) moze to byc prawdopodobnie czuj. tem cieczy chłodzącej. o ile pamietam masz m20 (?) tam są dwa, nie pamietam ktowy daje sygnał do komputera no i ten proponuje podmienic
moze byc jeszcze regulator cisnienia paliwa -ale raczej bym tego nie obstawiał chociaz mozna sprawdzic
przepływka raczej nie bo nie ma odniesienia do temperatury silnika, tak samo krokowiec, steruje wolnymi obrotami a na gorącym wolne obr. są OK?

w najgorszym wypadku uządzenie sterujące dawką paliwa (padło "ssanie") czyli komputer
a co to jest ten czujnik ECU? bo wg mnie to sterownik a nie czujnik "Electronic Control Unit"
Jakub.j

Post numer:#25  Postprzez marpusz » 20 wrz 2008, o 22:05

wlasnie ten czujnik wymieniłem... ten górny niebieski dający sygnał o temperaturze do ECU... i nic nie dało... na ciepłym jest ok na wolnych obrotach troche faluje ale jakoś 600-800obr może lapie i zmienia a na zimnym to jakieś 200-300obr ma... a świece mogą być zasyfiałe albo walniete i dawac takie objawy? :mad2:
marpusz

Post numer:#26  Postprzez Jakub.j » 21 wrz 2008, o 02:26

Swiece to nie... jak by bylo cos z nimi nie tak to cally czas by zle chodzila tymbardziej na gazie a na gazie piszesz ze jest OK. ??
mozliwe jedznak ze to bedzie przepływka jakies zimne luty dostala i wariuje... podnień albo podjedz na badanie komputerowe.
pozdr.
Jakub.j

Post numer:#27  Postprzez marpusz » 21 wrz 2008, o 21:44

jade w środe sprawdzic jeszcze ciśnienie na listwie wtryskowej zeby sie upewnić co do pompy...
marpusz

Post numer:#28  Postprzez Jakub.j » 21 wrz 2008, o 22:05

jak mierzysz cisnienie na listwie to sprawdzasz regulator cisnienia. w M20B20 2,5 bar (+/- o.o5) na spoczynku na dopalunej im mocniej gazujesz tym nizej.

Jak bedzie OK. to nie znaczy ze pompa jest ok. wydajnosc sie inaczej sprawdza.. mierzy sie przepompowaną ilosc paliwa w okreslonym czasie (ale niewiem jakie tu powinny byc wartosci)

jezeli na spoczynku bedzie mniej niz 2.5 bara to na 90% padł reg cisnienia, 10% pompa
chyba ze cisnienie bedzie naprawde kichowate wtedy 50% / 50%
Jakub.j

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie