[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

M40b18 nie odpala.

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

M40b18 nie odpala.

Post numer:#1  Postprzez bartek.ilc » 14 sie 2012, o 15:13

Witam, Historia "usterki" zaczęła sie miesiąc po zakupie sedana napędzanego przez m40b16. Oto link do wczesniejszych problemów http://bmw-e30.pl/viewtopic.php?t=31189

Po wymianie świec i przewodów wn problem magicznie zniknął.

Nowa historia to śmierć m40b16 i wymiana na m40b18. Była opcja oddania na złom i kupna kolejnego auta, ale cóż... sentyment jakim darzę pierwsze auto wygrał :) Wymiana
przebiegała w miarę bezproblemowo, po drodze wymieniłem pasek rozrządu, napinacz i rolki, filtr paliwa, przełożyłem mało śmigane świece i kable ze starego silnika.
Przyszedł czas na pierwsze odpalenie... i lipa.

Oto co się działo:

przekręcenie kluczyka głośny "klik" i nic. Powód- masa do łapy nie podpięta.
Po podpięciu masy rozrusznik cudownie kręci ale silnik nie odpala.
Pompa stoi. Na bezpiecznikach brak sygnału dla niej, przy zasilaniu "na skróty" śmiga, silnik pare razy kaszlną, strzelił, ale nie zaskoczył, potem mimo pompowania
już przestał się starać, tylko kręci żwawo na rozruszniku.

Czyli:
Pompa jest sprawna, ale tylko przy bezpośrednim zasilaniu, takto nie dostaje sygnału i stoi.
Komputer od b18 raczej jest sprawny, na kompie z b16 objawy identyczne
Bezpieczniki sprawdzone i niepopalone.
Przekazniki- Biały Siemensa i dwa pomarańcze boschowskie klikają tak jak powinny.
Prawie nowe świece i przewody WN które nie są przyczyną problemu, sprawdzanie na przemiennie z innymi kablami i swiecami równiez w niezłym stanie
Cewka daje iskre, świece są mokre czyli paliwko dochodzi do komory. Podkreślam ze kopułka z b18 była pęknięta, przełożyłem sprawną sztuke ze starego silnika razem z
palcem, aczkolwiek czy jest iskra na każdej ze świecy JESZCZE nie sprawdzałem. Czy rozrząd sie przestawił (w co watpie) sprawdze niebawem.

dodam że przyczyna nie jest raczej czujnik położenia wału, mam dwa, chociaz oba są wizulanie nieciekawym stanie (jeden ma ekran i kable widoczne przy samym czujniku
a drugi troche taki poobijany), powinny byc sprawne. Delikatna to rzecz? Korzystam z wiązki z silnika b16, ze względu na to ze jest przerobiona pod instalacje lpg, a sam wiadomo
drugiej nie przerobie. Wiązki się jednak róznią ta która jest w aucie nie posiada dodatkowych wtyczek 2pin i 3pin przy komputerze. Zresztą nie ma do czego ich podpiąc,
duże mają znaczenie?
bartek.ilc

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie