[ x ]
!!! Zablokowałeś pokazywanie reklam !!!

Nasze forum utrzymuje się dzięki nim.

m40b16 nie odpala

Wszystko co jest związane z układem zasilania, instalacje LPG itp.

m40b16 nie odpala

Post numer:#1  Postprzez bombel_e30 » 11 lut 2014, o 19:15

Witajcie . Od kiedy mam m40 mnożą się tylko problemy ;/ ?.. Mianowicie zmieniłem silnik któremu wywaliła uszczelka pod głowicą i w między czasie przestał odpalać ?. kupiłem po znajomości cały słupek za flaszkę przełożyłem wszystko i efekt taki jak był nie odpala ?.. wciskam gaz kręcę rozrusznikiem i próbuje zaskoczyć jedna na 500 razy uda się go na gazie przytrzymać nie więcej niż 1500 obrotów później automatycznie spadają ?. wymieniłem świece przewody pompkę paliwa przepływomierz i nadal nie wiem co się dzieje , napięcie wali jak poparzony na przewodach i nic ?.. komputer , sonda ,wiązka silnikowa palec od kopułki czy kopułka ? czy podpięcie pod komputer pomoże zdiagnozować przyczynę ??
bombel_e30

Re: m40b16 nie odpala

Post numer:#2  Postprzez Mlody_E30 » 11 lut 2014, o 19:19

po twoim opisie pierwsze co mi do głowy przyszło do czujnik położenia wału sprawdzałeś go może??
Mlody_E30

Post numer:#3  Postprzez bombel_e30 » 12 lut 2014, o 00:12

jeszcze nie , a jakie wartości powinien on mieć ? Abym mógł porównać .
bombel_e30

Post numer:#4  Postprzez mateusz1900 » 12 lut 2014, o 06:24

Powinno byc 0,5 ohm z tolerancją +- 10%
mateusz1900

Post numer:#5  Postprzez marcinoski90 » 13 lut 2014, o 08:53

Może kable zapłonowe pozamieniałeś rozrząd jest dobrze ustawiony
marcinoski90

Post numer:#6  Postprzez bombel_e30 » 13 lut 2014, o 16:37

A więc zaczynam od początku :) . Kupiłem czujnik nowy , zamontowałem , reakcji brak pompka paliwowa przestała chodzić , w między czasie sprawdziłem czujnik - sprawny , zamontowałem wszystko wróciło do normy , kable zapłonowe podpięte dobrze -sprawdziłem. Sprawdziłem przewody , przewodziki wszystko wygląda dobrze . Zdenerwowany już tym wszystkim odpiąłem przepłwkę którą nie dawno zakupiłem ''podobno miała być sprawna'' , odpaliła nie jedyny minus nie równo chodzi na odpiętej i się nie wkręca chodź mimo tego jestem wstanie tak zadziałać obrotami aby przełączyła się na gaz , jest działa trzyma obroty lecz ją lekko pod szarpuje na wolnych podpinam przepływkę nic się nie zmieniło , jeździ 1/2/3/4/5 jest ok (tylko jakoś wolno :P po przesiadce z 220 km Mietka -zastepcze ) . Teraz moje pytanie , jak sprawdzić taką przepływkę w M40 bo na pewno ma zupełnie inne wartości niż w m20 ?? Czy ktoś ma opis ? Najlepsze z tego wszystkiego jest to że podłączając ją pod komputer nie ma błedów ;/ ??
bombel_e30

Post numer:#7  Postprzez klimas2000 » 13 lut 2014, o 18:21

bombel_e30 jest cały temat o przepływomierzu w dziale Złota Rączka. A najlepiej co by się za bardzo nie bawić to podmień z kimś na dobry i zobaczysz co się dzieje. Myślę, że z forum ktoś się ze stolicy znajdzie, kto użyczy Ci na chwilę swojej.
klimas2000

Post numer:#8  Postprzez bombel_e30 » 19 lut 2014, o 16:04

Przepływkę sprawdziłem z inną działająca wartości mają te same i wrzuciłem z innego samochodu . Cały czas mam przygody z tym m40 , jak nie urok to sraczka , odpalam działa chodź nie równo pracuje na wolnych obrotach , wymieniłem krokowy to samo ;/ ale to nie najważniejsze , jeśli już jadę i przyspieszam zaczyna się problem mianowicie od około 4/4,5 tys zaczyna pracować na 3 garach po wciśnięciu sprzęgła i zamknięciu przepustnicy na chwile i wracając do jazdy jest normalnie do póki znów obroty nie wzrosną przy jeździe do tych obrotów chodź nie zawsze się to dzieje ;/ ?? normalnie magia jakaś hehehe tylko nie mówcie mi żebym jeździł do 4 tyś to nie będę miał problemów :P hehehe ?? zastanawia mnie przyczyna tego bo nie ma to różnicy czy 98 czy lpg ?.. czy wina leży w problemie lewego powietrza że gdzieś je pobiera czy to wina coś z elektryką ? ;/
bombel_e30

Post numer:#9  Postprzez armando » 19 lut 2014, o 16:13

A w jakim stanie jest rozrząd ? wałek dźwigienki ? Może tam coś się dzieje ?
armando

Post numer:#10  Postprzez bombel_e30 » 19 lut 2014, o 16:44

Rozrzadu nie sprawdzalem , dzwigienki walek jest ok tylko szklanki do wymiany bo klepia , ogolnie silnik jest z samochodu ktorym wczesnirj jezdzilem i w tamtym wszystko dzialalo :/ .... Jedyny minus jaki jest to nie potrzebnie rozkladali go ze wszystkiego i dostalem sam slupek :/ osprzet z poprzedniego ...
bombel_e30

Post numer:#11  Postprzez wojtaq » 19 lut 2014, o 16:50

tps
czujnik położenia wału
stan kabli świec kopułki palca ?
Awaria Motors zaprasza
wojtaq
Moderator

Moje BMW: 740iA
Nadwozie: -------
Silnik: M60B40
Instalacja LPG: NIE

Post numer:#12  Postprzez bombel_e30 » 19 lut 2014, o 17:48

Czujnik wymienialem na nowym zero zycia sprawdzalem ze 3 i :cen: :/ palec przewody wymienione kopulka wyczyszczona
bombel_e30

Post numer:#13  Postprzez zmazia » 23 lut 2014, o 01:00

U mnie kręcił, kręcił i nic - okazało się że padł komputer z dnia na dzień. A odnośnie tego ze przy wyższych obrotach chdozi jakby na 3 gary, to miałem po prostu kable uszkodzone, sprawdź je dobrze !!
zmazia

Powrót do Układ paliwowy & Spalanie