[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

E30 320i - samochód nie odpala, uklad paliwowy?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

E30 320i - samochód nie odpala, uklad paliwowy?

Post numer:#1  Postprzez PiterOKL » 20 lip 2009, o 20:32

podczas powrotu ze zlotu w nysie (niedziela) brakło mi gazu, wiec jak kazdy sie domysla przelaczylem na benzyne :D i tu zaczely sie problemy... auto zaczelo zwalniac, szarpac, zredukowalem z 5tki do 3ki i but, auto szarpalo i powoli przyspieszalo, dopiero kolo 4tys zaczelo wciskac w fotel. no ale ok, jade dalej, troche szarpie ale jedzie... zajechalem na stacje po gaz, auto ledwo odpalilem, przelaczylem na gaz i bez problemow dojechalem do domu. dzis probowalem odpalic auto na benzynie - niestety bez skutku... kreci rozrusznik i nic wiecej... no wiec pomyslalem ze to cos z ukladem paliwowym (na gazie dobrze chodzi). zabralem sie za bak... pompa chodzi dobrze, nie przerywa. w baku w 10litrach benzyny mialem 1litr wody :shock: wszystko wypuscilem, zalalem czystej benzyny i powinno byc ok... powinno... bo nie było! wiec ''poszedlem'' dalej i zabralem sie za filtr paliwa... wlalem do niego benzyny, wlaczylem kompresor i wydmuchalem... oczywiscie brud (czarna ciecz). plukalem tak dlugo az sie wyczyscil (wiadomo ze nowy bylby lepszy, ale ten tez juz jest czysty). no wiec wszystko zlozylem, auto odpalam i co? nie odpala...

wydaje mi sie ze wtryski są zawalone brudem lub/i wodą i przez to auto podczas jazdy szarpalo, nie przyyspieszalo. dodam ze od pewnego czasu moje auto roznie chodzilo na benzynie, raz jak szalone rwalo do przodu, a czasami szarpało. gdyby to byl uklad dolotowy lub zapłonowy to na gazie by nie chodzil, prawda? a na gazie chodzi dobrze. nie jestem mechanikiem i swoją teorie obstawiam jedynie na przypuszczeniach.

co o tym myslicie?
PiterOKL

Post numer:#2  Postprzez Kruczek » 20 lip 2009, o 21:20

nie miałeś przypadkiem strzału gazu ? może przepływomierz na tym ucierpiał.
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez mariusz_ek » 20 lip 2009, o 21:27

Ja jednak bym obstawiał doprowadzenie paliwa
Jak sprawdziłeś tą pompę paliwa? często bywa tak że przywiesza się czasami lub ma zbyt słabą wydajność
Jak będziesz rano próbował odpalić i nie będzie chciało złapać to postukaj lekko w pompę paliwa i spróbuj jeszcze raz odpalić...jak odpali to 100% coś pompą
Ostatnio edytowano 20 lip 2009, o 21:31 przez mariusz_ek, łącznie edytowano 1 raz
mariusz_ek
Moderator

Moje BMW: e30
Nadwozie: Coupe
Silnik: M40B18
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: e24
Nadwozie: Coupe
Silnik: M30B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez PiterOKL » 20 lip 2009, o 21:29

kiedys gdy mialem uszkodzoną przeplywke to auto odpalalo, nierowno chodzilo, nie wkrecalo sie na obroty. a w tym wypadku auto po prostu nie odpala - krece, krece i nic

pompa paliwa chodzi bo caly czas ją slysze gdy odpalam auto i gdy mialem ją w ręce to pracowala (nią wypompowywałem paliwo z baku)

EDIT:

wlasnie odpalilem auto. krecilem jak glupi az załapał. na niskich chodzil nierowno wiec przegazowalem pare razy i teraz chodzi idealnie równitko. nie odpalal bo caly oklad paliwowy byl czyszczony wiec trzeba bylo krecic zeby paliwo po calym ukladzie sie ''rozprowadzilo''. temat mozna usunac lub zamknac, auto chodzi swietnie :)
PiterOKL

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie