[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana pompy paliwa

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Wymiana pompy paliwa

Post numer:#1  Postprzez amiraczel » 3 lut 2010, o 14:36

Witam

Nie mogę odpalić auta. Wczoraj zostawiłem samochód na chodniku na zmarzłym śniegu i
jest przechylony o kilkanaście stopni.Wlałem 10l benzyny ale nic. Wcześniej nie miałem żadnych problemów z odpalaniem nawet na dużym mrozie,dzisiaj jest temp. na plusie wiec problem raczej w pompie paliwa.

Jak mam sprawdzić czy się zatarła i czy wymiana pompy jest trudna do zrobienia samemu?
Spróbuje przepchać auto żeby stało poziomo ale czy to coś da?

E30 316i sedan
amiraczel

Post numer:#2  Postprzez jasio_zawodnik » 3 lut 2010, o 14:46

ściągnij tylną kanapę, jak silnik m40 to odkręć pod kanapą taki okrągły czy tez ten owalny ( nie pamiętam ) w każdym bądź razie ten na wysokości pasażera, na cztery śrubki krzyżakowe, ściągnij kość dwu-pinową, i podłącz bezpośrednio z akumulatora najlepiej wcześniej wyciągniętego co by użyć krótszego kabla :)
jasio_zawodnik

Post numer:#3  Postprzez amiraczel » 3 lut 2010, o 14:52

tak m40, ok spróbuje tylko to to ma dać, bo nie znam się za bardzo?
amiraczel

Post numer:#4  Postprzez mck » 3 lut 2010, o 15:16

kolego na forum jest instrukcja ZE ZDJECIAMI jak wymienic pompe paliwa. Sam ją pisałem. prościej się już nie da. wystarczyło tylko użyć "szukaj"
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Kuba44 » 3 lut 2010, o 15:48

u mnie ze trzy miechy temu był ten sam problem. doczytalem ze jak kreci a nie zaskakuje to moze byc pompa. jak sciagniesz kanape i pokrywe odkrecisz, mozesz walnąc w pompe czymś typu uchwytem srubokreta jednoczesnie krecac rozrusznikiem, jak zaskoczy to masz pewnosc ze to pompa. problem jest jeden ze mozna uszkodzi miernik poziomu paliwa, ale raz czy dwa hehehe czemu nie, mozna walnac. na krotko tez mozna podlaczyc i sprawdzic w jakiejs misce z woda czy podaje, zasysa. wymiana sama w sobie jest prosta i znajdziesz ją na forum w zlotej raczce autorstwa mck, ktora tak na marginesie bardzo mi pomogła.√∞ :kie:
Ostatnio edytowano 3 lut 2010, o 15:51 przez Kuba44, łącznie edytowano 1 raz
Kuba44

Post numer:#6  Postprzez jasio_zawodnik » 3 lut 2010, o 15:50

pompa zacznie pracować lub nie... :) będziesz wiedzieć czy jest sprawna czy też nie :)
jasio_zawodnik

Post numer:#7  Postprzez mck » 4 lut 2010, o 16:08

przyłóż w zbiornik butelką od BOLSA;p w toruniu działało;p
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez vmasher » 31 mar 2010, o 17:38

odgrzewam temat

przyznam że pilna sprawa, bo auto stoi unieruchomione

pompka paliwa siadła (silnik M40)
więc wziąłem pompkę z silnika (M20) i :cen:...

w tej wyjętej z M40 są dwa wężyki, a w wyjętej z M20 tylko jeden (co zrobić)

pompki nie da się przełożyć, bo jest inne mocowanie
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez tigre0070 » 31 mar 2010, o 18:29

vmasher napisał(a): (co zrobić)
szukać pompki od m40...
tigre0070

Post numer:#10  Postprzez vmasher » 31 mar 2010, o 19:17

tigre0070 napisał(a):szukać pompki od m40...

to jest jakieś rozwiązanie, ale dlaczego do M40 wchodzą dwa wężyki, a M20 ma jeden ?

może da się to jakoś obejść ? od czego będzie ten drugi wężyk ?
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez mck » 31 mar 2010, o 22:34

to nie tak...

pompa ktora masz siedzi w koszu z dwoma wezykami ktory to kosz pasuje do zbiornika 55L, a taki z jednym wyjsciem jest do zbiornika 63L (mam nadzieje, ze nie wprowadzam w blad, ale jestem pewny na 99%)

Nie da sie przelozyc samych silniczkow miedzy koszykami?

W starych e30 w ogóle to chyba bywało tak, że w zbiorniku była pompa niskiego ciśnienia, a na zewnątrz druga 3.0Bar...
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez vmasher » 31 mar 2010, o 22:56

mck napisał(a):pompa ktora masz siedzi w koszu z dwoma wezykami ktory to kosz pasuje do zbiornika 55L, a taki z jednym wyjsciem jest do zbiornika 63L

no i co z tym zrobić ? jak wymienić pompę, kiedy nie można dostać takiej jaka jest potrzebna

po co wogóle ten drugi wężyk ?
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez mck » 1 kwi 2010, o 15:08

Nie chce zgadywac, ale ten drugi wezyk to nie jest jakis powrotny? nie miałem tego drugiego kosza nigdy w ręku, moja wiedza pochodzi tylko z czasów jak poszukiwałem pompy do siebie. Generalnie to jeśli dobrze patrzyłem po allegro to można dostać do Ciebie taką pompę jak potrzebujesz, u Nataliafs xD :jum: :jum: :jum: :jum: :jum: :jum: :jum: także nie polecam.

Rozumiem, że szukasz oryginału Boscha? Jeśli zamiennik, to popytaj w QAP, sam jeżdżę na takiej i nie narzekam:)

----
Na realoem to w ogóle wygląda jak czarna magia. Pie... BMW, zachciało im się jakichś kombinacji z tymi układami zasilania... Na japonie to nawet układ chłodzący paliwo szedł

To o czym mówiłem wcześniej, czyli pompa wstępna i potem druga na wężu szły niby na Arabię i Australię.. Też lol
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#14  Postprzez Blazej0909 » 1 kwi 2010, o 15:24

Ja kiedyś kupiłem pompę i też było drugie wyjście na wężyk i to prawdopodobnie jest powrót. Bo mówimy tu o koszu w którym pompa jest zamocowana. Ja zrobiłem to w ten sposób że szczelnie zaślepiłem tą drugą rurkę i było ok( w taki sposób że na rurkę nałożyłem wężyk zacisnąłem go opaską a z drogiej strony wsadziłem śrubę i też zacisnąłem opaską
Blazej0909
Stażysta

Moje BMW: 325is
Nadwozie: Touring
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#15  Postprzez vmasher » 2 kwi 2010, o 01:28

Błażej0909 napisał(a):Ja zrobiłem to w ten sposób że szczelnie zaślepiłem tą drugą rurkę i było ok

ale u mnie do tej drugiej rurki jest podpięty wężyk i jest w tym wężyku benzyna (chyba powrót) , więc raczej nie zaślepię :P

coś takiego

Obrazek

a może ten powrót można podłączyć gdzieś indziej ?

jak to jest w koszu pompki z jednym wężykiem rozwiązane ?
vmasher
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie