[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m20 faluje nie przepala

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m20 faluje nie przepala

Post numer:#1  Postprzez skiper » 24 lis 2013, o 14:15

witam ostatnio zauwaylem pewien problem przy mojej e30
auto stalo w garazu okolo 1.5miesiaca w miedzy czasie z 2 razy odpalone i bylo wsyztsko ok.
zapalila na strzala rozgrzala sie wszytsko git jak trzeba
nastepne odpalenie po okolo tygodniu tez gitara ok i odpalenie wczoraj zapalila na strzla kilka sekund wszystko ok i zaczyna faloac na obrotach nie chodzi na wszystkie cylindry czus same paliwo z wydechu ciezko sie wkreca, zgaszona odplaona to samo chwile poczekalem i sie unormowalo tak jakby lekko zalapala temperature, pozniej ju
z odpala i pracuje bez problemu do calkowitego rozgrzania, ma moc ciagnie do konca itp
co moze byc pwodoem takiej pracy na zimnym?
czytalem cos o czujniku temp co daje info do kompa?
skiper

Post numer:#2  Postprzez qbacki » 24 lis 2013, o 14:27

Moze byc czujnik temp.
Wymien sobie go. Koszt jakies 15 zl. Od razu wymien czujnik temp na wskaznik zegarow.
Czujniki masz na termostacie te takie dwie kostki. Jeden czujnik na dwa piny drugi na jeden.
Jeden chyba niebieski drugi brazowy. Generalnie jeszcze spróbuj odlaczyc klemy na 15 min i podlacz. Zobacz co sie bedzie dzialo.
qbacki

Post numer:#3  Postprzez skiper » 24 lis 2013, o 14:40

jesli chodzi o klemy to ten miesiac auto stalo z odpietym aku, zeby wymienic ten czujnik co wali do kompa to musze zdjac kolektor ssacy?
skiper

Post numer:#4  Postprzez mc_picia » 24 lis 2013, o 14:42

Stawiał bym na przewody - przebicie, świece.
Może być też padnięta sonda lambda. Na zimnym przekazuje błedne wartości do komputera. (ale to by chociaż pracował na 6 cylindrach tylko nie tak jak trzeba)
mc_picia
Uczeń

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez Stammek » 24 lis 2013, o 14:54

Przy zimnym silniku sonda nie ma takiego znaczenia i raczej ona nie jest przyczyną.
Też bym obstawiał uklad zaplonowy.
Obrazek
Stammek
Doktor

Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#6  Postprzez skiper » 24 lis 2013, o 15:01

jezdzilem sporo bez sondy i z sonda i zero roznicy
kopulka palec i swiece maja max 2tys przelotu
skoro zapoln to czemu po nie calej minucie po odlaeniu wszytsko jest ok?
skiper

Post numer:#7  Postprzez qbacki » 24 lis 2013, o 23:09

Kurcze panowie niech najpierw sprawdzi te 2 czujniki. Max 30 zl wydasz na to i bedziesz mial pewnosc i przy okazji jedna przyczyne mniej.
Sonda na pewno nie bedzie miala na to wplywu.
Zacznij od tanszych rzeczy pozniej sprawdzisz uklad zaplonowy chociaz moim zdaniem to tez bez roznicy.
Ja Ci powiem tak ze mam uszkodzona gume od przeplywki ktora miales mi wyslac juz 2 miechy temu, gdy odlacze klemy i po 15 min je podepne to auto zachowuje sie jakby komp sie zresetowal i musi nauczyc sie chodzic.
Co prawda nie faluja mi obroty ale gasnie.

Czujniki masz na termostacie zadnyc kolektorow nie musisz zdejmowac.
Tak wyglada:Obudowa termostatu

Masz go za chlodnica ale przed kolektorem ssacym patrzac od przodu auta.
qbacki

Post numer:#8  Postprzez skiper » 24 lis 2013, o 23:14

qbacki, wiem wiem gdzie on jest tylko dojsc dosc kiepskie do niego dlatego pytam
skiper

Post numer:#9  Postprzez qbacki » 24 lis 2013, o 23:46

Kolego dojscie jest dobre. Odpinasz czujniki i tam wjezdzasz kluczem nie wiem jakim:P
qbacki

Post numer:#10  Postprzez skiper » 25 lis 2013, o 00:58

dzis tak tam sprawdzlem co nieco i wygladalo to tak ze ciezko zdjac wtyczke bo ta listwa od wtryskow na niej tak jakby lezy
skiper

Post numer:#11  Postprzez Stammek » 25 lis 2013, o 11:42

Wtyczke idzie zdjac i czujniki też idzie wykrecić bez ruszania listwa paliwowej...nie raz juz to robilem.
Obrazek
Stammek
Doktor

Silnik: m20b25
Kolejne BMW: vwt4
Nadwozie: Touring

Post numer:#12  Postprzez MadMatrix » 25 lis 2013, o 22:22

Dokładnie bez problemu idzie zdjąć te czujniki bez zdejmowania listwy i wszystkiego innego ;)
Klucz jak tam wchodzi to bodajże 17 jeśli dobrze pamiętam...
Jeżeli nieszczęście nie zakończyło się na wymianie czujników to polecam sprawdzić czy wtyczka od wtrysków nie zaśniedziała (u mnie jak kabel + od wtrysków był źle przelutowany przez gazowników to nie miałem w ogóle odczytu temperatury silnika i obroty były cały czas na poziomie 850rpm gdzie po pewnym czasie powinny spaść (tak jak dzieje się to teraz))
MadMatrix

Post numer:#13  Postprzez wojtaq » 25 lis 2013, o 23:00

do czujnika jest normalne dojście
odpięcie aku i zwarcie klem na 15 min to reset błędów kompa
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40

Re: m20 faluje nie przepala

Post numer:#14  Postprzez cubone » 8 sie 2014, o 23:37

skiper napisał(a):witam ostatnio zauwaylem pewien problem przy mojej e30
auto stalo w garazu okolo 1.5miesiaca w miedzy czasie z 2 razy odpalone i bylo wsyztsko ok.
zapalila na strzala rozgrzala sie wszytsko git jak trzeba
nastepne odpalenie po okolo tygodniu tez gitara ok i odpalenie wczoraj zapalila na strzla kilka sekund wszystko ok i zaczyna faloac na obrotach nie chodzi na wszystkie cylindry czus same paliwo z wydechu ciezko sie wkreca, zgaszona odplaona to samo chwile poczekalem i sie unormowalo tak jakby lekko zalapala temperature, pozniej ju
z odpala i pracuje bez problemu do calkowitego rozgrzania, ma moc ciagnie do konca itp
co moze byc pwodoem takiej pracy na zimnym?
czytalem cos o czujniku temp co daje info do kompa?

przewody, świece, kopułka swoją drogą, ale podłącz pod kompa i zobacz jaka temperaturę pokazuje czujnik temperatury powietrza, który znajduję się w przepływce. Mój pokazuje -85 i chodzi równo tylko w niecałym niebieskim zakresie temperatury, później też ciągle ją zalewa.. Czeka na Ecumaster'a, chyba najrozsądniejsze wyjście + zwiększona dynamika auta :)
cubone

Re: m20 faluje nie przepala

Post numer:#15  Postprzez strong1985 » 9 sie 2014, o 22:13

Odłącz przepływomierz,zobacz czy samochód reaguje na odłączenie kostki przyplywki.Jeśli niema różnicy to podmień lub kup bo te przeplywki to dużo problemów rozwiązują :cool2:
strong1985

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie