[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20b20 powazny problem

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m20b20 powazny problem

Post numer:#1  Postprzez krystian » 23 sie 2012, o 13:09

Witam, rok temu kupiłem samochód, silnik m20b20 problem z odpalaniem od samego początku, wiec trzeba by go rozwiązać, dodam ze samochód jeździł w tedy na gazie jeszcze, problem występował na benzynie: nie palił, kręcił do 4000 obrotów, i w ogóle brak mocy, okazało się ze poszła przepływka, wiec kopiłem nowa, potem następna, gdyż zjawisko cofki gazu niszczyło mi je po kolei, po zakupie trzeciej wymontowałem gaz.

I tutaj pojawia się dodatkowy problem, samochód nie dość ze nie odpala prawidłowo: czyli kręcenie długie, czasami nawet po kilkanaście razy, gdy już zaskoczy to trzeba pompować gazem gdyż gaśnie. Drugim problemem jest spalanie ok 20l/100. Lecz samochód został zawieziony do elektryka i ten problem został zdiagnozowany jako uszkodzony czujnik położenia przepustnicy. Wszedł sprawny czujnik, 2 dni samochód pali i znów :cen:.

Kolejnym krokiem była wymiana czujnika położenia walu na taki ze sprawnego silnika, i w tym momencie pojawiają się inne problemy z którymi nie mogę sobie poradzić :

- samochód pali jak się mu podoba, czyli czasem na rys, a czasem trzeba piłować po 2,3 razy
- gaśniecie silnika podczas jazdy, trzeba się zatrzymać, wyłączyć zapłon i zapalić, z reguły na rys gdy się go długo przytrzyma na zapłonie

dodam ze jak samochód zapali to chodzi elegancko, żadnych problemow...

Iskra jest bo sprawdzałem, pompka paliwo podaje tez zostało to sprawdzone.

Brak dalszych pomysłów co zrobić...
krystian

Post numer:#2  Postprzez Luca » 23 sie 2012, o 15:55

Hej a prąd Ci się nie gubi?

Dodatkowo proponował bym sprawdzić sterownik silnika - oscyloskop lub podmianka i zobaczysz.

To tak na szybko.
Pozdrawiam
"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris :( 27-09-2003)
Luca
Student

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Coupe
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#3  Postprzez Pietrek » 23 sie 2012, o 17:14

Był gaz, może leją wtryski... Ktoś miał tu podobny problem, musiał kręcić kilka razy zanim odpalił, wtryski lały.

Poza tym, zanim załozysz taki temat, to sprawdź wszystko co możesz we własnym zakresie... krokowiec, sczelnosc dolotu, czujnik temp...
Pietrek
Moderator

Moje BMW: 325e
Nadwozie: Sedan
Silnik: m20b25

Post numer:#4  Postprzez piotr320i1 » 24 sie 2012, o 10:04

zaczął bym od sprawdzenia ciśnienia paliwa czy jest prawidłowe,bo to że pompa podaje paliwo to nic nie znaczy,bo ciśnienie może być zbyt niskie i będą właśnie takie objawy jak opisujesz, bądź też tak jak napisał kolega wyżej że mogą wtryski lać. Ogólnie sprawdź układ paliwowy. Pozdrawiam
piotr320i1

Post numer:#5  Postprzez marcin320i » 29 sie 2012, o 23:03

regulator ciśnienia paliwa
filtr węglowy który znajduje się pod kolektorem dolotowym wypnij wtyczkę i zobacz co się będzie działo
miałem kłopot z zapłonem i okazało się że regulator był trafiony i zalewało filtr z węglem aktywnym który jest spięty do końca nie wiem z czym ale po odłączeniu i wymianie regulatora jest ok
marcin320i
Uczeń

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M20B20
Kolejne BMW: 520
Nadwozie: Touring
Silnik: M54B22

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie