[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pojemność zbiornika paliwa

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Pojemność zbiornika paliwa

Post numer:#1  Postprzez lincoln » 4 gru 2007, o 02:47

Panowie, tak czytam posty i w koncu nie wiem jakiej pojemnosci jest zbiornik w E30, jedni piszą, ze 55-60, a znowu z innej strony czytam ,ze na maxa tankuja 49l. Kurcze u mnie na wskaźniku jest 55, ale ta wartosc jest bardzo blisko 40l i szybko spada na te 40, az niemowliwe, by przepalił 15l po 80km spokojniej jazdy... No i jak ze wskazaniami kompa, pokazuje rzeczywstą wartośc? Patrzac na wskaxnik i jego opadanie to wychodzi ,ze bierze conajmniej dyszkę, a komputerek twardo obstawia przy 8.5, kto ma racje?
A co do spalania, to cały czas kopci mi na biało, nie ubywa płynu, moze za duzo paliwka podaje, czy b25 ma jakis dodatkowy wtryskiwacz rozruchowy, czy wtryski wszystko załatwiają??? Dodam ,ze nie mam sondy ani kata!
lincoln

Post numer:#2  Postprzez Iro » 4 gru 2007, o 08:03

poruszany gdzies ten temat był...
Ale jest ogólnie tak ze wchodzi 55 ltr po sam przewod wlewowy natomiast wskazowka do 40 spada powoli od 40-30 szybko od 30 do 20 tak sobie( okolo 100 km w trasie). ix pali troche wiecej 1-2 ltr od zwyklego czyliw cyklu miejskim przy spokojnej jezdzie zmiescisz sie w 13-15 ltr
Iro

Post numer:#3  Postprzez yoshi » 4 gru 2007, o 09:58

E30 ma 2 pojemności baku :)
ogólnie 55l dla coupe 65l dla touring w sedanach rożnie bywało :) diesle miały 65l, 316, 318, 320 55l, a 325i i 325ix miały 65l jakoś tak

co do wskazań to OBC jest bliższy prawdy niż wskaźnik analogowy :) mi np. rezerwa zapala się jak minie czerwone pole :P

a co do białego dymu z komina to masz płyn w komorze spalania na 100% :!:

lincoln napisał(a):zy b25 ma jakis dodatkowy wtryskiwacz rozruchowy

tak jest w każdym silniku wtryskowym BMW
yoshi

Post numer:#4  Postprzez lincoln » 4 gru 2007, o 10:50

Moj ix niestety ma całkowicie zdemontowany naped przedni, łacznie z przegubami:(
Co do białęgo dymu to kurcze lipa, bo głowica sprawdzona a spalnowana, markowa uszczelka pod głowica (erling), nowe śruby torx! SZczerze to autko jest jeszcze na dotarciu (dopiero 500km), a z tyłu czuc taki lekkie powonienie oleju, a w tym czasie ubyło moze 50-100ml płynu. Może to tez wina , ze auto stało ponad miecha z prawie pustym bakiem i woda sie mocno skraplała!
A co do wtryskiwacza rozruchowego to gdzie on niby jest, bo dopłym paliwa jest tylko do listwy wtryskowej z tego co zdazyłem dostrzec???
Z tym bakiem to zrobie tak ,ze wyjeżdze do zera, bede miał 5l w bagażniku i potem podjade na stacje do pełna zatankuje i powinienem wiedziec! ALe czy to mozliwe bym komp oszukiwał przy średnim spalaniu o 2l na 100km???
lincoln

Post numer:#5  Postprzez Strzelba » 4 gru 2007, o 10:57

lincoln napisał(a):ze wyjeżdze do zera

to potem mozesz juz nie zapalic do pompa paliwa padnie i bedziesz mial wiecej klopotow niz to warte
Nie zadawaj mi na PW pytań po co, dlaczego itp - nie odpowiem, a Ty dostaniesz bonusik. Forum jest do zadawania pytań!!!
NIE ODPISUJE NA PW DOTYCZĄCE DOSTĘPU DO GIEŁDY i SMSy chyba że chcesz bonusik

Czapki bejsbolówki z logo forum
Strzelba
Administrator

Moje BMW: 328iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 318iS
Nadwozie: Coupe
Silnik: M42B18

Post numer:#6  Postprzez lincoln » 12 gru 2007, o 00:34

Eh, wkaźnik pokazywał praktycznie zero, zatankowałem do pełna i weszło 46l, przy przebiegu 480km, co daje prawie 10L na 100, a komp podaje wartosci o 2litry nizsze spalania sredniego! To normalne?
lincoln

Post numer:#7  Postprzez rafał18 » 16 gru 2007, o 02:38

u mnie tez ta wskazowka szubko opada a wskaznik spalania pokazuje chyba wiecej jak mi spala
a rezerwa jaka ma pojemnisc
rafał18

Post numer:#8  Postprzez Arczi e30 » 16 gru 2007, o 09:50

lincoln napisał(a):Eh, wkaźnik pokazywał praktycznie zero, zatankowałem do pełna i weszło 46l, przy przebiegu 480km, co daje prawie 10L na 100, a komp podaje wartosci o 2litry nizsze spalania sredniego! To normalne?

słuchaj moja rada jest taka .. miałem juz kilka e30-tek .. i zawsze patrzyłem ile zatankowałem, wyłapałem srednie spalanie i tego sie trzymałem .. nikt mi nie powie że wskaznik paliwa w e30 jest dokładny .. tzn. bardzo dobrze mozna sugerowac sie rezerwa o ile znamy srednie spalanie .. moja 320i w Touringu przejezdza na rezerwie w miescie ok. 42-45km ... wiec spokojnie jezdze czesami do wartosci 25-30km na rezerwie i jade nastacje
Obrazek
Gites majonez :D
Arczi e30
Profesor

Moje BMW: 32xx
Nadwozie: Sedan
Silnik: mxxbxx

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie