[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

odpala na chwile i gaśnie

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

odpala na chwile i gaśnie

Post numer:#1  Postprzez pscu » 6 maja 2011, o 00:16

[b]witam...mój problem polega na tym że silnik kręci kreci dosyć długo po jakimś czasie zaskoczy lecz gdy wskazówka spalania dojdzie maksymalnie do góry silnik gaśnie dodam że jest to 2.3 z 84roku...
pscu

Post numer:#2  Postprzez mck » 6 maja 2011, o 01:11

Sprawdź pompę paliwa.

Generalnie to temat z :cen:, bo podpowiedzi będzie tak dużo jak ludzi na forum. Musisz sam najpierw podziałać, a dopiero potem szukać pomocy. Ja bym zaczął od pompy.
Obrazek
mck
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez malchan » 6 maja 2011, o 06:27

pompa paliwa daje za małe ciśnienie. mialem tak samo w moim m30
malchan
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#4  Postprzez pscu » 7 maja 2011, o 00:30

Wymieniłem świece,przewody WN,filtr paliwa,sprawdzałem ciśnienie na tłokach,kasowałem serwis i dalej nic...pompy jeszcze nie sprawdzałem ale nawet nie pali gdy wtryskuje starter,a wydaje i sie ze gdyby to była pompa to by na starterze odpaliła...Czy może to być jakas częsć elektryczna???
pscu

Post numer:#5  Postprzez kamil.k » 7 maja 2011, o 16:37

pscu, wyminiełs wszystko na nowe częsci ??

długo kreci bez dodawania gazu czy jak dodasz sie cos zmienia ??

pompa paliwa pracuje jak przekrecisz kluczyk czy dopiero jak krecisz rozrusznikiem ??

od kiedy jest taki objaw ?? jakie masz wolne obroty po odpaleniu zimnego silnika ?? swieczki jak maja kolor elekrody ??
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez pscu » 7 maja 2011, o 23:02

wszystkie części nowe...nie reaguje na gaz przy odpalaniu,pompa chodzi po przekreceniu stacyjki...a objawiawiło sie to po pozadnym daniu jej po garach...świece są zalane...

[ Dodano: 07-05-2011, 23:11 ]
obroty rosną po odpaleniu silnika cały czas az do rozłączenia silnika,to jest jakies 2,5tys obrotów lecz gdy po odpaniu wcisne pedał gazu to dojdzie szybko do okolo 6 tys i gaśnie
pscu

Post numer:#7  Postprzez kamil.k » 8 maja 2011, o 07:30

a jak tak odpali i wkrecisz do 6 tys to kopci na jakis kolor ??

sprawdzałes szczelnośc dolotu?

musisz sprawdzic przepływomierz bo może klapka sie gdzies zacieła.możesz sciagnac pokrywe z niego ,taka czarna kwadratowa i zobaczyc czy scieżka nie jest wytarta.zaznacz połozenie suwaka i go przestaw.mozesz odlaczyc przepływke i sprawdzic czy jest różnica

jak zalewa swiece to może wtryskiwacz rozruchowy leje paliwo .jest on na kolektorze dolotowym od strony wydechu.odłacz wtyczke od niego albo wyciagnij i wsadz do butelki

u mnie obroty tak same z siebie po odpaleniu rosły jak miałem popsuty czujnik położenie przepustnicy.on ma od spodu dwie srubki.mozesz odkrecic i poruszac nim.zaraz jak sie zamknie lub otworzy przepustnice powinien klikac .tylko ze u mnie po prostu trzymal za wysokie obroty
życie polega na sprycie
kamil.k
Moderator

Moje BMW: 327i
Silnik: m20b27
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#8  Postprzez pscu » 8 maja 2011, o 10:22

ok dzięki...jutro to wszystko sprawdzę i dam znać czy coś się zmieniła:]
pscu

Post numer:#9  Postprzez Pietrek » 10 maja 2011, o 23:42

pscu napisał(a):a objawiawiło sie to po pozadnym daniu jej po garach...świece są zalane...

Tak jak kamil pisze, najprawdopodobniej klapka się zacięła i jest w pozycji MAX, czyli daje tyle paliwa ile wlezie
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#10  Postprzez MaDin » 9 paź 2011, o 16:20

Mój brat ma m20b20 w wąskiej. Silnik przeszedł parę operacji ale po ostatniej również ma objawy ww. Odpala bez gazu rosną obroty do 2,5 tyś i gaśnie. Po zgaszeniu słychać syczenie z okolic gumy przepływki a po zdjęciu jest kupę paliwa (lpg brak). Dodam że wtryski idą do mycia "dźwiękami". Mam też pytanko - jak myślicie wtryski od m40 1,8 pasowały by do m20?
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez Escobar » 9 paź 2011, o 16:31

MaDin napisał(a):Mój brat ma m20b20 w wąskiej. Silnik przeszedł parę operacji ale po ostatniej również ma objawy ww. Odpala bez gazu rosną obroty do 2,5 tyś i gaśnie. Po zgaszeniu słychać syczenie z okolic gumy przepływki a po zdjęciu jest kupę paliwa
wtryskiwacz rozruchowy podaje cały czas , są dwie możliwości uszkodzony sam wtryskiwacz lub czujnik temperatury odpowiedzialny za podanie paliwa gdy silnik jest zimny. Jak pamiętam w M10 po przekręceniu zapłonu wtryskiwacz ten podawał paliwo przez 6-8 sekund na zimnym żeby ułatwic rozruch. Inna ewentualnośc to uszkodzony regulator ciśnienia i wtedy wężykiem podciśnieniowym z regulatora paliwo jest zasysane do kolektora.
Wtryski pasują ale mają większą wydajnośc .
Escobar
Stażysta

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#12  Postprzez MaDin » 13 lis 2011, o 09:08

Witam. Po małych próbach odpala ale ciężko; trzeba trzymać przez jakiś czas na gazie bo gaśnie. Po delikatnym nagrzaniu chodzi ale bardzo obroty falują od 1500 do 700 lubi też zgasnąć. Wczoraj odpaliłem chodzi jak napisałem ale po dodaniu gazu chodzi z dziwnym sykiem no i zaczął czasami strzelać w wydech jakby któryś gar zdechł (tylko benzyna gaz jest ale nie podpięty a przełącznik ustawiony na tylko benzyna). Dodam że przy trzymaniu na gazie nie gaśnie ale zbyt równo nie chodzi. Myślę że przyczyną tego stanu rzeczy są: zawór powietrza dodatkowego (tu prosił bym bardzo o fotkę kolegów z forum), czujniki temperatury, czujnik termiczno czasowy i zastanawiam się nad przepławką. Choć dochodzą wtryski bo trochę bunia stała. Może ktoś podzielić się opiniami - proszę o przemyślane odpowiedzi kolegów forumowiczów. Postaram się (jeśli znajdę czas) wrzucić filmik.
PS obawiam się że instalacja jest nie od tego modelu m20. Ja próbuje uratować m20b20 wąska 84r. sedan - jeśli można proszę o fotki całego silnika i podzespołów do porównania jeśli ktoś taką bunie posiada.
Pozdrawiam.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#13  Postprzez wojtaq » 13 lis 2011, o 09:38

http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... ld_system/
nr 7 wtrysk rozruchowy może go zalewać
http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... ow_sensor/
nr 11 masz silnik krokowy czyli powietrza dodatkowego zawór w co wątpie żeby to on robił taką rzeź
http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... _system-2/
nr 6 regulator ciśnienia paliwa , z niego wychodzi wężyk nr 8 i wchodzi gdzieś w dolot , odłączasz wężyk od dolotu i widzisz czy leje paliwem czy nie , jeśli leje to go zalewa i regulator do wymiany
ponadto
http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... gle_parts/
nr 1 to kopułka , sprawdziłbym w jakim jest stanie - czy styki nie są powypalane
nr 2 to palec także musi być w dobrym stanie
ważne jest także by filtr paliwa był czysty i w pełni drożny
sprawdzałeś czy jest iskra?
zdejmij kable ze świec , włóż jakieś świece w kable , przyłóż do głowicy bądź gdzieś świece i zacznij kręcić tak jakbyś chciał odpalić i zobacz czy na każdej świecy pojawia się ładna iskra
najpierw musisz posprawdzać te podstawowe rzeczy bo nie napisałeś czy sprawdziłeś przepływkę więc jeśli wszystkiego nie sprawdzisz to grube grzebanie póki co odpada
dolot jest w 100% szczelny ?

[ Dodano: 13-11-2011, 08:41 ]
MaDin, a rozwiązałeś problem z zalewaniem silnika ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Post numer:#14  Postprzez MaDin » 13 lis 2011, o 13:32

Rozruchowy daje mgiełkę ale nie sprawdzałem ile sekund; powinien chyba 8s.
Tu na linku bmwfans:
http://bmwfans.info/parts/catalog/E30/4 ... ow_sensor/
nr 11 wygląda podobnie ale jest przy nim wtyczka a na linku nie ma, dlatego prosił bym o foto dla porównania.
Jutro znajdę chwile i sprawdzę czy zalewa rozruchowy i w ogóle okład podciśnienia.
Już jest m40b16
MaDin
Student

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#15  Postprzez wojtaq » 13 lis 2011, o 14:21

MaDin, znaczy się nie wiesz gdzie masz krokówkę pod maską ?
jeśli tak to zrób foto pod machą i Ci zaznacze
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Silnik: M60B40

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie