[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Wymiana listwy wtryskowej M20B20.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Wymiana listwy wtryskowej M20B20.

Post numer:#1  Postprzez crimi » 14 lut 2011, o 22:19

Czy aby wymienic cala listwe wtryskowa, musze zrzucic glowice, odkrecic kolektor dolotowy, i od kolektora dopiero listwe? Czy wymiana tego ustrojstwa wiaze sie az z takimi kosztami (uszczelka pod glowice, uszczelki pod kolektor ssacy/wydechowy, uszczelka pod dekiel klawiatury, regulacja zaworow)?
Dzis wybadalem (:cen:), po przygodach na Pb, ze ktorys wtrysk robi zwarcie, komp glupieje, odcina zaplon, ale paliwko dalej podaje. Pod maska podczas tego wybryku, slychac bzyczenie ktoregos z wtryskow, czyli cale paliwo cisnie do wydechu, i pozniej spala sie w nim, co nieraz slychac solidnym strzalem z wydechu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QPGeMKCeCsE[/youtube]
crimi

Post numer:#2  Postprzez kamilja » 14 lut 2011, o 22:29

Żeby wymienić listwę wtryskową nie musisz demontować głowicy...wystarczy jak odkręcisz kolektor dolotowy a głowicę zostawisz w spokoju. Od kolektora później odczepisz listwę. Ogólnie temat dość prosty.
kamilja
Student

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez crimi » 14 lut 2011, o 22:38

Ale zeby sciagnac kolektor, tez trzeba sie pewnie nagimnastykowac, te sruby sa tam tak poukrywane ze szok.
A jak sprawdzic pojedynczo wtryski, bez ich wyjmowania (chodzi o elektryke), jakie maja miec wartosci rezystancji na cewkach?
crimi

Post numer:#4  Postprzez SpiderS » 14 lut 2011, o 22:40

a moze wina lezy po stronie instalacji- wtyczki co łączy listwę z instalacja silnika
Obrazek
SpiderS
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez crimi » 14 lut 2011, o 22:51

SpiderS napisał(a):a moze wina lezy po stronie instalacji- wtyczki co łączy listwę z instalacja silnika

Tego rowniez nie wykluczam. Teraz tylko, po ktorej stronie wtyczki :mad2:

Choc objawy maja sie bardziej do samego wtryku. Bo gdyby sama instalacja (powiedzmy zwarcie), to powinnien byc caly czas problem, a tak to sie dzieje gdy silnik jest zimny. Na LPG, hula az milo. Wtryski sa odlanczane poprzez mase, wiec nic sie nie dzieje w instalacji podczas pracy na LPG. Myslalem tez ze przekaznik przelanczajacy LPG/Pb, i zwarlem ten kabelek co jest masa wtryskow, i bez zmian.
Pozatym ewidentnie slychac tak jak by ktorys wtrysk bzyczal podczas wystepowania tego problemu.
crimi

Post numer:#6  Postprzez Pietrek » 14 lut 2011, o 23:53

U Mateusza wymieniałem listwe bez sciągania kolektora ssącego, da się.
Jest troche gimnastyki bo trzeba zdjąć pokrywe zaworów i wykręcić szpilki pokrywy (na kontre)
Potem z tego co pamiętam odpiąłem wiązke od wtrysków, następnie wyjąłem listwe razem z wtryskami,

Jest tam strasznie mało miejsca i możesz mieć problem z rozpinaniem wiązki od wtrysków, zmontuj sobie jakiś ostry haczyk którym pędziesz ściągał zabezpieczenia

Zdjęcie i ponowne załozenie nie powinno zająć więcej niż godzine.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#7  Postprzez crimi » 15 lut 2011, o 00:01

Pietrek napisał(a):U Mateusza wymieniałem listwe bez sciągania kolektora ssącego, da się.
Jest troche gimnastyki bo trzeba zdjąć pokrywe zaworów i wykręcić szpilki pokrywy (na kontre)
Potem z tego co pamiętam odpiąłem wiązke od wtrysków, następnie wyjąłem listwe razem z wtryskami,

Jest tam strasznie mało miejsca i możesz mieć problem z rozpinaniem wiązki od wtrysków, zmontuj sobie jakiś ostry haczyk którym pędziesz ściągał zabezpieczenia

Zdjęcie i ponowne załozenie nie powinno zająć więcej niż godzine.

A nie latwiej wyjac listwe z wiazka? Dla Ciebie to byla godzina, znajac moje szczescie i opanowanie nerwow, conajmniej 6h i pewnie kilka zniszczen, lub pogubionych srub, szpilek, nakretek :P
crimi

Post numer:#8  Postprzez muranos » 15 lut 2011, o 22:47

sczytaj kody błedów z ecu. jak nie wiesz jak to na piv. bedziesz wiedziałał która sekcja.w sumie i tak niewiadomo która jest która :)
economizer ci trochę zawyża. masz gaz na mikserze?

jeden wtrysk ma 15 OHM, ale są łaczone równogle trójkami czyli jedna sekcja ma 5 OHM.
tez podejrzewam u siebie walnięty wtrysk i będę śledził twojego posta w miarę możliwości pomagająć.

ecu steruje wtryskami porzez wyjścia 16 i 17.

trzeba jeszcze znależć gruby kabel czerwono biały przy przekażniku głównym i zmierzyć rezystancje.

próbowałeś jakiegoś czyszczącego prreparatu do wtrysków?

okrągła kostka na siedem pinów pod przepustnicą (wiązka wtrzysków i czujników temp po 87)lubi gnić
Ostatnio edytowano 16 lut 2011, o 19:55 przez muranos, łącznie edytowano 1 raz
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez crimi » 15 lut 2011, o 23:20

muranos napisał(a):sczytaj kody błedów z ecu. jak nie wiesz jak to na piv. bedziesz wiedziałał która sekcja.w sumie i tak niewiadomo która jest która :)
economize ci trochę zawyża. masz gaz na mikserze?

jeden wtrysk ma 15 OHM, ale są łaczone szeregowo trójkami czyli jedna sekcja ma 5 OHM.
tez podejrzewam u siebie walnięty wtrysk i będę śledził twojego posta w miarę możliwości pomagająć.

ecu steruje wtryskami porzez wyjścia 16 i 17.

trzeba jeszcze znależć gruby kabel czerwono biały przy przekażniku głównym i zmierzyć rezystancje.

próbowałeś jakiegoś czyszczącego prreparatu do wtrysków?

okrągła kostka na siedem pinów pod przepustnicą (wiązka wtrzysków i czujników temp po 87)lubi gnić

Jak sczytac bledy? Hmm, ciekawa opcja, mam kabel pod kompa (PC, nie laptop, wiec nie usmiecha mi sie targac PC na taka pogode).
Tak, mam gaz, na mikserze, z regulacja na srube.
Co do rezystancji, to mnie zmartwiles, myslalem ze sa sie je jakos sprawdzic pojedynczo, bez ich wyciagania (listwy).
O ktorym przekazniku glownym mowa? Jakies foto? Ijaka rezystancja mialby wtedy byc?
Preparaty czyszczace: w sumie raz na pol roku, moze troche wiecej, i typowo pod LPG, bo podobno wtryski sie zapiekaja, ale dzwiek i praca calego auta nie wskazuje zeby byly zapieczone.
Ta kostke na siedem pinow, jak mozna ja organoleptycznie sprawdzic? Mierzac w strone kompa, lub w strone wtryskow? Jakie wartosci rezystancji?

Duzo pomogles z tymi wtyczkami i rezystancjami (szkoda ze sa w szeregu po 5 OHM). Bede w stanie mozliwosci sprawdzac, co pokazuje na tej wtyczce, domyslam sie ze na zimnym silniku, i wstrone wtryskow.
crimi

Post numer:#10  Postprzez muranos » 16 lut 2011, o 20:10

nietrzeba laptopa tylko zarówke
kostka jest po przepustnicą jakieć 15-20 cm
Jest dobrze, ale nie jest znowu tak tragicznie
muranos
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez crimi » 16 lut 2011, o 21:09

muranos napisał(a):nietrzeba laptopa tylko zarówke
kostka jest po przepustnicą jakieć 15-20 cm

Sposob na zarowke? Cos gdzies kiedys czytalem, musialbym poszukac tu na forum.
Kostke widzialem, bo wkoncu, przewody z przekaznika tam wedruja, odlancza wtryski. Musialbym troche rozebrac dolot, zeby tam sie odstac, i sprobowac rozlaczyc wtyczke, i ewentualnie posprawdzac rezystancje. Ale zimno na zewnatrz :/
crimi

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie