[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

KUPNO nowej pompy paliwa

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Post numer:#61  Postprzez Kropka » 12 wrz 2010, o 18:23

mck napisał(a):A to drugie auto nie miało czasami jakichś delikatnych problemów z przerywaniem, czy nierówną pracą? Bo u mnie była MASAKRA jak nie trzymał ten taki plastikowo-gumowy łącznik między króćcem pompy a koszem. Ile ja się tego naszukałem.... Pół silnika wymieniłem, kable, świece, kopułki, pierdółki, pompę nawet inną przekładałem i zawsze było to samo, dychawiczna praca na wolnych, przerywanie w całym zakresie obrotów i masakryczne wycie jeszcze przed zapaleniem się rezerwy... Dopiero wymiana zbiornika paliwa mnie nakierowała na właściwe tory. Zrób tak, że odkręć dekiel od pompy, wyjmij pływak, odpal i obserwuj...;)

o którym elemencie mówisz??

Obrazek
Kropka
Student

Moje BMW: 316i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#62  Postprzez mck » 14 wrz 2010, o 19:36

Obrazek NR 3
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#63  Postprzez AdamKor » 28 lis 2010, o 14:10

Padła mi pompa.
Przed swapem nie było z nią problemu, ale po przekładce zaczęła dosyć głośno pracować, ale myślałem, że tak ma właśnie być i jest to normalne. No ale w końcu się skończyła i trzeba by teraz wymienić.
W oryginale auto miało m40b16, więc po odkręceniu dekielka pod kanapą pasażera zobaczyłem pompkę z dwoma króćcami.
Czy jeśli teraz mam m52b28, to mogę wstawić jakąś wydajniejszą pompę? A jeśli tak to jaką? Patrząc po ofertach w sklepach internetowych, allegro itd. to wszędzie pompy na dwa króćce są dedykowane do 1.6, ale czy to nie jest przyczyną, że się tak nagle wysrała? Nie daje sobie rady z silnikiem?
AdamKor
Student

Silnik: M52B28

Post numer:#64  Postprzez Dantte26 » 28 lis 2010, o 14:33

AdamKor,

w tej sytuacji kieruj się ciśnieniem jakie jest wymagane w silniku jaki zamontowałeś...nie pamiętam ale powinien mieć coś koło 4bar...m20 natomiast ok 3bar...co do pomp oferowanych na alledrogo raczej ich nie polecam...za dobrą pompę trzeba niestety zapłacić, chyba że planujesz wymianę pomp co pół roku...co do króćców to jeden to zasilanie a drugi to powrót i raczej nie odgrywają żadnej ważnej roli przy zmianie silnika...m20 natomiast powrót podpięty ma bezpośrednio pod lewą komorę zbiornika paliwa...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#65  Postprzez X_E_O_N » 28 lis 2010, o 15:54

wszystkie pompy maja to samo cisnienie wiec spokojnie mozesz kupowac taka pompe jak byla i tak zawsze cisnienie pompy jest wieksze niz regulator cisnienia paliwa natomiast jest roznica w wydajnosci pompy ale to raczej dotyczy mocnych silnikow turbo
X_E_O_N

Post numer:#66  Postprzez ..::MaTiM40::.. » 28 lis 2010, o 16:36

mam taki problem wraz z nastaniem zimy (niskie temperatury) e30 wariuje, jak zatankuje ja (nie wazne czy do pelna czy nie i obojetnie na jakiej stacji) gasnie na wolnych obrotach, na wysokich jest dobrze, dzieje sie tak jak stoi troche po jezdzie i w przypadkowych sytuacjach, latem bylo wszystko ok, czy bedzie to wina pompy? (mam chinska z allegro) aha i czuc benzyne na zewnatrz samochodu, dodam ze nie mam kata.
..::MaTiM40::..
Student

Moje BMW: 3xx
Silnik: MxxBxx
Kolejne BMW: 330
Silnik: MxxBxx

Post numer:#67  Postprzez szalwi » 28 lis 2010, o 17:07

..::MaTiM40::.., miałem podobnie i okazało sie że jeden cybant był popuszczony (chyba puscił ze starości) przy pompie
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Silnik:

Post numer:#68  Postprzez AdamKor » 28 lis 2010, o 17:14

X_E_O_N napisał(a):wszystkie pompy maja to samo cisnienie wiec spokojnie mozesz kupowac taka pompe jak byla i tak zawsze cisnienie pompy jest wieksze niz regulator cisnienia paliwa natomiast jest roznica w wydajnosci pompy ale to raczej dotyczy mocnych silnikow turbo

Dzięki za info! :not:
AdamKor
Student

Silnik: M52B28

Post numer:#69  Postprzez BeMek_E30 » 28 lis 2010, o 21:54

a żę długo krece zimny czy ciepły bez różnicy to pompa? Bo ostatnio na gazie lepiej się zbiera niz na benzynie;/
BeMek_E30

Post numer:#70  Postprzez szalwi » 28 lis 2010, o 23:02

wątpie,choć wiadomo że dla 100% pewności zeby wykluczyć pompe musiałbys się wpiąć miedzy pompe a przewód który z niej wychodzi manometrem i sprawdzic jak szybko ładuje cisnienie w instalcje paliwową i czy wogule ma odpowiednie ciśnienie. Ale wątpie że to pompa. Wymieniałeś filtr paliwa ostatnio?
Obrazek
szalwi
Inżynier

Moje BMW: 320
Silnik:

Post numer:#71  Postprzez X_E_O_N » 28 lis 2010, o 23:17

jak kolega wyzej trzeba sprawdzic jak sie sprawuje pompa najlepiej manometrem i ewentualnie szukac przyczyny a moze byc ich wiele
X_E_O_N

Post numer:#72  Postprzez Dantte26 » 28 lis 2010, o 23:21

X_E_O_N,

nie chodzi o ciśnienie jakie pompa może osiągnąć ale o ciśnienie optymalne podczas jej pracy...koleś który mi zamiawiał miał właśnie dwie opcje...3 i 4 bar...raczej mnie nie wkręcał... :roll:

..::MaTiM40::..,

na moje obczaił bym stan silniczka krokowego i jego prawidłowej pracy...ewentualne oczyszczenie i przesmarowanie smarem w spreju na pewno nie zaszkodzi...być może marznie i ulega zablokowaniu...w efekcie zalewa silnik stąd zapach paliwa...zwłaszcza bez kata...
MOJE WIERNE e30: viewtopic.php?t=20734
Obrazek
/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///
E30 idzie w żółte blachy
Dantte26
Stażysta

Moje BMW: 325i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B25

Post numer:#73  Postprzez X_E_O_N » 29 lis 2010, o 00:45

kazda pompa daje powyzej 4 bar ale jedna ma np. wydajnosc 200L/h a druga 500l/h podaje przykladowo po co mi pompa 3 lub 4 bary jak mam regulator cisnienia na 3,5 i co pompa ma chodzic z minimalnym zapasem nie ma takiej opcji

jesli silniczek krokowy by nie dzialal nie ma prawa zalewac silnik paliwem nie istnieje taka mozliwosc

wejdz sobie chodz by na allegro i sprawdz do czego pasuje pompa z E30 do jakich silnikow jest

albo http://www.realoem.com/bmw/partxref.do?part=16141179232

kto jak kto ale tutaj nie ma bledow :)
X_E_O_N

Post numer:#74  Postprzez M-Tech » 29 lis 2010, o 01:30

Pompy do silnikow na wtrysku maja min 6,5 bar ja mam bosch v44 ktory osiaga jak pamietam ok 10 bar Pompa musi miec zapas cisnienia minimum 30%
M-Tech

Post numer:#75  Postprzez Selected » 25 sty 2011, o 21:31

Żeby nie zakładać nowego tematu. Chcę kupić nową pompę paliwa bo moja prawie umarła. Daje raptem 2 bary ciśnienia, a samochód ewidentnie nie jedzie. A więc dajcie namiar na jakąś dobrą pompe w dobrej cenie. Bo jak dzisiaj usłyszałem cenę pompy boscha do e30, 540zł w sklepie krzykneli. Zamienniki z alledrgo po 100-150 do mnie nie przemawiają. A modelu QAP 14035 o której pisaliście wcześniej nie mogę znaleźć.
Selected
Student

Moje BMW: 318
Silnik: M30b35

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie