[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

chronic zawory dodatkiem do paliwa?

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

chronic zawory dodatkiem do paliwa?

Post numer:#1  Postprzez lincoln » 5 kwi 2008, o 23:49

Ostatnio wpadł mi w rece stary Autoswiat, a tam temat dotyczacyzejscia z rynku benzyny u95 i dodatkami do paliw i co znalazłem ,ze 325i od 85 do 91 z jakimis tam oznaczeniami i M3 potrzebuja dodatku chroniącego zawory! Nie martwią sie CI co mają lkata, ale moja wersja nie ma kata (stopien sprezania 9.8 a nie 8.8), więc moze wymaga, orientuje sie ktoś???
lincoln

Post numer:#2  Postprzez debauched » 6 kwi 2008, o 13:37

ciekawostka, a mógłbyś wkleić skan tej gazety?
debauched

Post numer:#3  Postprzez maaaad » 7 kwi 2008, o 22:42

Chodzi nie tyle o same zawory, ile o gniazda zaworowe. Auta bez katalizatora zasilane były paliwem zawierającym ołów, a zadaniem ołowiu było smarowanie tychże gniazd i zapobieganie ich zużyciu.
W silnikach z katalizatorem paliwo ołowiowe nie wchodzi w grę i w tym celu silniki takie miały utwardzone gniazda zaworowe.
Z tego co wyczytałem w sieci, wszystkie R6 BMW montowane w e30 miały właśnie utwardzone gniazda zaworowe. To by nawet się zgrywało, bo o ile dobrze kojarzę, do m20 można było zamówić kat w opcji, a jeśli tak, to auto pewnie od razu było przystosowane do spalania benzyny bezołowiowej.
maaaad
Magister

Moje BMW: 320i
Nadwozie: Sedan
Silnik: M52B28
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#4  Postprzez lincoln » 7 kwi 2008, o 23:12

Jak dorwe jakiś skaner to wrzuce, a pismo jest z chyba 2005, albo coś koło tego!
jak co bede lał dodatki:)
lincoln

Post numer:#5  Postprzez DavMc » 8 kwi 2008, o 00:16

lincoln napisał(a):Jak dorwe jakiś skaner to wrzuce

albo ostatecznie użyj aparatu cyfrowego;)
DavMc
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie