[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

E30, 318, 1990 z LPG - czasem strzela, problemy z obr.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

E30, 318, 1990 z LPG - czasem strzela, problemy z obr.

Post numer:#1  Postprzez Aferq » 24 lut 2008, o 16:03

Witam! Zakupiłem BMW E30 318 z 1990 roku, z instalacją LPG. I teraz tak:

- na zimnym silniku nie trzyma obrotów na gazie (faluje). Ale domyślam się, że tak musi być - bo na "zimno" nie powinien chodzić na gazie.

- czasami jednak już podczas normalnej jazdy, coś mu nie pasuje i zaczyna mocno falować, a potem wchodzi na wolne obroty około 2000 obr/min i nie chce zejść. Pomaga wyłączenie silnika, i ponowne uruchomienie. Wtedy ładnie utrzymuje na gazie te 750-800, bez falowania.

- no i wreszcie, od czasu do czasu lubi walnąć. Nie zdarza mu się to często... Słychać "bum", niezbyt głośne, szarpie, nie znam się na tym zbyt dobrze... Wygląda to tak, jakby gdzieś w kolektorze wybuchły... No więc właśnie, tylko co? Produkty spalania z silnika, czy też gdzieś w układzie gazowym mam nieszczelność?

Pozdrawiam

Aferq
Aferq

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 24 lut 2008, o 16:30

Aferq napisał(a):- na zimnym silniku nie trzyma obrotów na gazie (faluje)

Możesz spróbować spuścić szlam z reduktora. Robi się to odkręcając nakrętkę na jego dole po uprzednim rozgrzaniu silnika (w tym i reduktora).

Aferq napisał(a): czasami jednak już podczas normalnej jazdy, coś mu nie pasuje i zaczyna mocno falować, a potem wchodzi na wolne obroty około 2000 obr/min i nie chce zejść. Pomaga wyłączenie silnika, i ponowne uruchomienie. Wtedy ładnie utrzymuje na gazie te 750-800, bez falowania.

Silniczek krokowy do przeczyszczenia lub wymiany. Najpierw spróbowałbym przeczyścić.

Aferq napisał(a): no i wreszcie, od czasu do czasu lubi walnąć

Świece, kable WN, nieszczelny dolot - to potencjalne przyczyny. Wymień świece, filtry powietrza i gazu, wyreguluj instalację. Jeśli dalej będzie strzelać, to będziesz musiał szukać przyczyny dalej (naprawdopodobniej w kablach).
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez Menl » 24 lut 2008, o 18:08

Aferq, a najwazniejsze to ... posiedziec na forum i poczytac tematy o gazie bo bylo ich bardzo sporo 8)

Jak kupiles dopiero ta furke to podstawa wymienic swiece,filt powietrza, sprawdzic szczelnosc rur i dolotow , pojechac na wymiane filterka gazu i regulacje na miejscu (30-40zl z filterkiem ).
Menl

Post numer:#4  Postprzez Globi » 29 lut 2008, o 00:09

Aferq, najlepiej pozbyć sie gazu mi też tak sie działo w poprzednim aucie robiłem wszystko co tylko możliwe ale i tak do końca nie było dobrze na ostatnim przeglądzie gazu miałem reduktor do wymiany wiec dałem sobie spokój z gazem filierkami itp ogólnie to najlepiej wychodzi jak masz gaz to BLOS
>>Kupię E30 2dPb<<
Globi
Moderator

Moje BMW: 3xx
Nadwozie: Coupe
Silnik: MxxBxx
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez tigre0070 » 29 lut 2008, o 07:22

tak jak koledzy pisali - filtry , świece , kable WN ,regulacja , sprawdzenie szczelności....
tigre0070

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie