[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

Awaria silnika m20b20-nie odpala

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

Awaria silnika m20b20-nie odpala

Post numer:#1  Postprzez asiab83 » 25 lis 2013, o 20:47

dzisiaj rano moje e30 nie odpaliło kręciłam rozrusznikiem aż prawie padła bateria i nic.Ostatnio bardzo ciężko odpalała trzeba było kręcić z 4 min jak był silnik zimny a jak ciepły to było trochę lepiej.Teraz wieczorem rozrusznik kręci jakby nie było kompresji,co mogło się stać? :cry:
asiab83

Post numer:#2  Postprzez qbacki » 25 lis 2013, o 20:51

Panie kolego lub pani kolezanko. Przyczyn moglo byc wiele. Jezeli nie odpalal to pierwsze od czego proponuje zaczac to sprawdzic czy jest iskra.
Odlaczyc swiece, odkrecic podlaczyc i polozyc ja na kolektorze. Najlepiej nieco zgasic swiatlo i patrzec czy jest iskra.
Od tego zaczniemy pozniej zobaczymy co dalej.
qbacki

Post numer:#3  Postprzez buncol520 » 25 lis 2013, o 21:00

Szczelil pasek???
buncol520

Post numer:#4  Postprzez mc_picia » 25 lis 2013, o 21:28

Jak iskra będzie to kanapa do góry i wysłuchaj czy pompa paliwa pracuje podczas kręcenia rozrusznikiem, jak pracuje to najgorsze - sprawdzić rozrząd, być może już za dużo z niego nie zostało.
mc_picia
Uczeń

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#5  Postprzez asiab83 » 25 lis 2013, o 21:46

A więc tak paliwo jest ,pompa paliwa działa [czuć że się zalewa] iskra też,pasek nowy 2000 km,tylko to lekkie kręcenie mnie zastanawia ? :oops: i to tak nagle z dnia na dzień wczoraj było ok
asiab83

Post numer:#6  Postprzez mc_picia » 25 lis 2013, o 22:03

Ale przy zerwanym rozrządzie nie powinno być iskry chyba,
może padł czujnik położenia wału?
mc_picia
Uczeń

Moje BMW: 325iC
Nadwozie: Cabrio
Silnik: M20B25

Post numer:#7  Postprzez MadMatrix » 25 lis 2013, o 22:18

Polecam sprawdzić czujnik położenia wału i sterownik silnika (ten nad schowkiem od strony pasażera), z nastawieniem na podmiankę sterownika ;)
Miałem podobne objawy i to właśnie z M20B20, winowajcą było zarówno jedno jak i drugie :)
MadMatrix

Post numer:#8  Postprzez alonz » 26 lis 2013, o 00:11

mc_picia napisał(a):Ale przy zerwanym rozrządzie nie powinno być iskry chyba,
może padł czujnik położenia wału?

Iskra będzie przy zerwanym rozrządzie, natomiast nie będzie jej gdy popsuje nam się czujnik położenia wału, poprawcie jeśli się mylę
alonz

Post numer:#9  Postprzez spec-ldz » 26 lis 2013, o 01:13

naturalnie masz racje;)
Albo bokiem albo wcale!
spec-ldz
Student

Moje BMW: 318
Nadwozie: Coupe
Silnik: M50B25

Post numer:#10  Postprzez qbacki » 26 lis 2013, o 01:34

Iskry mi sie wydaje ze nie bedzie jak pasek poszedl. (poprawcie mnie jeszcze)
Do tego czujnik polozenia walu jezeli sprawny to tez iskra jest wiec tutaj raczej okey.
Powiedz czy przy przekrecaniu kluczyka na zaplon slychac pompe? Takie chwilowe zalaczenie powinno byc.
Jezeli pompa kreci to mozliwe jest ze wtryski nie leja. Sprawdzic swiece polecam. Zobacz czy po kreceniu chwilowym jest mokra.
Jezeli nie to winowajca jest sterownik.
Jezeli mokre to proponuje jeszcze prosta czynnosc czyli odlaczyc klemy i zewrzec je na 15 min.
Pozniej najlepiej dac naladowany dobry akus i zobaczyc co sie dzieje.
qbacki

Post numer:#11  Postprzez asiab83 » 26 lis 2013, o 01:39

qbacki napisał(a):Iskry nie bedzie jak pasek poszedl.
Do tego czujnik polozenia walu jezeli sprawny to tez iskra jest wiec tutaj raczej okey.
Powiedz czy przy przekrecaniu kluczyka na zaplon slychac pompe? Takie chwilowe zalaczenie powinno byc.
Słychać, jak się chwile pokręci to ma chęć załapać ale nic z tego:wszystkie czynności życiowe są a oddechu brak :(Rozumiem ale czemu tak lekko kręci ,dziś rano kręcił normalnie czyli tak jakby z oporem
Ostatnio edytowano 26 lis 2013, o 01:43 przez asiab83, łącznie edytowano 1 raz
asiab83

Post numer:#12  Postprzez qbacki » 26 lis 2013, o 01:41

Sprawdz jeszcze te swiece prosze ja Ciebie. Podejrzewam ze i tak zaraz wbije sie tutaj wojtaq i wszystko Ci wyjasni co jest nie tak takze glowa do gory;]

Ja bym jeszcze tutaj wmieszal przepustnice. Niech koledzy sie wypowiedza.
qbacki

Post numer:#13  Postprzez asiab83 » 26 lis 2013, o 01:45

Do wczoraj było wszystko ok[w miarę poza długim kręceniem]a dziś rano taki ZoNK :oops:
asiab83

Post numer:#14  Postprzez qbacki » 26 lis 2013, o 01:54

Sprawdz te swiece. Moim zdaniem albo pompa albo regulator cisnienia paliwa na listwie.
Spytaj sie uzytkownika loleq chyba czy jak on tam mial. Znajdziesz go w dziale cabrio. On mial podobny problem.
qbacki

Post numer:#15  Postprzez asiab83 » 26 lis 2013, o 20:32

qbacki napisał(a):Sprawdz te swiece. Moim zdaniem albo pompa albo regulator cisnienia paliwa na listwie.
Spytaj sie uzytkownika loleq chyba czy jak on tam mial. Znajdziesz go w dziale cabrio. On mial podobny problem.
świece zalane jak nie wiem prawie mokre,rozrząd bez zmian ,iskra dobra a ciśnienie na poszczególnych cylindrach licząc od chłodnicy wynosi:

1. 9,5
2. 10
3. 9,5
4. 10,2
5. 8
6. 7,5
asiab83

Następna strona

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie