[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Przerwa w obrotach??

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Przerwa w obrotach??

Post numer:#1  Postprzez Aferq » 17 kwi 2008, o 17:16

Witam!

318i z 1990, E-30.

Panowie, takie śmieszne coś (na gazie):

Zbiera się ładnie, pedał w podłodze, dochodzi do 3000 obr/ i odcina paliwo tak na 1,5 sek (w ogóle - wskaźnik spalania w dół, i hamuje silnikiem). :mad2: Po kilku próbach (delikatne podkręcanie itp.) robi się to samo, ale już przy 3500. Kilkanaście kolejnych km podchodów - przestaje palić przy 4000. Zgasiłem, wyłączyłem, zostawiłem na noc. Następnego dnia rano - zaczynamy tam, gdzie przerwaliśmy. Dochodzi do 4000 i lipa. :cho: Po kilkunastu minutach już osiągamy 4500 (i do tych obrotów zbiera się jak burza). Później już poszło łatwo, 5000, 5500 i przy kolejnej próbie do 6000.

Teraz chodzi jak burza, czasem przerwie. Ktoś ma pojęcie cóż to takiego? :duh:

Dodam, że zrobiło się tak, jak za kółkiem usiadł kumpel (ja jako pasażer). Ale przejechał raptem 15 km, i to spokojnie, bez szaleństw. Więc pewnie to nie ma związku.
Aferq

Post numer:#2  Postprzez tigre0070 » 17 kwi 2008, o 21:21

Aferq, wiesz od czego są gazownicy? do nich powinieneś się udać na regulację i przegląd instalacji - u mnie regulacja z wymianą filterków kosztuje 60zł...
tigre0070

Post numer:#3  Postprzez Aferq » 18 kwi 2008, o 09:32

Wiem, tylko chcialbym sie dowiedziec, co moze byc przyczyna takich cudow...
Aferq

Post numer:#4  Postprzez ZTJ » 18 kwi 2008, o 12:16

Po pierwsze napisz jaką masz instalację. Jeśli z komputerem, to być może silniczek krokowy od gazu się zacina. Jeśli zwykłą na śrubę, to najprawdopodobniej reduktor do wymiany.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#5  Postprzez Aferq » 18 kwi 2008, o 12:29

Zwykłą, na śrubę. W reduktorze dopiero co była wymieniana membrana, ale mógł mi się raz przegrzać od tego czasu :mad2:
Aferq

Post numer:#6  Postprzez ZTJ » 18 kwi 2008, o 13:52

Aferq napisał(a):W reduktorze dopiero co była wymieniana membrana

I jesteś pewny, że ta wymiana została dobrze przeprowadzona? Cyrki działy się już przed wymianą membran/membrany, czy zaczęły się dziać tuż po. Pytam, bo to dosyć trudna operacja, która nie zawsze kończy się powodzeniem.

Jeśli na benzynie chodzi wszystko dobrze, a na gazie raz lepiej, raz gorzej, to przyczyną jest na bank parownik (inaczej zwany reduktorem).
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#7  Postprzez Aferq » 18 kwi 2008, o 14:18

Tzn. to jest chora sprawa, bo ja mam TYLKO gaz :-)

Przed wymianą nie było cyrków, za to dużo palił. Teraz bierze 12 l gazu / 100, przy mojej nodze to całkiem dobrze chyba (?), a cyrk odstawił raz. Teraz w teorii jest dobrze.
Aferq

Post numer:#8  Postprzez ZTJ » 18 kwi 2008, o 16:40

Szkoda, że nie masz możliwości przetestowania jak silnik chodzi na benzynie, bo przyczyną twoich problemów może być równie dobrze wytarty wałek rozrządu, a nie parownik LPG. Tak to pozostaje nam tylko wróżenie z fusów :wink:
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Post numer:#9  Postprzez debauched » 19 kwi 2008, o 08:30

autor tylko rzucil haslo lpg i juz odrazu mamy przyczyne problemow?! niektorzy jak wrozki maja stnadardowe rozwiazania problemow, lpg, w ogole filterek gazu itp.

masz klopoty z elektryka silnika, a dokladnie sterowanie silnikiem przez kompa, przyczyn moze byc wiele, zly kontakt na czujnikach, np. temperatury, wskaznik chwilowego spalania nie spada z powodu problemow z gazem!! on bierze sygnal z komputera, jesli motronic nie bedzie dawal impulsu na cewke (czasami z roznych powodow) zobaczysz to chociazby na tym wskazniku
debauched

Post numer:#10  Postprzez ZTJ » 19 kwi 2008, o 11:28

debauched napisał(a):skaznik chwilowego spalania nie spada z powodu problemow z gazem

Masz rację :cool2: . Nie przeczytałem wzmianki o wskaźniku spalania.
ZTJ
Magister

Moje BMW:
Silnik:

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie