[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Zamiana zbiornika paliwa z 55l na 60l

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#31  Postprzez Dantte26 » 30 paź 2011, o 13:47

nie ma różnicy pomiędzy pływakiem z 55 a 60L...w zbiorniku 60 występyją dwa które musisz podpiąć jako jeden obieg...tzn. jeden przewód z pływaka przy pompie idzie do wskaźnika a drugi poprzez ten drugi pływak wędruje do wskanika...wskaźnik pokazuje średnią z dwóch pływaków...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#32  Postprzez Pacher » 30 paź 2011, o 21:31

Jesteś grubo w błędzie. Wiem bo zmieniałem to u siebie. wytłumaczę Ci to tak: pływak porusza się w pionie i w zależności na jakiej się znajduje wysokości podaje inną rezystancję na zegar. jeden drut nie może mieć takiej samej rezystancji jak dwa. Jakby było tak jak Ty piszesz to pełna pierwsza komora zatankowana do pełna pokazywałaby 55l, a druga tylko 8l. W rzeczywistości jest tak że pływak drugiej komory obsługuje od 63l do ok 30l, a pływak pierwszej od 30l do 0l i rezerwę, ale to nie zmienia faktu że są one połączone chyba szeregowo. Pzdr
Pacher
Student

Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Post numer:#33  Postprzez Dantte26 » 30 paź 2011, o 23:27

Obrazek

podłącz tak i będzie gitara...

[ Dodano: 30-10-2011, 23:03 ]
Pacher napisał(a):jeden drut nie może mieć takiej samej rezystancji jak dwa

wiem o tym...ale chodzi o to że pływaki przy pompie są identyczne z 50 jak i 60L...ich rezystancja jest taka sama...gdyby było inaczej nie byłaby konieczna wymiana wskaźnika paliwa a jedynie samych pływaków...

Pacher napisał(a):Jakby było tak jak Ty piszesz to pełna pierwsza komora zatankowana do pełna pokazywałaby 55l, a druga tylko 8l.

nie ma takiej możliwości...obie komory zbiornika paliwa są ze sobą połączone tak aby paliwo wyrównywało się w obu komorach...w przeciwnym razie musiałyby występować dwie pompy paliwa bo z drugiej komory zbiornika paliwo nie przelewałoby się samoczynnie do komory z pompą i pomimo połowy paliwa w zbiorniku autko po prostu by zdechło z braku wachy w komorze z pompą...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Nadwozie: Sedan

Post numer:#34  Postprzez Mlody_E30 » 31 paź 2011, o 00:17

Wielkie dzięki za pomoc jutro z samego rana biorę się za podłączenie.
Mlody_E30

Post numer:#35  Postprzez Pacher » 31 paź 2011, o 09:33

Dantte26 ja u siebie kiedyś miałem zbiornik 55l i białe tarcze zegarów, więc kupiłem licznik od 6cyl., wymieniłem oczywiście kość pod licznikiem do obrotka i żeby mieć ori czarne zegary zostawiłem zegar 63l, zdając sobie sprawę z pewnego zakłamywania ilości paliwa. Na zegarze pokazała się liczba ok. 33l i świeciła rezerwa, upewniłem się też w baku że niestety nie mam pół zbiornika paliwa he he- to jest fakt i dlatego wiem o czym piszę.
Drut po którym porusza się pływak ma takie kreseczki na całej swojej długości. Przyjmijmy roboczo że jedna kreseczka odpowiada jednemu litrowi- czyli na pływaku 55l będzie 55 kresek. Długość pływaków jest chyba taka sama, ale jeżeli w baku 63l są 2 pływaki sprzężone ze sobą, to kresek będzie mniej albo kreski będą położone w innej odległości, albo kreska będzie odpowiadała innej wartości na podziałce zegara, bo jest inna rezystancja. Nie wiem dokładnie jak to działa, ale podziałka dająca sygnał na pływaku musi współgrać z podziałką zegara. Pzdr.
Pacher
Student

Nadwozie: Cabrio
Kolejne BMW: 325i
Nadwozie: Coupe

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie