[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

zakup pompy paliwa M40 Touring

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#31  Postprzez Rapid130 » 28 lut 2009, o 14:10

No i nie uporałem się z problemem. W zeszłym tygodniu dopiero wymieniłem pompę. Przed włożeniem sprawdziłem czy działa w domu. Po zamontowaniu samochód odpalił, pochodził ze 3 sekundy i zgasł. Potem znów odpaliłem i znów to samo. Teraz nie odpala wcale.
Fakty są następujące:
- napięcie na pompie jest podczas kręcenia
- iskra jest
- nie słyszę żeby pompa działała przy próbie uruchomienia silnika (ale może nie musi działać od razu?)
Co jest u licha grane? Myślicie, że może to być coś z regulatorem ciśnienia? Wstyd się przyznać ale nie umiem go zlokalizować pod maską. Może ktoś ma fote?

Teraz wytargałem aku, naładuje i jutro od rana postaram sie to wreszcie zrobić bo jestem już kawał czasu bez samochodu.

Przy okazji, pompa którą kupiłem, nie jest w 100% plug&play. Trzeba było przerobić mocowanie filtra, i zamiast oryginalnego połączenia pompki wstawić kawałek przewodu na cybantach. Cóż takie życie....Ogólnie to raczej nie polecam, lepiej kupić tańszą od byle czego.
Rapid130
Student

Moje BMW: 318i
Nadwozie: Touring
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#32  Postprzez Escobar » 28 lut 2009, o 16:36

Regulator ciśnienia to nr. 6 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15 pompa podczas kręcenia rozrusznikiem pracuje czy nie ? Bo skoro jest napięcie to powinna pracowac .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#33  Postprzez ersted » 28 lut 2009, o 16:40

Nie jestem biegły w tych sprawach, nawet nie jestem mechanikiem ale po moich doświadczeniach w tym temacie...
U mnie po założeniu chwile trzeba było go połechtać ale to chyba oczywiste gdyz paliwo musiało dotrzeć do układu. Ale później nie było dalszych problemów.
Co do pytania czy powinna działać przy uruchamianiu silinika. Więc w niektórych samochodach pompa zaczyna pracować po przełączeniu kluczyka na zapłon w e-30 pompa zaczyna swoją pracę dopiero gdy zaczynamy kręcić silnikiem.
Jesli mocowanie pompy było modyfikowane sprawdź na jakiej wysokości pompa zasysa paliwo. czasami w zbiorniku jest paliwo ale pompa nie zasysa z dna tylko duzo wyżej jesli nie jest dopasowana. Odpalała troche bo "chłeptała" troche paliwa z powierzchni i gaśnie gdy już nie moze zassać więcej. Teraz juz moze nie chcieć odpalić bo pompa nie sięga paliwa.
Może trywialny powód... ale...

Inna kwestia tez banalna aczkolwiek oczywista. Założylem pompę i zdarzalo mi sie że samochód szarpał albo nie chciał odpalić. Sprawdzenie: wypiąłem zaciski - miernik - i napięcie jest. włączam zaciski i samochod nie chce odpalić. Przyczyna: zaciski były na tyle luźne że nie było styku .. Jak podłaczyłem miernik to zaciski przylegaly do końcówek miernika jak podpiąłem do pomy i zostawilem luźno nie bylo styku. Podłozyłem kawałek gumowego węża pod wtyczki na zaciski żeby dobrze przylegaly i jeździlem. Problem zniknął ale teraz mi sie przypomniało o tej prowizorce na ktorej jeżdże już rok. hehe :oops:
ersted

Post numer:#34  Postprzez Rapid130 » 28 lut 2009, o 17:17

Escobar napisał(a):Regulator ciśnienia to nr. 6 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15 pompa podczas kręcenia rozrusznikiem pracuje czy nie ? Bo skoro jest napięcie to powinna pracowac .

Element w na realoem znalazłem, ale w samochodzie nie mogę :D.

Oczywiście sprawdziłem ile jest paliwa. W moim odczuciu na pewno "smok" jest poniżej poziomu paliwa. Musi zassać. Nie mam za bardzo jak sprawdzić czy pompa zasysa paliwa. Musze poprosić drugą osobę, bo samemu to ciężko.
Zaciski na pewno kontaktują, bo je doginałem.
Teraz pogoda trochę lepsza to będę działał :)
Rapid130
Student

Post numer:#35  Postprzez ersted » 28 lut 2009, o 19:46

Obrazek

Jak wspomniałem nie jestem mechanikiem ale wydaje mi się że to, to co zaznaczone czerwonym kółkiem. :roll:
Zdjecie nie jest z mojego samochodu ale chciałem pomóc jak najszybciej więc zapożyczyłem (ze tak powiem) zdjęcie by wskazać.
Teraz zbyt ciemno żeby zrobić zdjęcie w moim samochodzie ale jak będzie nadal problem to jutro mogę to zlokalizować i zrobić nową fotkę w swoim.
Pozdrawiam
ersted

Post numer:#36  Postprzez Rapid130 » 28 lut 2009, o 21:10

dzięki za pomoc :) ale to niestety M20. Może jestem ślepy ale nie mogę znaleźć tego w swoim M40. Naładowałem akumulator i jutro walczę. Musze to zrobić bo inaczej samochód będzie stał przez kolejny tydzień.
Rapid130
Student

Post numer:#37  Postprzez sarna1 » 28 lut 2009, o 23:59

takie wlaczenie pompki na sucho (w domu) mogo spowodowac jej zatarcie niestety...krecac rozrusznikiem spróbuj w nia postukac - jak odpali to juz wiesz ze jest po niej,
sarna1

Post numer:#38  Postprzez Rapid130 » 1 mar 2009, o 00:26

bez przesady, sekundę popracowała dosłownie. Przecież nie podłączyłem jej na godzinkę. Jestem przekonany, że nic jej sie od tego nie stało :) To nowa pompa - zamiennik. Była wypełniona jakimś płynem i zakorkowana:)

No i po sprawie. Dziś zaopatrzony w dużo dobrego humoru poszedłem grzebać w samochodzie i po 10 minutach odkryłem, że bezpiecznik Nr 1 jest przepalony :D Słowo daję, że wczoraj jak sprawdzałem, to był jeszcze dobry. Tym sposobem zakończyła się moja przygoda z pompą paliwa. Wszystko pięknie śmiga a pompa nie hałasuje wcale.
Rapid130
Student

Poprzednia strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie