[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

E30 Problem

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

E30 Problem

Post numer:#1  Postprzez Scorpions » 27 lut 2010, o 15:55

Witam wszystkich mam problem, otóż gdy jadę 120km/h cały samochód się trzęsie, zwłaszcza kierownica, skrzynia biegów... Gdy dusze pedał gazu na maxa samochód słabnie... A dziś nawet nie mogłem przekroczyć 110km/h nie wiem co się dzieje... Proszę o pomoc, poradę ? Co jest nie tak ? Nawet na 1szym 2gim biegu nie da się szybko jechać bo samochód się trzęsie.... Nie to żebym chciał 120 jechać na 2jce...

PS: Wybaczcie być może gdzieś istnieje podobny temat.. Ale potrzebuje szybkiej pomocy... Bo nie wiem co dalej działać...

BMW e30 kombi touring
316
1.6
Benzyna gaz
Scorpions

Post numer:#2  Postprzez ciapaaty » 27 lut 2010, o 16:02

syndrom opisywany przez ciebie moglby przypominac brak pracy na wszystkich cylindrach, wtedy nie rowna praca silnika wprowadza go w drgania. Brak mocy tez by tu pasowal. Takze sprawdz swiece, palec, przewody.
ciapaaty

Post numer:#3  Postprzez Arczi e30 » 27 lut 2010, o 16:02

ja bym sprawdził sprzewody zapłonowe .. tak na pierwszym miejscu, być moze nie chodzi na któryś garnek, kierownica bedzie sie trzęsła bo cała buda moze sie trząść od nierównej pracy .. takie jest moje zdanie ..
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez Robcio_ » 27 lut 2010, o 16:11

ale przecież słychać po pracy silnika jeżeli nie chodzi na wszystkich cylindrach a na luzie normalnie się kręci? te dolegliwości masz tylko w czasie jazdy czy na postoju też się trzęsie?
Robcio_
Magister

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B27
Kolejne BMW: 535d
Nadwozie: Touring
Silnik: M57TUD30

Post numer:#5  Postprzez atheo » 27 lut 2010, o 16:15

Kolego a nie miałeś strzału na LPG ?
atheo

Post numer:#6  Postprzez Scorpions » 27 lut 2010, o 16:17

ciapaaty napisał(a):syndrom opisywany przez ciebie moglby przypominac brak pracy na wszystkich cylindrach, wtedy nie rowna praca silnika wprowadza go w drgania. Brak mocy tez by tu pasowal. Takze sprawdz swiece, palec, przewody.

Strzał może i miałem ale nie zwróciłem uwagi... A może nie było, a dzieje mi się tylko tak w czasie jazdy.. Gdy stoję i mam na luzie wszystko jest ok...

Na każdym biegu jest tak samo... Jadę nawet na 2gim biegu i cisnę gaz to tam samo mam..

Świece były wymieniane nie dawno... Więc raczej odpada. Cylindry powiadasz czyli co powinienem zrobić ?
Scorpions

Post numer:#7  Postprzez Robcio_ » 27 lut 2010, o 16:25

ale wsiadasz do auta odpalasz na luzie silnik się wkręca płynnie na obroty do końca kreci ? nie ma żadnych problemów ?
Robcio_
Magister

Post numer:#8  Postprzez Scorpions » 27 lut 2010, o 16:30

Robcio_ napisał(a):ale wsiadasz do auta odpalasz na luzie silnik się wkręca płynnie na obroty do końca kreci ? nie ma żadnych problemów ?

Wszystko jest git obroty się nie zmieniają tzn nie słabną itp i nie trzęsie się... Dopiero jak wyjadę na prostą i chce osiągnąć prędkość.. To tak jak pisałem jadę np. na 4ce dojdzie do 80km/h i trzęsie się, słabnie... I dopiero jak zwolnię to mogę jechać już w miarę normalnie no ale nie przekroczę 120km/h czasami nawet nie dojdzie do 110km/h
Scorpions

Post numer:#9  Postprzez Robcio_ » 27 lut 2010, o 16:32

To czego chcesz szukać przy silniku przy cylindrach bardziej sie skup na przeniesieniu napędu, wał sprzęgło dyfer
Robcio_
Magister

Post numer:#10  Postprzez Scorpions » 27 lut 2010, o 16:46

To ja już w końcu nie wiem co mam robić...

Robcio_ napisał(a):To czego chcesz szukać przy silniku przy cylindrach bardziej sie skup na przeniesieniu napędu, wał sprzęgło dyfer

Niech ktoś podsumuje to co mam zrobić, sprawdzić? Bo ja już mam mętlik jeszcze trochę to będę musiał sprzedac BMW... Czego bym nie chciał, bo mi jej szkoda...
Scorpions

Post numer:#11  Postprzez Robcio_ » 27 lut 2010, o 16:53

Gdyby to były same bicia, trzęsienie to można by jakieś poduszki sprawdzić, bicie wału całą sprawę komplikuje ten spadek mocy
Robcio_
Magister

Post numer:#12  Postprzez Scorpions » 27 lut 2010, o 17:01

Robcio_ napisał(a):Gdyby to były same bicia, trzęsienie to można by jakieś poduszki sprawdzić, bicie wału całą sprawę komplikuje ten spadek mocy

No właśnie... A może znacie kogoś znającego się na BMW ze Świdnika lubelskiego lub okolic ? Żeby mógł się przynajmniej przejechać i coś stwierdzić... Bo nie wiem co mam robić, to aż za bardzo utrudnia jazdę, gdzie kiedyś jeździłem 180km/h to teraz ledwo 110km/h to jest żenujące i denerwujące...
Scorpions

Post numer:#13  Postprzez ciapaaty » 28 lut 2010, o 00:25

moze to byc kwestia przeplywomierza, jezeli auto zapala normalnie i bez problemow a dopiero po wcisnieciu gazu brakuje mu mocy to proponuje ci podpiac sie pod lacze diagnostyczne ktore nie kosztuje zbyt wiele i skonczy sie twoje gdybanie, jesli sa problemy z elektronika to gdybanie to najgorsza z opcji, najlepiej zdiagnozowac to przez podpiecie sie pod komputer.
ciapaaty

Post numer:#14  Postprzez atheo » 28 lut 2010, o 01:18

Tak samo auto się zachowuje na lpg i na benzynie? (te drgania)
Bo dla gazu przepływka jest zbyteczna i klapka czy tez elektronika w niej moze byc uszkodzona i nie robi to rożnicy. Odpowiedz sobie na to pytanie a wykluczysz z tego przepływke lub będziesz wiedział, że to ona.
atheo

Post numer:#15  Postprzez Scorpions » 28 lut 2010, o 01:41

atheo napisał(a):Tak samo auto się zachowuje na lpg i na benzynie? (te drgania)
Bo dla gazu przepływka jest zbyteczna i klapka czy tez elektronika w niej moze byc uszkodzona i nie robi to rożnicy. Odpowiedz sobie na to pytanie a wykluczysz z tego przepływke lub będziesz wiedział, że to ona.

Tak na LPG jest tak samo jak na benzynie... Wiec nie wiem co może być jeszcze przyczyną... I w ogóle nie wiem co robić.... Dziś mi się udało bez problemu jechać 160 prawie ale jak już zwolnisz i chcesz ponownie tą prędkość osiągnąć to trzęsie ;//
Scorpions

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie