[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m50b25 vanos nie odpala po (nieokreslonym) postoju

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m50b25 vanos nie odpala po (nieokreslonym) postoju

Post numer:#1  Postprzez Kaczmar » 24 paź 2013, o 21:41

Witam znawców.
sprawa wygląda tak:
odpalam e30 powiedzmy przed wyjazdem do pracy(godz12), pali jedzie, zapierdala...
o godzinie 18 chcę auto umyć więc udaję się do auta a ta kręci nie zapala, coś jakby miała odpalić ale jednak nie, przepustnica otwarta i jakoś odpalił po 5 kręceniu.
Jadę na spot we Wrocku (godz20) postaliśmy z 15 min i tym razem już nie chciał zapalić z kluczyka. Na pych zapalił po około 30metrach, na początku kulejąc przy max otwartej przepustnicy i za chwilę już ożył...

Jeden z ziomków zasugerował sprawdzenie czujnika temperatury, bo poczuł zbyt bogatą mieszankę...

jakieś sugestie?

pozdrawiam
Kaczmar

Post numer:#2  Postprzez mamut103 » 24 paź 2013, o 22:12

Ja bym proponował podpiąć pod komputer bo tak to wróżenie z fusów trochę.
mamut103

Post numer:#3  Postprzez bono20002 » 24 paź 2013, o 22:49

pompkę też bym sprawdził :)
Obrazek
bono20002
Magister

Moje BMW: 344
Nadwozie: Coupe
Silnik: M62B44
Instalacja LPG: NIE
Kolejne BMW: 320i
Silnik: m20b20

Post numer:#4  Postprzez faraon20 » 25 paź 2013, o 10:53

Podłącz pod kompa i zobaczysz co wyjdzie.
Na bank jakiś czujnik, u mnie był sypnięty np. czujnik położenia wałków (m52b28) i tez palił jakby chciał a nie mógł. Raz od kopa, raz trzeba było kręcić 2 minuty.
Obrazek
Kliknij i zobacz mojego białasa!
faraon20
Inżynier

Moje BMW: 316i
Silnik: M40B16
Instalacja LPG: TAK
Silnik: MxxBxx

Post numer:#5  Postprzez Kruczek » 25 paź 2013, o 11:16

nie trzyma zaworek w pompce i paliwo splywa do baku ?
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#6  Postprzez Kaczmar » 25 paź 2013, o 12:12

kiedyś próbowałem się podłączyć ale nie było komunikacji więc pytam bo może ktoś miał podobny problem.

Kruczek nie wiem czy to zaworek na pompie bo przecież po całej nocy postoju pompka nabija w tym samym czasie co zwykle i odpala normalnie...

jest jakaś metoda na zmierzenie wartości na czujnikach : temp, wału ?
Kaczmar

Post numer:#7  Postprzez mamut103 » 25 paź 2013, o 12:35

Musisz znaleźć kogoś z ADS'em na złączu RS232 oraz DIS'em i się połączy. Są problemy z komunikacją przed 96rokiem.
mamut103

Post numer:#8  Postprzez Kaczmar » 29 paź 2013, o 21:17

mamut103 napisał(a):Musisz znaleźć kogoś z ADS'em na złączu RS232 oraz DIS'em i się połączy. Są problemy z komunikacją przed 96rokiem.

będę miał jakiś kabel ze złączem do e30, tylko nie wiem skąd program wziąć...

dziś trochę pogrzebałem przy silniku i zauważyłem kilka niepokojących rzeczy:
-pęknięty przewód podciśnienia przy zaworze na listwie paliwowej;
-jedno wolne podciśnienie od kolektora ssącego wiszące sobie luzem;
ad.1. Obrazek
ad.2. Obrazek

czym się mogą objawiać takie usterki?
z jednego króćca na zdjęciu 2 podciśnienie jest podłączone poprzez trójnik do kolektora ssącego w okolicach 6 cylindra i właśnie do zaworka na listwie paliwa,

z drugiego króćca przewód był wypuszczony w dół silnika nie podłączony nigdzie...

czy ktoś może to sprawdzić u siebie w silniku jak jest podłączone?

zmierzyłem czujnik temperatury na zimnym i wskazuje 3,18 K(Ohma), na rozgrzanym nie mierzyłem bo pogrążyłem się w poszukiwaniu powyższych usterek...
Kaczmar

Post numer:#9  Postprzez Kruczek » 30 paź 2013, o 09:19

to co wkleiles na drugim zdjęciu to jest do tych norm emisji spalin, ja bym to wyrzucił i wkręcił normalną nakrętkę.
jedno podciśnienie idzie do regulatora,
drugie powinno isc chyba do kolanka przy silniczku krokowym do tej niby odmy w pokrywie zaworów ?
Kruczek
Stażysta

Moje BMW:
Nadwozie: -------
Silnik:
Instalacja LPG: ---

Post numer:#10  Postprzez KosaE30 » 30 paź 2013, o 10:29

Kaczmar mogę Ci pozyczyć lapka z DIS'em na ADS'ie
Obrazek
KosaE30
Student

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Sedan
Silnik: S50B30

Post numer:#11  Postprzez Kaczmar » 30 paź 2013, o 10:55

Kruczek napisał(a):to co wkleiles na drugim zdjęciu to jest do tych norm emisji spalin, ja bym to wyrzucił i wkręcił normalną nakrętkę.
jedno podciśnienie idzie do regulatora,
drugie powinno isc chyba do kolanka przy silniczku krokowym do tej niby odmy w pokrywie zaworów ?

Czyli mówisz, że mogę tu wkręcić śrubę a podciśnienie do regulatora podłączyć z wyjściem w kolektorze ssącym przy 6 cylindrze usuwając trójnik z którego przewód idzie do tego co mam wykręcić?

z odpowietrzenia pokrywy zaworów jest podłączony przewodzik do tego kolanka między kolektorem ssącym a silnikiem krokowym.

KosaE30 napisał(a):Kaczmar mogę Ci pozyczyć lapka z DIS'em na ADS'ie

dzięki, myślisz że się połączy?
jak masz instalkę to możesz mi podesłać bo kabel będę miał.
Kaczmar

Post numer:#12  Postprzez KosaE30 » 30 paź 2013, o 11:00

z instalką nie jest takie hop siup, tzn. musisz zinstalować vmware skofigurowac go a gotowa wirtualke dis'a moge Ci udostępnic, ale prosciej bedzie jak laptopa w okoice długołeki Ci podrzuce
Ostatnio edytowano 30 paź 2013, o 13:49 przez KosaE30, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
KosaE30
Student

Moje BMW: 330i
Nadwozie: Sedan
Silnik: S50B30

Post numer:#13  Postprzez mamut103 » 30 paź 2013, o 13:35

Tak jak mówi kolega KosaE30, nie zainstalujesz go na szybko, a także nie zadziała ze zwykłym kablem po USB z naszymi e30-stkami. Jakbyś był w pobliżu świętokrzyskiego też bym chętnie pomógł jeżeli chodzi od DISa... :)
mamut103

Post numer:#14  Postprzez Kaczmar » 30 paź 2013, o 18:12

KosaE30 napisał(a):z instalką nie jest takie hop siup, tzn. musisz zinstalować vmware skofigurowac go a gotowa wirtualke dis'a moge Ci udostępnic, ale prosciej bedzie jak laptopa w okoice długołeki Ci podrzuce

mamut103 napisał(a):Tak jak mówi kolega KosaE30, nie zainstalujesz go na szybko, a także nie zadziała ze zwykłym kablem po USB z naszymi e30-stkami. Jakbyś był w pobliżu świętokrzyskiego też bym chętnie pomógł jeżeli chodzi od DISa... :)

dobra dzięki za chęci :)

Kosa to daj znać kiedy możesz mi to podrzucić gdzieś w okolice wrocka...

[ Dodano: 13-11-2013, 19:09 ]
po ogarnięciu tych podciśnień udałem się w przejażdżki wokół tzw "komina"... auto jeździ po postoju jakimś odpalało...

do czasu gdy udałem się na zakupy do supermarketu oddalonego o około 2km. Wracam po około 40 minutach próbuję odpalić i lipa. Ze sześć razy próbowałem i nic...
zauważyłem, że łapać mieszankę(odpalać) silnik próbuje na początku kręcenia, więc kręciłem silnikiem krótko, kiedy coś próbował "pochehłać" jeden, drugi i za trzecim razem odpalił. jadę auto kręci się fajnie i odcina jest, na razie nie mam jeszcze kompa od Kosy więc nie sprawdziłem co go boli... ;/

Czy w tym silniku występuje tzw wtrysk wtórny?
Kaczmar

Re: m50b25 vanos nie odpala po (nieokreslonym) postoju

Post numer:#15  Postprzez Kaczmar » 18 sty 2014, o 14:13

Dziś kolega z forum maxbimmer'a podłączył mi silnik pod dis'a i wyszły takie błędy:
Obrazek

skasowaliśmy a silnik nie chciał i tak odpalić...
chechłał coś próbował i po około 15min prób zapalił jakimś cudem i mogłem wrócić do domu... nie wiem co może być problemem. błędów teraz niby nie ma więc jakiś niezidentyfikowany problem pozostał...

c.d.n ?
Kaczmar

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie