[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przepływomierz i nie równa praca silnika

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Przepływomierz i nie równa praca silnika

Post numer:#1  Postprzez Kretinio89 » 1 lut 2012, o 22:58

Witam wszystkich fanatyków i posiadaczy BMW E30. Jestem posiadaczem od niedawna swojego 1 w życiu samochodu którym jest BMW E320i m20b20 z 1989r z gazem. Na początku samy mechanik od którego kupiłem samochód powiedział żeby wymienic krokowca bo jest zepsuty i przez którego obroty falowały. oczywiscie wymienilem i falowanie znikło, ale jest problem z nieróną pracą silnika. Na zimnym silniku lepiej chodził na benzynie niż na ciepłym...na gazie pracuje dobrze. Przedwczoraj jadac do pracy o 6 rano przy mrozie -10 miałem wystrzał jak przełączyłem na gaz (za szybko przełączyłem...). Moim zdaniem po przeczytaniu paru postów myśle że poleciał przepływomierz, ale jest też to troche dziwne dla mnie..na podłączonym przepływomierzu na benzynie na postoju mi gasnie, a na odłączonym pracuje normalnie..? mam zamiar jechać do elektryka podpiąć pod komputer ale też chciałem tutaj o to zapytać. Czy oby to na pewno przepływka? filtr mam stożkowy (podobno dziadostwo). Powracając do tematu nierównej pracy silnika, co może być tego powodem? Kopułka i palec? Filtr powietrza? Sonda? Filtr paliwa? Świece (sprawdzane były czy nie są pozalewane jak narazie tylko tyle...przy takim mrozie samemu nic nie mozna sprawdzić na powietrzu wiadomo....)?

Jak możecie coklowiek o tym napisać byłbym wdzięczny ;)))) Pozdrawiam. 8)
Kretinio89

Post numer:#2  Postprzez Pietrek » 1 lut 2012, o 23:10

Kretinio89 napisał(a):na podłączonym przepływomierzu na benzynie na postoju mi gasnie, a na odłączonym pracuje normalnie..?

przepływka... jak był wystrzał to nie ma się co dziwić.
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez kamil7s » 2 lut 2012, o 00:30

Przepływka jeśli strzeliło. Jeśli jesteś zainteresowany napisz na pw :)

Strzeliło, jeśli już...
mod.

To popraw od czegoś w końcu jesteś, nie?
Ostatnio edytowano 4 lut 2012, o 20:27 przez kamil7s, łącznie edytowano 2 razy
kamil7s
Uczeń

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#4  Postprzez snookie.m50 » 2 lut 2012, o 00:52

tak ma właśnie być, jeżeli przepływka walnięta to auto kuleje/gaśnie, gdy ją odepniesz wtedy jest wszystko ok :)
snookie.m50

Post numer:#5  Postprzez Kretinio89 » 2 lut 2012, o 23:04

Postaram sie jutro zgrać i na neta wrzucic jak pracuje silnik przy wydechu...jest lipa bo bulgocze i nie równo chodzi.Może akurat ktoś coś bedzie wiedział. Dzieki za podpowiedź i tak Wszystkim :)

[ Dodano: 03-02-2012, 15:20 ]
http://www.youtube.com/watch?v=bMEnPMpv ... e=youtu.be

Był odpalony i chodził na benzynie i po dłuższym czasie jest ten filmik, na początku chodził w miare dobrze chociaz też nie do końca. Na termometrach było ponad -10 na minusie wtedy na pewno a w nocy jeszcze chłodniej. Moze to wina wydechu jest bo tak pod maską to nie słychać jakiś złych zachowań silnika.

[ Dodano: 03-02-2012, 15:32 ]
Pietrek napisał(a):to nie ma się co dziwić

podkreślałem że to pierwszy mój samochód :) nie wiem co takie wystrzały mogą znaczyć. Jest jakaś blokada od tych strzałów?
Kretinio89

Post numer:#6  Postprzez zenek22 » 3 lut 2012, o 17:51

no jest zaloz sekwencje albo wywal gaz ;) sa jakies niby antywybuchy ale to nic nie daje uwiez.. mozna jeszcze wywalic kompletnie przeplywke i jezdzic na samym lpg. samochod normalnie odpali bez przeplywki na benzynie potem tylko na gazik przelaczyc.
zenek22

Post numer:#7  Postprzez Kretinio89 » 3 lut 2012, o 18:39

w taką temperature jak postoi to nie da rady przełączyć mi od razu na gaz bo będzie mi podczas jazdy na luzie gasł, tak samo na postoju. Moim zdaniem musi sie zagrzać najpierw na jeździe na benzyne a potem na gaz wrzucić dopiero, tylko też mam problem, bo nie działa mi wskaźnik paliwa i nie wiem ile moge sobie pozwolić na jazde (ile kilometrów) na benzynie..podobno poleciały jakieś diodki w zegarach..ale nic nie moglem o tym znaleźć na internecie jak narazie. Musze przejechać sie do dobrego mechanika żeby mi zdiagnozował co jest grane.
Kretinio89

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie