[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Koniec pompy paliwa?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Koniec pompy paliwa?

Post numer:#1  Postprzez maaaad » 22 kwi 2012, o 00:28

Witam,
W moim e30 występuje taki oto problem: gdy trochę mocniej nadepnę na pedał gazu, po przełączeniu na wyższy bieg auto przez chwilę jest jakby przymulone - obroty nie idą do góry, mimo że pedał jest w podłodze. Doskonale widać to i słychać na tym filmie:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-zkQdX10NEc&context=C4a093fbADvjVQa1PpcFMVQNBnHOUtBOgcQo_AMN0Uf_9ezJhxtgw=[/youtube]

Po wrzuceniu 2. biegu obroty "zawieszają się" jakby w okolicach 5250 rpm, po wrzuceniu 3 - najpierw w okolicach 5300-5500-5750 rpm, po chwili - ok. 6000 rpm. Silnik nie chciał zakręcić się wyżej. Objaw ten nie występuje cały czas.

Stąd moje pytania:
1) czy świadczy to o padającej pompie paliwa?
2) którą z pomp Walbro wybrać tak, aby pasowała do e30 z m52b28? Jeśli chodzi o wydajność to wersja 255l/h raczej styknie, ale jest ich kilka odmian z tego, co się zdążyłem rozeznać. No i jakie przeróbki trzeba wykonać, żeby ją wrzucić do e30?

Dzięki z góry, pozdrawiam.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#2  Postprzez bmwmaniak » 22 kwi 2012, o 01:24

U mnie koncząca sie pompa paliwa, miala inne objawy.
!! KUPIE LEWA TYLNA LAMPĘ CZARNA STARTEC !!

Obrazek
bmwmaniak
Stażysta

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: m20b25

Post numer:#3  Postprzez yetiyo » 22 kwi 2012, o 02:30

Moja pompa paliwa, głośno buczy. A na zimnym silniku, tak jakby paliwa nie dostawał, dusi się, gaśnie, ale to wszystko na niskich obrotach, ponad 4000 nie ma szans wejsc
yetiyo

Post numer:#4  Postprzez gebelsik.hs.pl » 22 kwi 2012, o 07:19

Odłącz przepływomierz powietrza i zobacz czy będzie się wkręcać na wysokie.Miałem podobny problem w e34 m50b20,jeśli tak to wiadomo co jest przyczyną niedomagań.
gebelsik.hs.pl

Post numer:#5  Postprzez buhaaq » 22 kwi 2012, o 09:02

Ja miałem tak samo po swapie z m40 na m50. Identyczny przypadek. Wymieniłem pompę i problem ustał. Najlepiej jak byś miał jakąś na podmiankę.
Kupie listwę drzwi, ramke shadow prawe, listwę progową lewa kierowcy(ta przy fotelu na duże spinki).

Pozdrawiam Mateusz.
buhaaq
Student

Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B20
Instalacja LPG: TAK

Post numer:#6  Postprzez maaaad » 22 kwi 2012, o 14:07

Dzięki, mam jakąś tam pompę po regeneracji, to wrzucę ją i się zobaczy :)
maaaad
Magister

Re: Koniec pompy paliwa?

Post numer:#7  Postprzez Wujek » 23 kwi 2012, o 10:40

2) którą z pomp Walbro wybrać tak, aby pasowała do e30 z m52b28? Jeśli chodzi o wydajność to wersja 255l/h raczej styknie, ale jest ich kilka odmian z tego, co się zdążyłem rozeznać. No i jakie przeróbki trzeba wykonać, żeby ją wrzucić do e30?

Dzięki z góry, pozdrawiam.

Polecam Ci model GSS 341 z zestawem montażowym (chodzi o filtr głównie):

Obrazek

Mam taką w mojej e30. Montaż nie stwarza problemów - Walbro jest 2x mniejsze niż oryginał :)

Miej na uwadze że Walbro słychać sporo bardziej niż seryjną pompę - jeśli nie masz tylnej kanpy, może zacząć przeszkadzać.

Swoją drogą jak miałem jeszcze M52B28 padła mi pompa. Założyłem zamiennik do e30 i śmigało to ze sobą bardzo ładnie, więc nie wiem czy jest sens inwestować w Walbro, które tanie nie jest.
Wujek
Student

Moje BMW: 3xx
Silnik: S50B32
Kolejne BMW: e39
Silnik: S62B50

Post numer:#8  Postprzez maaaad » 23 kwi 2012, o 17:17

Thx Wujek, mam profesjonalnie (niby) zregenerowany oryginał (pozostałość po poprzedniej e30), siedzi już w aucie i ogólnie sprawuje się chyba deko lepiej (silnik równiej chodzi, równiej moc rozwija), ale prób takich jak na filmie jeszcze nie robiłem. W każdym razie, jeśli regeneracja okaże się nie do końca profesjonalna, to będę już wiedział, jaką pompkę kupić - markowy zamiennik (Bosch) kosztuje ponad 400 zł, Walbro - ok. 360, przy większym wydatku. Wybór oczywisty :)

Aaa, być może komuś się przyda info - parametry sportowych pomp Walbro:
modele GSS 340, 341 i 342 mają taką samą wydajność (255 l/godzinę), ciśnienie (8,54 bar), średnicę wyjścia (8 mm) i wymiary (średnica 40 mm, długość 120 mm). Róznią się tylko smokiem - GSS 340 ma smok o średnicy 22,5 mm (pośrodku), pozostałe - o średnicy 11 mm, z tym że jedna ma po jednej stronie, druga po drugiej.
Ostatnio edytowano 23 kwi 2012, o 17:24 przez maaaad, łącznie edytowano 1 raz
maaaad
Magister

Post numer:#9  Postprzez Wujek » 23 kwi 2012, o 17:21

maaaad napisał(a):Thx Wujek, mam profesjonalnie (niby) zregenerowany oryginał (pozostałość po poprzedniej e30), siedzi już w aucie i ogólnie sprawuje się chyba deko lepiej (silnik równiej chodzi, równiej moc rozwija), ale prób takich jak na filmie jeszcze nie robiłem. W każdym razie, jeśli regeneracja okaże się nie do końca profesjonalna, to będę już wiedział, jaką pompkę kupić - markowy zamiennik (Bosch) kosztuje ponad 400 zł, Walbro - ok. 360, przy większym wydatku. Wybór oczywisty :)

Poobserwuj jeszcze jak zachowuje się Twój silnik na wysokich obrotach przy pełnym obciążeniu (czyli np trójka i podłoga od 5krpm do odcinki) - jeśli poprzednia pompa padała, powinieneś zaobserwować wzrost osiagów w tym zakresie i banana na twarzy :)

Co do Walbro to cenę ma nie do pobicia, masz rację. Minusem jest jej słyszalność - w przypadku samochodu do codziennego użytku może irytować.
Wujek
Student

Moje BMW: 3xx
Silnik: S50B32
Kolejne BMW: e39
Silnik: S62B50

Post numer:#10  Postprzez maaaad » 15 sie 2012, o 16:52

No i "nowa" (czyt. zregenerowana) pompa daje takie same objawy (mimo pozytywnych pierwszych odczuć), w związku z tym wleci jednak Walbro. Ciekawostka - przy e30 320i pompa ma mieć przepływ 0,7 litra/30 s. (325 - 0,85 litra/30 s.), natomiast dla m52 (przynajmniej w e39) książka podaje minimum 1 litr/30 s.

[ Dodano: 03-06-2013, 02:11 ]
Za sugestią kolegi z innego forum, zmieniłem fajki świec i pompę paliwa na Deatschwerks DW200 (deko wydajniejsza niż Walbro 255). Objawy, o których pisałem w pierwszym poście, ustąpiły.
maaaad
Magister

Post numer:#11  Postprzez ksssysieke30touring » 7 lut 2015, o 21:35

witam,odgrzebie temat,u mnie praktycznie na kazdym biegu powyzej5-5.5tys /obr nastepuje cos w rodzaju koncowki paliwa,po odpuszczeniu gazu przez chwile silnik chodzi jak na 3 garach,spadna obroty i jedzie juz normalnie.walek zmieniony,kompresja dobra,swiece,kable kopolka i palec nowe.dodam ze odpala super obroty trzyma i do tych dziwnych objawow przyspiesza dobrze.czy moze to byc spowodowane umierajaca pompka?jakie cisnienie powinna podawac?chce podjechac do mechaniora i chce wiedziec eby mi kitu niewciskal.nieposiadam podtlenku wiec niema mozliwosci zeby pompa na sucho latala.rezerwa tez malo kiedy zaswieci.
ksssysieke30touring

Post numer:#12  Postprzez nerfy » 16 lut 2015, o 22:15

Kurcze , sorry kolego że tak pod Twoim tematem ale też mam chyba problem z pompą , oto mój problem :
Pewnego razu , jadąc wciskam pedał w podłogę i auto muł, zwalnia, jakby brakowało paliwa, odkręcam ten dekiel pod kanapą , przystawiam ucho pompy nie słychać. Kupiłem nową pompę dojechałem do stacji , zatankowałem wracam i te same objawy. Odkręcam dekiel , głowa przy pompie , zapłon ciasza. Wychodziło by na to że kolejna pompa padła... w zbiorniku na dnie super czysto no nie było, "szczypta" rdzy mniej więcej tam sobie leżała. Dodam że nową pompę założyłem bez tego filterka na jej spodzie bo niechcący na nim stanąłem :P Poprzednia filterek miała. Ma ktoś jakiś pomysł ? Nie uśmiecha mi się wydawać kolejnych plnów na pompę żeby przejechać na niej 2 km a jestem w kropce i nie specjalnie wiem co robić.
Pompa seryjna e30 silnik m54b30.
nerfy

Post numer:#13  Postprzez pawel-87 » 16 lut 2015, o 22:50

nerfy moj kumpel mial taki przypadek padla pompa kupil nowa dzien nie pojezdzil kupil jeszcze jedna i chodzi do dzis i nadal niewiadomo o co chodzilo
pawel-87

Post numer:#14  Postprzez nerfy » 17 lut 2015, o 00:22

hmmm, no ciekawe. A jaką pompe kupił ? Wiesz moze ? Ory czy zamiennik
nerfy

Post numer:#15  Postprzez ksssysieke30touring » 17 lut 2015, o 00:38

nikt nie pomoze?
ksssysieke30touring

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie