[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Pompa paliwowa

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Pompa paliwowa

Post numer:#1  Postprzez chilid » 19 kwi 2007, o 15:52

Witam strasznie głośno mi pompa paliwowa chodzi czy to może byc obiawa psucia sie jej.
chilid

Post numer:#2  Postprzez ZTJ » 19 kwi 2007, o 21:06

To napewno objaw psucia, ale niekoniecznie zepsucia. U mnie tez halasuje, ale dziala bez zarzutow, tzn trzyma cisnienie.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#3  Postprzez chilid » 19 kwi 2007, o 21:28

Kurcze u mnie strasznie głośno chodzi, może jest coś przytkane np. filtr paliwa - gdzie on się znajduje ??/ mam E30 od tygodnia
chilid

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 19 kwi 2007, o 23:06

Jak tak strasznie halasuje, to jest po prostu do wymiany. Zaden filtr nie jest tu przyczyna. Na allegro pompy do E30 sa za ok. 180zl z tego co pamietam.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#5  Postprzez Ratel » 20 kwi 2007, o 11:41

Niestety pompy to słaby punkt w e30. Jeżeli pompa zaczyna hałasować to znaczy że się kończy. Ja swoją właśnie wymieniłem tydzień temu. Można to samemu zrobić. Dałem 250 zeta za używkę. Problem tylko taki, że pompy są zgrzewane więc nie można do nich zajrzeć. Swoją kupiłem u znajomego fachury od BMW, więc mam gwarancję. Z allegro nie ryzykowałbym, bo wszystkie pompy tam są w bdb stanie i nigdy nie jeździły na rezerwie. Pompa w e30 by być sprawna musi być zanurzona w paliwie, czyli mniej więcej min. 10-15 litrów, a nie ciągle na rezerwie... Filtr paliwa w IS mamy pod silnikiem z lewej strony, wymiana tylko na kanale.
Ratel

Post numer:#6  Postprzez chilid » 20 kwi 2007, o 20:25

Yhh mam jedną na allegro za ok 120 zł ;/;/ opłaca się czy lepiej nową kupić albo może ktoś ma do sprzedania ??
chilid

Post numer:#7  Postprzez jackx-36 » 21 kwi 2007, o 08:37

Ratel, kolega chilid, nie ma IS-a tylko M40 a filtr paliwa ma najprawdopodobnie przy lewym tylnym wachaczu.

chilid, można na allegro kupic nowe pompy ( na pewno sa to jakies włoszczyzny) chyba cos ok.150zł
moje zdanie jest takie: lepiej kupic nową nawet jesli to tylko jakiś włoski wyrób, na pewno pochodzi dłużej niz uzywka

P.S.

ja, jak bym miał taki problem to na 100% kupił bym nówke, tym bardziej że cena nie wiele sie różni
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#8  Postprzez robman » 21 kwi 2007, o 09:11

W M10 rozumiem że pompa paliwa znajduje się przy lewym tylnym wahaczu?? Moja chyba tez jest już na wyczerpaniu bo wygląda na to ze nie trzyma ciśnienia(problemy z rozruchem). No i głośno pracuje :mad2: . A jeśli chodzi o pompy to ja jestem tego samego zdania jak jackx-36
robman

Post numer:#9  Postprzez Ratel » 21 kwi 2007, o 10:39

Rzeczywiście, spojrzałem na opis kolegi ZTJ z IS'a. :duh:
Co do ceny to oryginał ASO kosztuje 1300 zeta, BOSCH 800 zeta. Ja kupiłem uzywanego BOSCHA za 250 zeta. Zgadzam się, lepiej kupić włosczyznę niż kota w worku...
Ratel

Post numer:#10  Postprzez jackx-36 » 21 kwi 2007, o 11:24

robman, zgadza się w M10 pompa jest przy lewym tylnym wachaczu :cool2:
jackx-36
Profesor

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#11  Postprzez xixek » 21 kwi 2007, o 22:23

Witam.
To mój pierwszy post tutaj więc pozdrawiam wszystkich serdecznie! :mrgreen:
Miałem właśnie zacząć nowy temat ale widzę że ten prawie że jest o moim problemie więc się przyłączę.
jest tak:

na zimno - auto odpala, potem obroty spadają do zgaśnięcia włącznie, jak nie spadną to potem lecą na 2000 i tak kilka(dziesiąt) razy. Jak się rozgrzeje to problem mija. Ale pojawiło się coś nowego: na ciepłym motorze, jak mu solidnie depnę to powyżej 4000 jakby odcina paliwo. Jeśli wkręcam go delikatnie to nie ma problemu. Pomierzyłem wszystko co się dało, wszystkie plusy, masy, przekaźniki, wszystko gra. Komp odłącza pompę paliwa ale dopiero przy bardzo niskich obrotach - to by pasowało. Zrobiłem chamski numer i dałem pompie zasilanie non stop z osobnego obwodu - bez zmian. Właśnie wpadłem na pomysł wymiany filtra paliwa i chciałem o tym napisać ale u mnie też pompa tak od 4 miesięcy coraz głośniej "gra". i czasami wyżej czasami niżej. Czy te efekty które mam pasują na pompę? czy może solidnie zapchany filtr paliwa? nie mam pojęcia kiedy był zmieniany.

Dzięki za pomoc (z góry) i pozdrawiam!
Kris
xixek

Post numer:#12  Postprzez Ratel » 22 kwi 2007, o 12:05

Na Twoim miejscu filtr wymieniłbym bez zwłoki. Przynajmniej będziesz wiedział że Ty go wymieniałeś a nie pan zenek naście lat temu. Problemem pomp w e30 jest też pękające sitko które zbiera paliwo z dna zbiornika. W starszych sitko było materiałowe i pękało,w nowszych plastikowe i nie pękało. Może u Ciebie pękło i zassało fuzle z dna do filtra. Nawet sobie nie wyobrażacie ile syfu i w jakich rozmiarach potrafi się znaleźć na dnie zbiornika po kilkunastu latach... :duh:
Ratel

Post numer:#13  Postprzez xixek » 22 kwi 2007, o 15:16

Ratel napisał(a):Na Twoim miejscu filtr wymieniłbym bez zwłoki. Przynajmniej będziesz wiedział że Ty go wymieniałeś a nie pan zenek naście lat temu. Problemem pomp w e30 jest też pękające sitko które zbiera paliwo z dna zbiornika. W starszych sitko było materiałowe i pękało,w nowszych plastikowe i nie pękało. Może u Ciebie pękło i zassało fuzle z dna do filtra. Nawet sobie nie wyobrażacie ile syfu i w jakich rozmiarach potrafi się znaleźć na dnie zbiornika po kilkunastu latach... :duh:
człowieku, jakby to było tylko to to nie wiesz nawet jak by mi się humor poprawił. Już miałem takie durne objawy, myślałem że cały motronic do wypadu będzie :( Te zaniki paliwa przy ostrej jeździe pojawiły się dopiero kilka dni temu. to się nasila. Dzisiaj zrobiłem skrupulatnie wg. instrukcji reset kompa, ładnie się potem uczył, widać było że "bada" mieszankę. Potem wyjechałęm na test. Do 4 tys. super, potem przy ostrym wciśnięciu brakowało mu paliwa. Jak przyspieszałem delikatnie to wkręcił się pod 7tys. więc wykluczam kompa. Zostaje tylko układ paliwowy. Sprawdziłem pobór prądu przez pompę - nie przekracza 5A czyli w normie (nie zaciera się). Jest nadzieja że to filtr....

dzięki za posta - pozdro - Kris

[ Dodano: 23-04-2007, 21:03 ]
:cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:
po wymianie filtra pompka paliwa przestała warczeć a silnik bez kłopotu ciągnie do 7tys :D
jeszcze tylko poranny test na odpalanie i chyba mam zrobione :D

dzięki za pomoc! :D

pozdro - Kris

ps. na filtrze wybita jest data: 1998 rok :?
xixek

Post numer:#14  Postprzez robman » 28 kwi 2007, o 18:24

To w takim razie może ja też zmienie najpierw filtr paliwa i zobacze czy będzie jakaś różnica. A mam jeszcze takie pytanko gdzie znajduje sie filtrr paliwa w M10?? jeśli ktoś się orientuje to byłbym wdzięczny za odpowiedź;)
robman

Post numer:#15  Postprzez piotrekxxl » 28 kwi 2007, o 20:55

robman napisał(a):... gdzie znajduje sie filtrr paliwa w M10?? jeśli ktoś się orientuje to byłbym wdzięczny za odpowiedź;)

Sprawdź tutaj
piotrekxxl

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie